Cytat Zamieszczone przez mozart Zobacz posta
Pewex dzięki za listę, teraz już wiem co szukać.
Niestety okazało się, że kolejne szkło, które kupiłem - Takumar 50mm f. 1.4 niestety też zawadza o lustro na nieskończoności ale to mniejszy problem bo nie chciałem go używać do robienia widoków, a przy robieniu portretów jest wszystko ok.
A co do starych "junkersów" .... czytałem gdzieś na Canon-Board, że to leczenie kompleksów i odkurzanie starych "przebojów". Podobno każdy nowy obiektyw jest lepszy od starego. Ja napewno kompleksów nie mam, ale czuję sentyment do tych starych "junkersów" :-) Zdjęcia mają fantastyczną barwę i widać to szczególnie po pororównaniu zdjęć zrobionych w tych samych warunkach. Oczywiście bankowo jest wiele nówek fantastycznych ale co szkodzi poeksperymentować z "dziadkami"?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lynx wielkie dzięki za listę. Po porównaniu z listą obiektywów Pewexa do 5ki wiem co pasi i co szukać!!!! Jeszcze raz dzięki!!!!

Nie kazdy Takumar zachacza o kazde 5d(roznica budowy luster poszczegolnych egzamplarzy aparatu i obiektywow). Fajne szklo, bardzo dobre zwlaszcza z bliska, swietnie wykonane. Jak szukasz innych 50tek to wlasnie ja osobiscie polecam albo Planara 50 1.4 albo Yashice ML ktora jest dokladna kopia, nawiasem mowiac jedej z moich bede sie pozbywal wkrotce. Z jasnych mozna sie też za szkłami Nikona rozejrzeć, ale to mz już niższa półka, tak jak zuiko.Duzo jest bdb manualnych 50tek troche ciemniejszych(f1.8-2) i do tego tanich. Np Yashici 1.9, 1.7(zalezy od modelu), dobra kopia Pentacona/Pancolara 50 1.8 Helios 77M, Nikon 50/2 i 1.8, Oly 50 1.8 itp helios 44 to kontrowersyjny temat ze wzgledu na ilosc sztuk w obiegu, mnogosc wersji i rozrzut jakosciowy, ale dobra kopia bedzie duzo lepsza od Biotara 58/2
do nexa jest duuuzo wiekszy wybor