Strona 35 z 50 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Juz na pierwszy rzut oka na prawym zdjeciu widac, ze chip jest ulokowany krzywo. Krzywizna chipu powinna isc rownolegle do krawiedzi adaptera a na zdjecieu widac, ze tak nie jast. Nawet uwzgledniajac perspektywe. W aukcji jest potwierdzenie, ze jest gwarancja na 1 rok. Od razu pisz do sprzedawcy, ze reklamujesz i poniewaz sprzedal adapter wadliwy chcesz od niego aby pokryl koszty przesylki zwrotnej. On bedzie staral sie tlumaczyc, ze w aukcji jest napisane, ze to reklamujacy przesyla na wlasny koszt ale nie odpuszczaj i napisz, ze reklamacje bedziesz skladal u sprzedawcy big-is. Nawet jezeli jest to ten sam sprzedawca pod innymi nazwami to nieszkodzi. Problem polega na tym, ze jak cos wysylasz z powrotem to musisz wyslac to priorytetem aby wiedziec czy przesylka dotarla na adres. Wtedy ewentualny zwrot skonsumuje wartosc adaptera lub prawie. Dlaczego nie kupiles na tej aukcji 120526204214 to jest z zapasu starych adapterow bo jest inny design i inny chip ale bedzie robil jak ten za $20. Ja uzywam stare adaptery z 2008 roku. W najgorszym wypadku kup ten drugi adapter za $7, jak przyjdzie to sprawdz czy dziala a nastepnie odlup chip na tym za 16 funtow oczysc powierzchnie ze starego kleju i przyklej zywica epoksydowa w nowym miejscu na wzor adaptera, ktory dziala. Jeden z nich sprzedasz na allegro i wyjdziesz po klopotach na swoje. Ja jeszcze bym poszedl do autoryzowanego serwisu canona i poprosil o swistek potwierdzajacy, ze zdapter jest wadliwy, przetlumaczyl to angielski, sfotograwaowal 2 dokumenty i dolaczyl do skargi, oraz zagrozil, ze go wezmiesz na dispute na ebay. Nie wolno grozic, ze wstawisz mu zly feedback, to jest niezgodne z ebay policy. Ale najapierw zloz zwykla rekalmacje, zaznaczajac, ze on ma pokryc koszty zwrotnej wysylki bo dlaczego masz byc ukarany finansowo za kupno bubla
    Cytat Zamieszczone przez Mariuszwawa Zobacz posta
    Witam dziekuje za odpowiedz tak wyglada adapter
    http://foto.recenzja.pl/foty/eos-255...ec0f5d2be.jpeg
    A tu jest aukcja na ebay: AF Confirm M42 To Canon EOS Series adapter Black Brass 1100D 550d 5d 7d 60d 600d | eBay
    Już napisałem do gościa zobaczymy co odpisze
    Ostatnio edytowane przez trumil9 ; 19-09-2012 o 15:12

Początki nałogu

Wybór padł na takumra 50. tylko tutaj pytanie o ustawienie ostrosci, posiadam canona 30D-brak lv i obawiam się że duuża liczba zdjęć poprostu nie będzie trafionia.. Czy faktycznie adapter z potwierdzeniem ostrosci pomaga dużo w tej kwesti.?
    Po pierwsze - świetny obiektyw. Po drugie - będziesz miał duże problemy z ostrzeniem na standardowej matówce (EF-A) która odwzorowuje głębię ostrości dla przysłony około f/4 - więc wszystko poniżej będzie wyglądało podobnie i pomimo że będziesz myślał że trafiłeś np na f/2 albo f/1.4 to nie trafisz. Używałem 50-tek manualnych na 20D ze standardową matówką, potem na 40D ze standardową matówką i dopiero zainstalowanie matówki EF-S przyniosło poprawę skuteczności. Nie jestem pewien czy w 30D da się bezproblemowo zmienić matówkę - na pewno są jakieś instruktaże w sieci - moim zdaniem WARTO, natomiast potwierdzenie ostrości... Wiem jak działa bo miałem przez czas jakiś Planara 50/1.4 ZE - margines pomyłki jest dość spory na f/1.4. Na f/2 małe błędy są wybaczalne. Lepiej jednak imo nie polegać na potwierdzeniu w manualach a na tym co się widzi - a do tego dobra matówka jest konieczna.

Aha - a canon 50/1.8 wcale nie jest tu lepszą alternatywą - to chyba najbardziej frustrujący obiektyw z jakim można się spotkać - autofocus ostrzy jak chce, w miarę można kontrolować efekt końcowy fotografując do 2-3m - jeżeli nic innego nie jest istotne to można go rozpatrzeć ;-) Bardzo pomaga włączenie wszystkich punktów AF i pozwolenie aparatowi samodzielnie dobrać ten który mu odpowiada - wtedy na 90% ostrość będzie w punkt, tylko że nie kontrolujemy gdzie/który punkt zostanie wybrany...
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 19-09-2012 o 15:21
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ja specjalnie kupiłem EF-S (do 60D), ale nadal mam problemy z ostrzeniem
    może odrobinę lepiej, ale obraz ciemniejszy
    chyba potrzebna matówka z klinem; niestety, to już poważniejszy wydatek

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Też mam problemy na EF-S - ale znacznie mniej niż na standardowej ;-) To że ciemniejszy obraz - w jasnych szkłach absolutnie to nie przeszkadza - a że przy domknięciu do f/2.8 i dalej jest ciemniej niż na standardowej - cóż w dobrych warunkach oświetleniowych to też nie problem a w kiepskich takie f/4 i tak nie wystarczy :-P

Matówki z klinem i rastrem - jak najbardziej tak pod warunkiem że taka matówka jest dobra nie tylko w centrum gdzie jest klin/raster ale i na całej pozostałej powierzchni - a o takie niełatwo.

Wizjery serii xxD są takie sobie i wymagane jest dużo obycia z manualnymi szkłami aby efekty były fajne i fotografowanie przyjemne.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Bywalec
    Miasto
    usa

Przyznam sie , ze zdziwieniem czytam wilele postow gdzie ciagle powtarza sie motyw niepewnosci odnosnie potwierdzenia ostrosci porzez chip. Mam okolo 8-9 adapterow do eos(5d2) z roznych systemow i nigdy nie mialem problemow z ostroscia w ten punkt, ktory wybralem. Jak jest dzwiek i plamka stoi to musi byc ostro. Odchylka jest wybor manual mode, gdzie mozna zrobic zdjecie gdy nie ma potwierdzenia ostrosci, na AV czy automatach nie mozna zrobic zdjecia gdy nie ma potwierdzenia ostrosci. Mialem 3 czy 4 przypadki kiedy nie moglem wyostrzyc, za kazdym razem okazywalo sie, ze to obiektyw byl rozjustowany. I radze, jezeli ktos ma problem na eosie z nietrafieniem w punkt - wyszukac kogos kto ma pentaxa cyfrowego i sprawdzic obiektyw na pentaxie czy ostrzy prawidlowo. I jeszcze jedno, napisalem o tym, ze sa minimalne roznice w budowie mocowania M42 w zaleznosci od producenta, byly wypowiedzi, ze to nie ma znaczenia, moim zdaniem ma. Kupujac obiektyw sprawdzacie czy nie ma sladow demontowania. Jezeli sa to moze byc perwszy sygnal, ze cos moze szwankowac
    Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta

Coś już napisał

Google Translate Widzieli? :>

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Czyli "legendarny" Helios 85/1.5, będzie (o ile faktycznie wznowią produkcję) kosztować 8041 rubli ~ 800 PLN. Oj będą mieć problem allegrowi sprzedawcy próbujący stare egzemplarze sprzedawać nawet po 2 tys.... Chociaż, pewnie zaraz pojawiłyby się ogłoszenia, że to jest "oryginalny egzemplarz, stara dobra jakość", itp, itd....

Coś już napisał

Właśnie strasznie mnie to bawi, 30 letnie obiektywy są dwa razy droższe na allegro niż nówki od producenta, a pewnie jeszcze dołożą jakieś nowsze powłoki. Oj wtopili ludzie dużo pieniędzy w te m42.

135mm wygląda bardzo zachęcająco.

Bywalec
    Miasto
    usa

Mnie to nie bawi. Na eBay helios40-2 moze kosztowac ponad $700, a wersja starsza, "srebrna" ponad $500. Allegro ma swoja specyfike jak kazdy serwis aukcyjny. Niektorzy sprzedawcy wychodza z zalozenia "ze przyjdzie glupi i kupi". To jest bardzo proste. Ludzie kierowani nieprzemozona checia posiadania ze wszelka cene - kupuja. Gdyby nie bylo rynku konsumenta nie powstalby rynek producenta czy posrednika. A swoja droga to Helios 40 - ten "srebrny" dobra kopia bywa ostra jak zyletka od pelnego otwarcia ale tylko w centrum. Mialem w tym samym czasie 3 rozne obiektywy: wspomnianego Heliosa, Planara 85/1.4 i 85L i wydaje mi sie, ze wiem co jest ostre. Ale helios na III miejscu, w oddaaleniu od 2 pierwszych z uwagi na "glupi" bokeh. Helios nie rozmywa a szarpie na klaki BG

Coś już napisał

Panowie, może pomożecie, razem z redditowym community kompletuje listę najlepszych obiektywów manualnych. Po samej liście widać że nacisk jest głownie na M42, C/Y i nowe manuale jak Samyang czy Wojtki. Jeśli macie propozycje szkieł które zostały pominięte, albo innych mocowań, których w ogóle nie uwzględniłem to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Lista jest kierowana raczej w początkujących dlatego nie chodzi o WSZYSTKIE obiektywy, a tylko te naprawdę godne uwagi/interesujące/jedyne w swoim rodzaju (collapse lenses czy coś)

Byłbym też wdzęiczny za najlepsze szkła m39 ponieważ zupełnie pominąłem tę kategorię a wiem że jest ich trochę.

M42 (Pentax Screwmount): 45.46mm
    Info: The most popular mount right now, some lenses are highly overpriced, really good in 50-135mm range. Can't really recommend anything wider than 35mm. You can even use darkroom enlargers for some super-macro.
    Best lenses:
    Almost any 50mm will be pretty good if you will get a nice copy, some of them are exceptionally good even now.
    Takumar - everything from them will be great. Next to Zeiss, highest prices on the market, 50 1.4 is considered as the best 50mm on M42 and one of the best 50mm ever made. SMC versions are the best - newest and much better coating, although Super version are still worth looking into.
    SMC 24 2.8
    SMC 50 1.4
    SMC 50 1.8 SMC 55 1.8
    SMC 135 2.5
    SMC 85 1.8
    Super Takumar 85 1.9
    Fujinon - almost as good as Takumar.
    EBC 50 1.8
    Carl Zeiss Jena - expensive, well build, amazing quality. Comes with different markings and colors, the best are with "MC" in the name for multi coating. Can't go wrong with them.
    Carl Zeiss Jena Flektogon 35 2.8
    Carl Zeiss Jena Pancolar 50 1.8
    Carl Zeiss Jena Biotar 58 2
    Carl Zeiss Jena Sonnar 135 3.5
    Yashica - available on C/Y and M42, great lenses, similiar in build and IQ to Zeiss Jena.
    Yashinon 50 1.7 ML
    Porst - German rebrand of some popular lenses.
    55 1.2 (!!!)
    Helios - cheap copies of some Zeiss' models, weird, swirly bokeh.
    44-4, 44-7 etc. - 58 2.8 - copy of Zeiss Biotar, really interesting lens, known for bokeh.
    40-2 - 85 1.5 - portrait beast, sick prices on ebay, production of this lens started again few weeks ago, new version is sold two times cheaper than the ebay 30 years old version...
    Jupiter - old russian lenses, considered as pretty good, especially the longer ones.
    Jupiter 37A 135 3.5
    Jupiter 21M 200 4
    Tair - ??
    Tair 11A 135 2.8 - bokeh
    Mir - good old Russia.
    Mir-1V 37 2.8
    Telezenitar - ??
    Telezenitar APO 135 - considered as the best 135mm available on M42.
    Pentax K: 45.46mm
    Info: Same lenses as for M42 only different adapter is needed. In M42 mount thet are called SMC Takumar so it's basically the best you can get.
    Best lenses:
    Same as M42, named as "Pentax" instead of "Takumar".
    Contax/Yashica (CY): 45.5mm
    Info: Not as popular as M42 which is good for prices. Zeiss made some amazing glass for Contax, better than the M42 versions, marked as T , contuinued until now on modern mounts.
    Best lenses:
    Yashica 50 1.7 ML
    Zeiss Planar 1.4 T *
    Zeiss Distagon 35 1.4 T *
    Zeiss Vario-Sonnar T 35-70 3.4
    I could basically list all of them.
    Olympus OM: 46mm
    Info: Highly underrated manual lenses, the Zuiko series is considered to be very, very good. Some of them are still expensive.
    Best lenses:
    Zuiko 50 1.4
    Zuiko 50 1.8
    Zuiko 28 2.8
    Zuiko 100 2.8
    Zuiko 200 4
    Nikon F: 46.5mm
    Info:
    Manual glass from Nikon is considered as great, prices are high. Can mount on new Nikon DSLRs.
    Best lenses:
    105 2.5 AI-S, AI, any pre-AI
    Leica R (SLR): 47mm
    Info: Expensive! Not really sure if worth investing.
    Best lenses: 50 2
    Mamiya 645: 63.3mm
    Info: Medium format, ???
    Best lenses: ???
    Hasselblad V-Monut: ??mm
    Info: Medium format, xpensive, heavy and big, IQ??
    Best lenses:
    Hasselblad Makro-Planar 120/4 CF T*
    ??
    Samyang lenses
    Info: New brand of Korean lenses, exceptional quality, incredibly low price. Actually much better than almost any stuff I mentioned here, although more expensive.
    Best lenses:
    8 2.8 fisheye
    14 2.8 IF ED UMC Aspherical
    85 1.4 IF MC Aspherical - often compared to Canon 85 1.2L 35 1.4 - often compared to Canon 35 1.4L
    Voigtlander lenses
    Info: Really good pancake, wide angle and pretty interesting macro-portrait lens. Good build quality, high prices.
    Best lenses:
    20 3.5 Color-Skopar
    40 2 Pancake
    90 3.5 Macro
    Carl Zeiss ZE lenses
    Info: Very expensive, all about quality, 50 1.4 is actually considered as not as good as the rest.
    Best lenses:
    50 2 Macro-planar - pretty much the best 50mm you can get
    Basically any other lens
    Any other mount/company I missed?
    Ostatnio edytowane przez Majkes ; 24-09-2012 o 17:53

Strona 35 z 50 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów