Strona 6 z 50 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

każde szkło szerokokątne do kliszy, a już 20mm to już w szczególności, będzie tragiczne w rogach

powłoki czj też są słabe (widzę to w sonnarze) więc pod światło będzie mocno tracił kontrast, a tak szerokie szkło zawsze złapie odblask

nie będzie cudów

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jedno z lepszych szkiel zeissa, wiec porownywanie do najtanszego canonowca jest nie na miejscu. Wiem co to za szklo i bede na nie niebawem polowac.
    Miałem tego cajsa - taki sobie. Porównanie do Canona myślę, że ma sens bo nie spodziewałbym się cudów ani po jednym ani po drugim :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Trochę odkopię kotleta.
    Mam pytanie co do oznaczeń obiektywów.
    Np w pierwszym poście, zalecaną 50tką jest: helios 44m7 2/58mm
    Na allegro sporo jest, ale oznaczonych np: 44m4.
    Jaka jest różnica między "czwórką" a "siódemką"?
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj A. Zobacz posta
    Trochę odkopię kotleta.
    Mam pytanie co do oznaczeń obiektywów.
    Np w pierwszym poście, zalecaną 50tką jest: helios 44m7 2/58mm
    Na allegro sporo jest, ale oznaczonych np: 44m4.
    Jaka jest różnica między "czwórką" a "siódemką"?
    Pozdrawiam

Z tego co pamiętam, 44m4 jest wersją z początku lat 80tych(mam gdzieś 2szt nieużywane z zenitami, robione i sygnowane na olimpiadę w 1980r), a helios 44m7 2/58mm połowa lat 80tych, 86-87. Dokładnych dat nie znam. W jednym i drugim przypadku loteria na jaki egzemplarz trafisz. Ale, te wcześniejsze miały większy % trafień w udane szkiełko. Naprawdę MUSISZ mieć ten obiektyw?

Całego tematu, od początku nie czytałem (bo nie chce mi się) lecz w ZSRR były "dwie produkcje", tzn. dla wojska i dla ludu (mam na myśli cały przemysł). Dla armii kontrola jakości była częsta i te szkła(zresztą wszystko, noże, siekiery, lornetki, klucze płaskie, itp.), jeśli ktoś miał farta dostać/kupić były świetne, ale większość to szajs.

powodzenia,
    A.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Daj sobie spokój z Heliosem, nie warto go kupować. Między 44M-4 a 44M-7 wielkich różnic nie będzie. Wersje MC są niby trochę lepsze ale i tak beznadziejnie pracują pod światło. To był obiektyw stworzony do fotografii na analogowych materiałach czarno-białych i z kolorową, współczesną, matryca radzi sobie nader przeciętnie.
    Jeśli dostaniesz takie szkło, albo znajdziesz na strychu, można się pobawić ale wywalanie na niego 80 czy 120 zł to wyrzucanie pieniędzy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Myśle, że obiektyw za 80zł robi całkiem niezłe fotki:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=72149
    Potwierdzam , że pod światło pracuje bardzo źle , ale portreciki w odpowiednim świele można zrobić fajne.

Pozdrawiam
    Mirek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Te obiektywy(Heliosy) maja masę wad: ciężko pracują, bak wykończenia na tip-top, pęcherze powietrza, luzy, fatalne do powiększeń, koszmar...

Dopiero zaczyna Awatar Kito
    Miasto
    Chodzież

Domyślnie

Ja dorwałem wersję 2 Heliosa (w grę wchodziły wersja 2 lub3) i w porównaniu z 50mm F1,8 canona to jak mam zrobić portret to ani chwili się nie zastanawiam tylko zakładam Heliosa. Może i jestem maniakiem M42 ale pomijając pracę pod światło to portrety wychodzą bajkowe a dodatkowo pokręcenie sobie pierścieniem ostrości to czysta rozkosz w porównaniu z plastikiem Canonowskim.
    FB - http://www.facebook.com/krzysztof.kito.wierzbicki
    C40D, C5DMKII, 6 szkiełek (w porywach do 10) i kilka lampek
    Ślubne i inne na www.fotoduet.eu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja korzystam z Olympusa OM 50/1.8.
    Takiej żylety (LV, 60d) nie daje mi żaden objektyw,. który mam (C 50/1.8 wymięka totalnie).
    Nie wiem, skad ta pasja do m42. Że niby szkła tanie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    a ja korzystam z Olympusa OM 50/1.8.
    Takiej żylety (LV, 60d) nie daje mi żaden objektyw,. który mam (C 50/1.8 wymięka totalnie).
    Nie wiem, skad ta pasja do m42. Że niby szkła tanie?
    w Polsce, raju spekulantow starymi klamotami foto, M42 tanie?

musialo sie cos zmienic odkad wyjechalem z ojczyzny chyba. bo sam pamietam jakies absurdalne 350 PLN za Sonnara 3.5/135, ktory w NL za 30~40 EUR mozna znalezc...

nie zeby OM byl tani (50/1.8 - 200 PLN vs 25 EUR )...

z innej beczki - tez polecam Zuiko, przynajmniej w tych krotszych ogniskowych. porzadniej wykonane, ladnie rysujace, cenowo nadal akceptowalne...
    www albo tez flickr

Strona 6 z 50 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów