Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: 5D i lampy studyjne - dziwny problem...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Mieszacie czas otwarcia migawki aparatu z czasem blysku lampy. Problem z zaciemnieniem czesci klatki jest zwiazany z niepelnym otwarciem migawki szczelinowej podczas blysku.
    Ja nie mieszam Pisząc o 1/1000s miałem na myśli czas naświetlania klatki a nie czas ustawiony w aparacie.
    Swoją drogą to ta cała zabawa jest faktycznie bez sensu bo przecież realny czas naświetlania klatki to i tak czas błysku lampy który zawsze jest krótszy niż czas otwarcia migawki. W praktyce więc można ustawić w aparacie dowolny czas dłuższy niż czas pełnego otwarcia migawki i błysku a i tak ruch zostanie zamrożony tak jak przy czasie naświetlania równym czasie błysku.
    Dla przykładu: błysk trwa 1/1000s a czas naświetlania ustawiony w aparacie to 1/200s. Pomijając wpływ światła zastanego to klatka się naświetli tak jakby czas był ustawiony na 1/1000s.

Problem jest tylko wtedy gdy nie można przykręcić mocy lamp a chcemy ciemniej i nie możemy w aparacie ustawić czasu krótszego niż czas błysku lampy bo ogranicza nas magiczne 1/200s czy 1/250s.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Zwykle nie. Jedynie w lampach "color consistent" gdzie oprocz regulacji napieciem moc reguluje sie rownierz pojemnoscia. W tych z regulacja samym napieciem wraz z nim zmienia sie krzywa blysku i maximum wypada blizej konca. Jednak calkowity czas nie jest duzo krotszy jak na przyklad w ex'ach.
    Pracuję na Bowensie 750 PRO i jest właśnie "color consistent". Zależnie od ustawienia mocy mam czasy (dla t=0,5): 750W/s - 1/1700s, 500W/s - 1/2240 s, 250W/s - 1/3250s.
    Lampa ładuje tak szybko, że w studiu mogę strzelać prawie seriami - odprężony pierwszym błyskiem model na kolejnym zdjęciu ma często lepszy wyraz twarzy.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

pytanko: co to jest t=0,5 ? bo ja w moich elfo (quant 500Ws) mam taki parametr: t=0,5 - 1/550 [s]. czy to znaczy, ze blysk trwa 1/550 przy pelnym blysku, czy moze przy polowie mocy?

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber Zobacz posta
    pytanko: co to jest t=0,5 ? bo ja w moich elfo (quant 500Ws) mam taki parametr: t=0,5 - 1/550 [s]. czy to znaczy, ze blysk trwa 1/550 przy pelnym blysku, czy moze przy polowie mocy?
    Lampa ma taką charakterystykę świecenia, że od momentu wyzwolenia strumień świetlny narasta stromo aż do punktu szczytowego i potem łagodniej opada. Odbywa się to w określonym czasie.
    I teraz czas T=0,5 to jest czas, jaki upływa od momentu gdy lampa osiągnęła już 1/2 strumienia świetlnego podczas narastania > poprzez maksymalną wartość strumienia > do ponownego osiągnięcią 1/2 wartości podczas opadania.

Czasy jakie upływają przy narastaniu do 1/2 i poniżej 1/2 wartości strumienia nie są podawane przez producentów. Większość mocy zostaje wypromieniowana właśnie w czasie t=0,5 czyli tzw. czasie świecenia.
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    Większość mocy zostaje wypromieniowana właśnie w czasie t=0,5 czyli tzw. czasie świecenia.
    Natomiast calkowity czas blysku jest prawie 3 razy dluzszy od czasu podawanego dla t0.5.

A tutaj wykresik. Troche uproszczony, ale widac o co chodzi.

Zaczerpniety ze strony alienbees.
    ...

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

czyli majac lampy na ful, moj czas bedzie okolo 1/125? to chyba troche za malo, zeby zamrozic ruch... pytam, bo bede wkrotce robil zespol taneczny, a oni podskakuja wysoko i fajnie by bylo ujac ich w locie "zamrozonych"

[edit] to jaka rada? podejsc z lampami blizej i zmniejszyc ich moc do polowy?
    Ostatnio edytowane przez beachcomber ; 20-11-2006 o 00:32

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ten czas nie jest zalezny od mocy na jaka jest ustawiona ta lampa.

Wynika jedynie z tego jak palnik blyska. Podobnie jak zwykla zarowka palnik ma pewien czas gdzie swiatlo sie zapala i wygasa. Parametr t=0.5 zostal z pewnoscia wymyslony, alby zunifikowac pomiary dlugosci blysku pomiedzy producentami.

W mojej opinii niestety jest nieco nagiety. Jest znacznie krotszy od czasu calkowitego. Ale liczac, ze mimo wszystko wiekszosc swiatla jest emitowana w tym czasie mozna przyjac ze jest w miare reprezentatywny dla efektu na zdjeciach. Choc jak by producenci byli uczciwsi bylo by to 0=0.1.

Zmniejszenie mocy nic nie da, bo regulacja w tych lampach jest z pewnoscia za pomoca napiecia na kondensatorach. Ten sposob czesto (zaleznie od konstrukcji) powoduje skutek wrecz odwrotny. Blysk moze sie wydluzyc. Dlatego, ze maximum energii na wykresie powyzej nie przypada na sam poczatek blysku a w srodku czy pod koniec.
    ...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów