Cytat Zamieszczone przez pilapl Zobacz posta
Osobiście w tej chwili mam tylko obiektywy na M42 .Posiadałem SIGME 70-300 apo dg i dałem sobie luzu jak porównałem z sonnarem . Jak mam polecić obiektywy a przetestowałem ich troszkę to zeissy są naprawdę bardzodobre ale dość drogie tańszym rozwiązaniem są jupitery fajne nie doceniane szkiełka .Podam listę szkiełek którymi się warto zainteresować

Tańsze szkiełka
50 mm - pentacon 1.8 ale warto poszperać w heilosach jak trafisz na dobrą sztukę to bedzie to twoje ulubione szkiełko aż nie kupisz lepszego

85 mm - Jupiter 9 klasyka mówią że CZJ Bometar jest lepszy ale osobiście zostałem przy Jupiterze choć regulacja przysłoną jest dość dziwna i trzeba się przyzwyczaić

135 mm - Jupiter kopia sonnara szkło moim zdaniem jakością fotek dużo nie ustępuje sonnarowi a cena ok 3xtaniej

200 mm - Jupiter 21 super szkiełko mam takie i chyba długo zostanie w moim plecaku

Jak masz troszkę wiecej kasy to polecam

50 mm - CZJ panacolar 1.8 (podobno super takumar 1.4 jest lepszy ale go nie miałem więc się nie wypowiadam )
85 mm - wspomniany jupiter 9
135 mm - CZJ Sonnar 135/3,5 Król ostrości warty swoich pieniędzy
180-200 mm CZJ Sonnar ze światełkiem 2,8 .Miałem 200 i sprzedałem bo miałem kupić okazyjnie 180 co się nie udało i zostałem z Jupiterem 21

Do szkiełek na M42 pomocyny jest specjalny chip (dendalion) który potwierdza ostrość .Myślę że szkiełka manualne są lepsze od tych na AF z niskiej półki i jak ktoś ma ograniczoną kasę to są wręcz idealnym rozwiązaniem . Pewno koledzy mnie zjedzą ale firma PENTAX bardziej dba o biedniejszych klientów i ma w swojej ofercie body które idealnie współpracuja z starszymi szkiełkami jest to np PENTAX K110D lub wchodzący na nasz rynek K10D .
czy do podłłączenie tych szkieł wystarczy zakupić adapter M42 do Canona? Taki za około 100 zł?