Strona 9 z 49 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dymion_N_S Zobacz posta
    Kwapiszon, nikt tu - a przynajmniej ja - nie zamierza wydawać na manuala 1000 zł....
    Ogólnie pisałem o lekko nakręconych cenach za stare manuale, nie pisałem do konkretnej osoby. Sztuczne nakręcanie koniunktury widać na każdym kroku. Większość starych szkieł jest legendarna, kultowa, cesarz, rzeźnik itd. Prawda jest taka, że nawet te kultowe powłoki SMC odstają od współczesnych, szkła z dslr zazwyczaj pod swiatło pracują mizernie. Do tego dochodzą problemy z ustawianiem ostrości, sztuczne problemy z pomiarem światła, brak współpracy z lampami błyskowymi. Po początkowej fascynacji doszedłem do wniosku, że gra nie jest warta świeczki.

Mały edit:
    Jak już ktoś chce się bawić stałkami manualnymi, to znacznie lepiej poszukać szkieł Olympusa OM lub manualnych Nikkorów Ai, Ais.
    Ostatnio edytowane przez Kwapiszon ; 06-10-2011 o 12:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    (...) Do tego dochodzą problemy z ustawianiem ostrości, sztuczne problemy z pomiarem światła, brak współpracy z lampami błyskowymi. Po początkowej fascynacji doszedłem do wniosku, że gra nie jest warta świeczki.
    Nie sposób się z tym nie zgodzić, tak niestety to wygląda dlatego chyba muszę się zastanowić, czy chcę się bawić szkłem manualnym.
    Chociaż 40D ma tą przewagę nad 350D (używany przez znajomego), że posiada LV, więc praca takim szkłem nie jest aż tak uciążliwa.

Domyślnie

2du, dzięki za linkę do testu, przyda się.
    Przy okazji zapytam jeszcze, co sądzisz o Takumarze SMC 1.4/50 ? Ponoć jest to ostatnia wersja tego obiektywu z najlepszymi powłokami, czyli bardzo dobra praca pod słońce i lepsze kolory.

[EDIT]

Kurcze, właściwie to są trzy oznaczenia (modele ?) tego Takumara:
    1. Super-Takumar 1.4/50
    2. Super-Multi-Coated Takumar 1.4/50
    3. SMC Takumar 1.4/50
    Czym one się różnią między sobą (oprócz tego co napisałem powyżej) ?
    Ostatnio edytowane przez Dymion_N_S ; 06-10-2011 o 12:54

Coś już napisał Awatar 2du
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

2du, dzięki za linkę do testu, przyda się.
    Przy okazji zapytam jeszcze, co sądzisz o Takumarze SMC 1.4/50 ?
    Wersję SMC miałem raz w ręku ale nie zauważyłem istotnych różnic. Rożnica na pewno jest w powłokach i pracy pod światło.

zobacz jeszcze http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...biony-obiektyw
    Pozdrawiam, 2du
    EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
    www.gabisia.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak, znowu Takumary.
    To są naprawdę fajne obiektywy za koszmarne pieniądze w znanym serwisie aukcyjnym. Nie warto tyle wydawać za szkło do cyfry, są tańsze i lepsze inne. Do czarno-białej znakomite są Super-Takumary, do koloru Super-Multi-Coated.
    Znam/mam obie wersje i do cyfry nie stosuję.
    Ostatnio edytowane przez fanciemni ; 06-10-2011 o 15:14

Domyślnie

To może jeszcze trochę Was pomęczę

Jak przy Takumarze wypada EBC Fujinon 1,8/55 - ponoć równie ostry, a powłoki EBC nie miały sobie równych.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To może jeszcze trochę Was pomęczę

Jak przy Takumarze wypada EBC Fujinon 1,8/55 - ponoć równie ostry, a powłoki EBC nie miały sobie równych.
    Przy którym Takumarze? . Wyguglaj T. i zobacz jakie mają standardowe ogniskowe. Konkretnie.

Domyślnie

No tak, nie podałem szczegółów, przyjmijmy że chodzi o T 1.8, - czy Fujinon wytrzyma stracie z Takumarem, czy jest to ta sama klasa obiektywów ? Są opinie że Fujinon jest lepszy.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Proponuję zajrzeć na Forum M42. Tam są wyczerpujące informacje na ten temat. Wszystko jest dobrze opisane. Nie ma sensu wałkować tego od nowa na CB.

Domyślnie

A co powiecie o Carl Zeiss Planar T* 1,7/50 może ktoś miał doświadczenie z tym szkiełkiem?

Strona 9 z 49 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów