Wersję SMC miałem raz w ręku ale nie zauważyłem istotnych różnic. Rożnica na pewno jest w powłokach i pracy pod światło.
zobacz jeszcze http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...biony-obiektyw
Wersję SMC miałem raz w ręku ale nie zauważyłem istotnych różnic. Rożnica na pewno jest w powłokach i pracy pod światło.
zobacz jeszcze http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...biony-obiektyw
Pozdrawiam, 2du
EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
www.gabisia.com
No tak, znowu Takumary.
To są naprawdę fajne obiektywy za koszmarne pieniądze w znanym serwisie aukcyjnym. Nie warto tyle wydawać za szkło do cyfry, są tańsze i lepsze inne. Do czarno-białej znakomite są Super-Takumary, do koloru Super-Multi-Coated.
Znam/mam obie wersje i do cyfry nie stosuję.
Ostatnio edytowane przez fanciemni ; 06-10-2011 o 15:14
To może jeszcze trochę Was pomęczę
Jak przy Takumarze wypada EBC Fujinon 1,8/55 - ponoć równie ostry, a powłoki EBC nie miały sobie równych.
No tak, nie podałem szczegółów, przyjmijmy że chodzi o T 1.8, - czy Fujinon wytrzyma stracie z Takumarem, czy jest to ta sama klasa obiektywów ? Są opinie że Fujinon jest lepszy.
Proponuję zajrzeć na Forum M42. Tam są wyczerpujące informacje na ten temat. Wszystko jest dobrze opisane. Nie ma sensu wałkować tego od nowa na CB.
A co powiecie o Carl Zeiss Planar T* 1,7/50 może ktoś miał doświadczenie z tym szkiełkiem?
za jaką kwotę można sprzedać taki obiektyw Carl Zeiss Biotar 75mm f/1.5 T*
40d+580exII+17-40L+70-200L+60MM+50MM +POKORA DO NAUKI FOTOGRAFOWANIA
Podpisuję się pod poniższymi cechami ;-)A co powiecie o Carl Zeiss Planar T* 1,7/50 może ktoś miał doświadczenie z tym szkiełkiem?
Szkiełko pozostające w cieniu Planar'a 50/1,4 - i takie też miało być w założeniach Zeissa jak mniemam. Jednak wersja 1,7 jest obiektywem bardzo dobrym, ostrość ma fantastyczną w przedziale 2,8 - 11 w całym kadrze. Bardzo dobre oddanie barw i praca bezpośrednio pod światło. Mechanicznie bez szału ale nie jest to plastik-fantastik;-)Bardzo ostre, bardzo równe, żyleta absolutna.