Strona 44 z 49 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Może kogoś zainteresuje informacja, że Heliosy 40-2, których produkcję wznowiono pod koniec zeszłego roku, są już dostępne w sprzedaży.

Strona producenta: tutaj.

Niestety z zapowiadanych pól roku temu 8000 rubli zrobiło się... "ciut" więcej... W tej chwili nowe szkła są dostępne po ok. 500USD np.: tutaj, a na Amazonie jeszcze o 100USD drożej. Czyli więcej niż Canon 85/1.8 bądź Samyang 85/1.4. Biorąc pod uwagę, że ten drugi jest bezpośrednim konkurentem tegoż Heliosa... No ale z drugiej strony - używane, wiekowe sztuki Heliosów potrafią być sprzedawane na ebay'u czy allegro jeszcze drożej...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

PoulN
    Bardzo prosiłbym Cię o porównanie tych 2 szkieł, tak jak piszesz wszystko zależy od tego jak Ci się trafi, albo dobrze albo i nie radziecki sprzęt tak ma ;] najwyżej kupię sobie te 44-6 za 50 zł to nie grzech tak mi się wydaje później 77M-4 a na tego takumara sobie poczekam jakąś dobrą chwilę, bo raz, że ciężko trafić na zadowalający egzemplarz 2 że ceny w PL kosmos, mam zamiar przejść się po lombardach i komisach może trafi mi się coś takiego ciekawego, w przyszłości planuję jupitera 9, posiadasz może ten egzemplarz ?

przeglądnąłem na szybko teraz rynek i 77M-4 to koszt rzędu około 300zł zarówno na ebay'u jak i na allegro więc na razie zrezygnuje z niego i zostanę na początek przy tym heliosie za 50 zł, rozmawiałem dzisiaj z kolegą i mówił mi że to potwierdzenie ostrości AF to pic na wodę, że i tak nie dam rady wyostrzyć w moim c 450d przez wizjer i żebym nie kupował takiej drogiej przejściówki, tylko od razu uczył się ostrzyć na Live View, jakie zdanie macie na ten temat ?
    Ostatnio edytowane przez jamada202 ; 01-04-2013 o 11:25

Uzależniony Awatar PoulN

Ja za swojego dałem 180pln z przesyłką parę miesięcy temu wydawało mi się to drogo, jednak trafiłem na fajną sztukę nie dość że z wyglądu jak nowe to jeszcze ostre i nieżaułuje teraz ani grosza, widać jednak że da się lepiej cenowo. Prawda ostatnio szaleją z cenami, a wszystko przez dSLR Video

Co do przlotki M42 na 30D ostrze przez wizjer - wymaga to trochę wprawy, bo to "co wydaje się ostre" w wijerze w rzeczywistości nie jest trzeba się przyzwyczaić i "wyczuć" każde szkło z osobna. Potwierdzenie działa na krótszych dystansach bardzo dobrze, problem pojawia się jak pisałem przy szerszych kątach i dalszych odlegościach, ale wtedy to z zasady lepiej z hiperfokalnej korzystac więc...

Poniżej wspomniane próbki.
    Statyw, wężyk, 15 strzałów przy ciągłym focusowaniu z bardzo małymi skokami aby nie było mowy o "nietrafieniu" następnie wybór najostrzejszego zdjęcia, oświetlenie stałe żarowe, ISO 250, wyostrzenie na "0", odszumiacz na "0", WB na Auto - bez korekty aby pokazać różnice w kolorystyce, ekspozycja również bez korekty - obraz jasności obu szkieł, widoczna różnica w kadrze wynika z tego że helios tak naprawdę ma coś koło 52mm.

Strzelałem jeszcze w te fajki Canonem 1.4/50mm dla porównania, wypadł po środku - pomiędzy nimi, nie moge jednak znaleźć plików, jak mi się uda - dołącze.

Helios 77M-4 @1.8

Helios 77M-4 @1.8 100% crop

Takumar 1.4/50mm @1.4

Takumar 1.4/50mm @1.4 100% crop
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-04-2013 o 12:47

Uzależniony Awatar PoulN

Jeszcze taka ciekawostka.
    Vivitar 200mm f3.5 vs. Canon EF 70-200mm f4L
    Czyli staruszek - tanioszek kontra biała rurka. Moim zdaniem Vivitar poradził sobie całkiem-całkiem jeśli weźmie się pod uwagę jego parenaście jak nie paredziesiąt razy niższą cenę
    Widać ładnie jaka jest różnica między stałką a zoomem przy tej samej ogniskowej 200mm, jak odmienną kolorystyke oraz bokeh dają oba szkła.

Procedura testowa nazwijmy to taka sama jak wyżej przy porównaniu 50`tek z tym że oczwywiście Canon miał wł. AF i nie potrzeba bvło nim parenaście razy strzelać.

Vivitar 200mm f3.5 @3.5

Vivitar 200mm f3.5 @3.5 100% crop

Canon EF 70-200mm f4 @4

Canon EF 70-200mm f4 @4 100% crop

Mamy ze znajomym trochę leciwych szkiełek, niedługo zamieszcze obszerne porównanie 28mm, 50mm i 200`tek, ale niech się zrobi ciepło żeby wyjść na dwór żeby fajek na stole nie pstrykać
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-04-2013 o 13:27

Dopiero zaczyna

Może Zenitar 1,7/50 ? ceny też ma spore .....

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

kurcze srednio z tym zenitarem, dość że 500zł za niego na allegro to tylko jedna sztuka jest, mógłbym się zastanowić nad czymś do 200 ale nie 500

Dopiero zaczyna

Takumary 1,8 /50 kiedyś były popularne , teraz ceny spadły i można by wziąć 1 na testy
    Czasami za 140zl można wyrwać
    Gdybyś mieszkał bliżej pożyczył bym kilka szkieł na testy ......... bo praktycznie leżą i nie robię nimi fotek

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

no właśnie nie za bardzo od kogo takich dobrych szkieł na testy pożyczyć, a to mogłoby być całkiem ciekawe mógłbym sobie zrobić jakieś ciekawe zestawienie i wybrać to co mi najbardziej odpowiada

Dj Darecki może masz ochotę coś sprzedać w rozsądnej cenie? jakie egzemplarze posiadasz ?

Dopiero zaczyna

Sprzedać raczej nie , trzymam dla dzieci ......
    1.8 SMC , 1,8 S.M.C 1,4 , Zanitar 1,7 , Pentacon 1,8 , i kilka heliosów każdy innej seri

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Jak dla mnie Takumar wygrywa ewidentnie, bardzo ładnie poradził sobie ze światłem, a ten Yashinon jest prześwietlony.

ten Vivatar to może coś takiego link? w sumie zaciekawił mnie ten obiektyw

w takumar 1.4/50 kiedyś zainwestuje wszystko w swoim czasie

Yashinona nie znalazłem w wersji DX tylko DS na allegro za 100 zł można go z łatwością dorwać, ale jak widziałem zdjęcie na f5.6 to nie przypadł mi do gustu za bardzo.

no wszyscy polecają mi tego heliosa 77M-4 ale nie jestem jeszcze przekonany czy jakość do ceny będzie ok, bo jak to w rosji bywa raz zrobili lepiej raz gorzej

PoulN
    Co myślisz o tym adapterze? link

Strona 44 z 49 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów