Strona 13 z 50 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Początki nałogu

Domyślnie

Yashinon dx 50:1.7 to zaiste fajne szkiełko, jedno takie zalega u mnie w szafce;-) Yashica ML to bardzo zacna seria obiektywów, ale droższa i trudniejsza do upolowania (chociaż Yashinon też niezbyt często bywa na aukcjach). Wszystkie wymienione, przymknięte do 2.8 będą na pewno lepsze od Tessara. Tessar moze być ostrzejszy przy f/11 i wyżej, zależy do czego ma być stosowany.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    A jaka puszka?
    5dmk2

jak koledzy wyżej zauważyli Tessar jest na liściehttp://www.panoramaplanet.de/comp/in...rlZeissJenaCZJ
    obiektywów, o które przy ostrzeniu na nieskończoność lustro może haczyć .
    Niemniej jednak mój Pentacon 1.8/50 też tam jest, a nie haczy więc

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pilapl Zobacz posta
    Osobiście w tej chwili mam tylko obiektywy na M42 .Posiadałem SIGME 70-300 apo dg i dałem sobie luzu jak porównałem z sonnarem . Jak mam polecić obiektywy a przetestowałem ich troszkę to zeissy są naprawdę bardzodobre ale dość drogie tańszym rozwiązaniem są jupitery fajne nie doceniane szkiełka .Podam listę szkiełek którymi się warto zainteresować

Tańsze szkiełka
    50 mm - pentacon 1.8 ale warto poszperać w heilosach jak trafisz na dobrą sztukę to bedzie to twoje ulubione szkiełko aż nie kupisz lepszego

85 mm - Jupiter 9 klasyka mówią że CZJ Bometar jest lepszy ale osobiście zostałem przy Jupiterze choć regulacja przysłoną jest dość dziwna i trzeba się przyzwyczaić

135 mm - Jupiter kopia sonnara szkło moim zdaniem jakością fotek dużo nie ustępuje sonnarowi a cena ok 3xtaniej

200 mm - Jupiter 21 super szkiełko mam takie i chyba długo zostanie w moim plecaku

Jak masz troszkę wiecej kasy to polecam

50 mm - CZJ panacolar 1.8 (podobno super takumar 1.4 jest lepszy ale go nie miałem więc się nie wypowiadam )
    85 mm - wspomniany jupiter 9
    135 mm - CZJ Sonnar 135/3,5 Król ostrości warty swoich pieniędzy
    180-200 mm CZJ Sonnar ze światełkiem 2,8 .Miałem 200 i sprzedałem bo miałem kupić okazyjnie 180 co się nie udało i zostałem z Jupiterem 21

Do szkiełek na M42 pomocyny jest specjalny chip (dendalion) który potwierdza ostrość .Myślę że szkiełka manualne są lepsze od tych na AF z niskiej półki i jak ktoś ma ograniczoną kasę to są wręcz idealnym rozwiązaniem . Pewno koledzy mnie zjedzą ale firma PENTAX bardziej dba o biedniejszych klientów i ma w swojej ofercie body które idealnie współpracuja z starszymi szkiełkami jest to np PENTAX K110D lub wchodzący na nasz rynek K10D .
    czy do podłłączenie tych szkieł wystarczy zakupić adapter M42 do Canona? Taki za około 100 zł?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    czy do podłłączenie tych szkieł wystarczy zakupić adapter M42 do Canona? Taki za około 100 zł?
    Tak wystarczy
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2du Zobacz posta
    Tak wystarczy
    dziękuję
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

może mógłby któryś z kolegów polecić jakąś 50 do 5d mkII
    chodzi mianowicie o obiektyw pokroju takumara 1.4 50mm, który niestety zawadza o lustereczko przy nieskończoności, trochę nim pocykałem ale ze względu na ww fakt poszedł do dobrych ludzi, teraz szukam innych ciekawych manuali, oczywiście sam mogę sprawdzić na liście które haczą, które nie itd. ale warto też zapytać o opinię na forum jeśli ktoś oczywiście miałby jakieś godne polecenia stare szkiełko

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Petri 1,4/50mm PK ale trzeba wymontować pentaxowy popychacz przysłony
    jest jeszcze revuenon ale nie pamiętam czy zawadza

w sumie nie wiem dlaczego ustawiacie szkła na +oo jak tym samym tracicie 2/3 z GO
    dla takich odległości lepiej ustawiać na hiprefokalną i takumar nie będzie zawadzał

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

skoro jest coś w podobnej cenie co nie zawadza to wolę jak nie zawadza.
    Przez jakiś czas robiłem takumarem fotki niby nie przeszkadza tak bardzo ale ;-) po co
    Swoją drogą mój "tak" był dosyć miękki a teraz wolę ostrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulldog Zobacz posta
    skoro jest coś w podobnej cenie co nie zawadza to wolę jak nie zawadza.
    Przez jakiś czas robiłem takumarem fotki niby nie przeszkadza tak bardzo ale ;-) po co
    Swoją drogą mój "tak" był dosyć miękki a teraz wolę ostrzej
    Jeśli ktoś lubi ostro i żeby nie zawadzało, to proponuję zerknąć w stronę Zuiko 50/1.8. Kozacki obiektyw. Świetnie wykonany, malutki i tańszy niż większość pięćdziesiątek pod M42. Za to ostrością, mój egzemplarz z 85-ego roku, gniecie przy F/1.8 kupionego rok temu Canona 50/1.4.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

To w ogóle jest jakiś absurd, że z manuali wszyscy uparli się na ten M42. To moim zdaniem z wyjątkiem drogich Takumarów i Fujinonów najgorszy z systemów. Najlepszym wyborem jest w tej chwili Olympus OM, który ma bardzo dobre szkła, dużo lepsze niż większość z M42 przy zadziwiająco niskich cenach jak na oferowaną jakość. Są tam choćby dwa szkiełka, które daje się czasem wyszukać nawet poniżej 100 zł, jak 50/1.8 i 28/3.5 które to dają piękne obrazki, ostre od pełnej dziury i bardzo ostre przymknięte, o ładnych kolorach i dobrym kontraście.
    5DMKII

Strona 13 z 50 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów