Strona 49 z 49 PierwszyPierwszy ... 39474849
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Cześć,

Jestem tutaj nowy, więc na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać
    Mam pytanie do znawców obiektywów M42.
    Czy ktoś wie jak się dobrać do MIR'a 1B ? Mam takie cudo u siebie w domu i mimo, że reanimowałem już sporo "rusków" to z rozkręceniem mir'a nie mogę sobie poradzić. Gdyby ktoś miał jakieś cenne wskazówki od której strony zacząć, to będę bardzo wdzięczny. Występują u mnie problemy z ostrzeniem, a w chwili obecnej pierścień w ogóle nie chce się obracać tylko zatrzymał się w miejscu i stoi jak zaczarowany.

Przepraszam jeżeli umieściłem wątek nie w tym dziale, ale nie mogłem znaleźć nic bardziej odpowiedniego.

Bywalec Awatar zbirr

O ile pamiętam i nie pomyliłem szkieł to mira dość łatwo się rozkręca. odkręcasz trzy śruby na pierścieniu ostrości. zdejmujesz pierścień, masz dostęp do bolca/ogranicznika który się obraca przy kręceniu ostrością i zatrzymuje się na dwóch innych bolcach. wykręcasz jedyny który jest możliwy do wykręcenia i kręcąc ostrością rozkładasz obiektyw na części.
    jak wspominałem o ile pamiętam, a było to już ładnych klika lat temu, ale wydaje mi się iż jestem tego niemal pewien

Coś już napisał

Panowie mam takie pytanie. Posiadam Heliosa 44m (pierwsza wersja - 8 listkowa przysłona). Zdjęcia ogólnie z tego obiektywu podobają mi się. Niestety obiektyw jest bez powłok, a ostatnio sporo zdjęć robię w nocy i tu zaczynają się problemy. Np w miejscu gdzie są lampy nie da się praktycznie zrobić zdjęcia - cała masa ciężkich do usunięcia flar i odbić. Nawet na mocno skręconej przysłonie. Pomyślałem, że sprzedam tego heliosa i kupię wersję z powłokami. Teraz pytanie, czy te powłoki rzeczywiście coś dają ? Czy będzie możliwe robienie zdjęć wieczorem gdzie świecą lampy ?

Powłoki dają coś... to ile dają i czy Ciebie zadowolą to już inna sprawa
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Coś już napisał

No właśnie i nie wiem czy jest sens bawić się w wymianę.

Po prostu kup nowszego i wtedy porównasz a koszt śmieszny (z powłokami)

Coś już napisał

Mam jeszcze jedno pytanko. Posiadam też obiektyw Jupiter 37A MC (135mm F3.5) i ostatnio zauważyłem na allegro taki sam obiektyw wersji olimpijskiej. Orientuje się ktoś czym to się różni ? Czy jest w czymś lepszy od wersji MC ?

Strona 49 z 49 PierwszyPierwszy ... 39474849

Uprawnienia umieszczania postów