Cytat Zamieszczone przez FERRER Zobacz posta
Z przyczyn finansowych jestem zmuszony do stosowania róznego rodzaju wynalazków i własnych patentów, dlatego mam do was pytanie jakie obiektywy M42 kupujecie do EOSów i jakie głownie polecacie by powiększyć małym kosztem ( nie tracąc na jakości ) liczbę szkieł.
nie sugerując sie wypowiedziami innych. Patrząc na stosunek ceny do jakości to poleciłbym

z szerokich
Pentacon/Revuenon 2,8/29mm MC

standardy
pentacon/Revuenon 1,8/50mm
helios 44m7 2/58mm

portret
Biometar 2,8/80mm MC + adapter Psix
Jupiter 37A MC 3,5/135mm

Tele
Jupiter 21M 4/200mm

Na pierwsze zmagania i zakupy po sieci odradzałbym zakupy Jupitera 9 - za dużo z nim problemów i ktrudno znależć dobrą sztukę
Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
Zdecydowanie Jupitery 37 (135 mm) i 9 (85 mm), najlepiej w wersjach MC. Piękny bokeh (odpowidnio 12 i 15 listków przyslony) i znakomita ostrość, praktycznie od pełnej dziury. No i cena: 80 - 150 zł.
Co do Jupitera 9 MC nie masz racji - te szkła po nałożeniu powłok MC sprawuja się dużo gorzej optycznie a porównywalnie źle pod światło. trudno tez dokupić do nich dobrą osłonę p.słoneczną.

Cytat Zamieszczone przez FERRER Zobacz posta
Ostatnio na allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item140261397_...000_nowy_.html
Na sprzęt tego typu EF trzeba zapłacić jak za auto w komisie, a ja chce jechać jak co roku na F1 na Węgry i coś takiego by mi przypasiło, co wy na to?
nie wiem czy zmieścisz to pod wbudowaną lampę 300d bo pod 350d nie wchodzi bez przeróbek. a poza tym przy przysłonie 10 masz czarną dziure w wizjerze i trudno ostrzyć bez jasnej matówki.

Peri Noid dobrze pisze