Strona 4 z 49 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To właściwie Pentacon 135/2.8. Cena świetna, sam bym kupił :-) To była okazja jak mój zakup Pentacona auto 100/2.8 z korpusem Praktiki.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Bywalec Awatar FERRER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    To właściwie Pentacon 135/2.8. Cena świetna, sam bym kupił :-) To była okazja jak mój zakup Pentacona auto 100/2.8 z korpusem Praktiki.
    Sakwa dla mnie WYGRYWA ZAWODY ! ma ktoś takie na zbyciu?
    Zastrzegam sobie prawo do pomyłek.

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

co do ~80mm

to będzie widoczna różnica jakości pomiędzy:
    JUPITER-9 2/85mm, a CZJ MC BIOMETAR 80/2.8 ?
    stoję przed zakupem jednego z nich i jeśli ktoś wie z doświadczenia co wybrać to chętnie sie zasugeruje
    (przy okazji są różne wersje tych samych modeli? jakieś ewentualnie odrzucić?)

Coś już napisał

Domyślnie

Spytaj Entera, on ma już doświadczenie. Jupiter jest mało kontrastowy, lekko mydlny przy pełnej dziurze i ma troche upierdliwe ustawianie przysłony ( dwa pierścienie). Do portretu jednak można go z powodzeniem stosowac.
    Biometar jest natomiast ostry - jak to zeiss i własnie zamierzam sobie sprawic. Wiem,ze Biometary z MC różnia się (przynajmniej są na zdjęciach obiektywów rózne dwa kroje czcionki - ale nie mam pojecia jaka jest róznica - prawdopodobnie rok produkcji jest tu istotny)
    Ostatnio edytowane przez RobertG ; 24-11-2006 o 02:25

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    Co do Jupitera 9 MC nie masz racji - te szkła po nałożeniu powłok MC sprawuja się dużo gorzej optycznie a porównywalnie źle pod światło. trudno tez dokupić do nich dobrą osłonę p.słoneczną
    Wersji bez powłok nie miałem, mam porównanie wyłącznie do Jupitera 37A. 9 MC, jak na ruskie szkło, jest pod światło moim zdaniem znośny. A osłonę dokupiłem Pentacona, teoretycznie do 50-tki, ale całkiem nieźle współpracuje z tym szkłem.
    Cytat Zamieszczone przez RobertG Zobacz posta
    Jupiter jest mało kontrastowy, lekko mydlny przy pełnej dziurze i ma troche upierdliwe ustawianie przysłony ( dwa pierścienie).
    Z trzecią tezą się zgodze, z pierwszą i drugą absolutnie nie. Ale może trafił mi się dobry egzemplarz, w końcu to ruskie szkło więc różnice mogą być znaczne.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 24-11-2006 o 12:19
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

a ja ostatnio nabyłem sobie MTO-11CA - nawet kawałek muru udało mi sie nim z ręki sfotografować i byłem pozytywnie zaskoczony. Czekam teraz na jakieś ładne księżyce lub na letnie samoloty na przelotach ;-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

ja mam biometara 80 2,8 MC ... uwielbiam tego naleśnika ....

http://www.popmart.ovh.org/galeria/index.php?id=94

Miałem także jupiego 85/2

Fajne szkło drugi dobry egz NIE mydlił na 2.0 nie był super ostry ale tak przyjemnie miękki, pierwszy masakrar mleko na 2.0 (nic nie było widać na fotkach) natomiast działkę dalej wszycho ok ??? .... jest IMHO kontrastowy i ładnie rysuje . ja jednak wolę biometara MC na 100%
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 24-11-2006 o 12:41

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co polecalibyście z bardziej szerokich obiektywów? Mając na uwadze matryce 350D...
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

max ze starych obiektywów to 28mm poniżej jest nieostro !!!

konkrety

pentacon 29 MC 2,8
    zeiss jena 35mm MC 2,4 (ostry od pełnego otworu)

i jeszcze z Contaxa zeissy 18, 21,25 ... drogie BARDZO od 1000-2000 PLN pojawiają się czasami

Dopiero zaczyna Awatar katonczyk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mhh zeiss 18...

Chyba nie rozumiem tego max ze starych obiektywow. Co max? Chyba ze to nie do mnie bylo.

Dzieki za rade
    Sprzęcior: Mózg 10 bilionów neuronów | Oczy - AllNatural -1,5 dioptrii | Ręce - sztuk dwa, pięciopalczaste

Strona 4 z 49 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów