O jakiej podkładce mówisz? Jak coś podłożysz to zmienisz ogniskową (chyba tak to się nazywa odległość soczewki od matrycy) i będzie mydło.
O jakiej podkładce mówisz? Jak coś podłożysz to zmienisz ogniskową (chyba tak to się nazywa odległość soczewki od matrycy) i będzie mydło.
Nie mydło, ale nie będzie ostrzyć na nieskończoność.
Między adapterem m42 a obiektywem.
Zgadza się będzie ostrzył do 10m, nie będzie nieskończonosci w tym przypadku.
Można też pozostawić jak jest i uważać aby nie przekroczyć krytycznego położenia i używać hieprfokalnej w przypadku kiedy potrzeba większeo dystansu niż 10m, zresztą chyba jest to norma przy tego długościach jasnych stałkac, tyle że cały czas trzeba mieć "czuja" i pamiętać o tym.
Nikt nie używał takiego na nowych FF?
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 31-01-2013 o 16:21
Witam,
Chyba troche podobne pytanie. Mir-1b 2.8/37 , wyraźnie wystaje cześć obiektywu poza granicę gwintu. Przy normalnej przejściowce mam wrażenie , że będzie za głęboko wchodził do aparatu i chaczył o lustro.
Czy ten obiektyw da się stosować z cyfrą? Potrzeba jest jakś specjalna przejściowka? Czy poprostu pierścień pośredni dodatkowy i zapomnij o ostrzreniu na nieskończoność?
Canon i Fuji X
Mi wspomniany mir działa pod 50D i pod 350D, nic nie haczy. Jeśli komuś haczy to może to wina przejściówki? Ja swoją kupiłem w Anglii ponad 10 lat temu i do dziś działa bez zastrzeżeń. Miałem obie wersje Mir'ów i obie działały ok. W obu środek chyba taki sam, zmieniły się jedynie pierścienie.
Na cropie. ten problem nie występuje
Tu jest lista haczących i nie haczących o lustro 5D obiektywów manualnych: Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr
Mi na 40D nic nie haczyło, na 5D haczą takumary, olympusy nie
Problem pojawia się przy ustawieniu ostrości na nieskończoność tylko (i aż)
Ostatnio edytowane przez este ; 04-02-2013 o 00:10
6D/M100/MeizuM8
Jakie jest pole widzenia obiektywów M 42 + redukcja na FF
Myślę o kupieniu sobie fisza i jego pole widzenia to 180 stopni pytanie czy na FF dalej będzie tyle samo
Przejsciówka m42 na EF może nieznacznie zmienić ogniskową obiektywu - o jakieś ułamki milimetra. Z punktu widzenia praktycznego zupełnie bez znaczenia. Zamiast 180 możesz mieć 178 stopni - nawet tego nie zauważysz.![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.