Zenek przyjemnie ostry, ale trochę mało "rybny". Dobrze się go prostuje dodatkiem Hemi fish-eye.
Zenek przyjemnie ostry, ale trochę mało "rybny". Dobrze się go prostuje dodatkiem Hemi fish-eye.
Z szerokich pod M42 mam zeissa 20/2.8 i 35/2.4. Oba mają swoje wady, ale to genialne szkła. Jedyne co to 20/2.8 ma sztucznie wywindowaną cenę i bardziej opłaca się brać używanego Canona. 35/2.4 Miażdży pod każdym względem.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Osobiście posiadam aparat EOS 1100d i pewien czas temu miałem podobny problem ponieważ kitowy obiektyw to "padaka" dlatego potrzebowałem czegoś lepszego za niewielkie pieniądze. Na allegro znalazłem ofertę obiektywu stałoogniskowego (58mm) i ze światłem f/2 od starego Zenita. Wystarczyło dokupić jeszcze przejściówkę i za cały zestaw z dostawą pod drzwi zapłaciłem ok. 130zł. Obiektyw świetnie sprawuje się przy zdjęciach makro i portretach a a nawet zdarzało mi się robić nim zdjęcia sportowe (skateboarding), kolory i ostrość wychodzą rewelacyjnie (poważnie). Jedynym problemem jest brak AF, ale przy odrobinie wprawy w dużym stopniu to nie przeszkadza. Na allegro jest jeszcze sporo ofert tego typu więc na pewno coś takiego znajdziesz. Polecam tego typu obiektyw, na chwilę obecną używam go częściej niż kitowego 18-55.
58mm na cropie to jest szeroko?
a w jaką 34-35 mm się pchać w m42, interesuje mnie w miare dobre szkło może być manual pod 7d do 300 zł. oczywiście jak najtańszy :P
muszę coś kupić bo pozbyłem się chwilowo wszystkiego wręcz tylko tele 70-200... mi pozostało, potrzebuję mieć jakiejś alternatywy na 1-2 miesiące, brak kasy....
i podstawa min f2.8
Ostatnio edytowane przez Mylkes ; 31-01-2013 o 13:41
W m42 musisz wybrać 2 możliwości z 3:
-tanio
-35mm
-jasno
a tak serio to nic jasnego i taniego nie ma <50mm, lepiej kupić kita za 100zł.
Mylkes daleko od Centrum mieszkasz? Mógłbys podpiac sobie mojego pentacona 29/2.8 któregoś dnia.
znalazłem coś takiego..
Auto Chinon 35mm f/2.8 (Image quality filming) - YouTube
no dobrze a 50 mm ? przyda się cokolwiek, nie muszę przeliczać pod matryce więc na moim body będzie 50 mm to w ostateczności co byscie polecili ?
Przy Kubusia Puchatka, w weekend może albo piątek jak byś znalazł czas to chętnie widzę cenowo też nie jest drogi...
Mam też 58mm dla porównaniaNa miasto za wąski pod cropa. Sam biegam z 40mm i jest ledwo ledwo.
Mam pytanie o ile są posiadacze;
Czy Helios 50mm f1.8 (77-m 4) haczy o lustro 5d Mk II, Mk III?
wg zalinkowanej tabelki nie (ale to Mk I), ale gdy wkręciłem w do EOS`a 33 to przy 10m w górę wadzi.., ciekaw jestem jak jest w przypadku w/w modeli.
Szkło ostre! od pełnej dziury jak diabli i pięknie rysuje,.. wole się upewnić i ew. podłożyć podkładkę, analog, analogiem, w cyfrze może delikatniejsze lustra robią
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 31-01-2013 o 14:45