Zenitar 50 1,7 m42
Mysle, ze fajna idea i stara idea, bo ludzi, ktorzy usilowali robic podobne projekty bylo i jest pelno. Ale na sposob w jaki budujesz ta baze to kartek papieru zabraknie. Sensowniej by bylo podzielic obiektywy na ogniskowe i w ogniskowych ustalic maksymalna liczbe najlepszych obiektywow. Inaczej zrobisz liste obiektywow wszystkich producentow i dalej nic nie bedzie wiadomo bo i tak znajda sie takie, ktore nie zostaly wymienione. A co raz bede dorzucane jakies obiektywy bo jakis osobnik ma i uwaza, za najlepszy i do listy dojda jakies focale, becki, 5 stary i super streety. Poza tym trzeba wyznaczyc czy wszystkie systemy czy tylko niektore. Na pierwszy rzut oka to na Twojej liscie brakuje kilka setek roznych obiektywow roznych producentow. Ale jak sie rozpisaliscie o takumarach to dlaczego brakuje 50 i 100 macro. Ale pomysl jest dobry zwlaszcza jak ktos chce i ma czas aby sie tym zajac. Ale trzeba to jakos pogrupowac bo niefajnie wyglada. Takie moje 3 grosze.
No idea jest dosc popularna, wiadomo ale podział zawsze jest niemal ograniczony do jednego producenta/mocowania i jest tych obiektywów zdecydowanie za dużo, tutaj ma być esencja. Ogólnie formatowanie siadło po wrzuceniu na forum, wygląda to trochę lepiej. Grupowanie wg ogniskowych w sumie mi się podoba, ale to już było w tym pdfie który krąży po polskim internecie tyle że tam było tego za dużo moim zdaniem, można sie pogubić. Lista jest ledwo zaczęta, wiem że nie ma tam prawie nic, na razie skupiłem się tylko na takumarach, reszty m42 nie znam tak dobrze, o innych mocowaniach nie wspominając. No i wciąż ta dziura w m39. Chciałem zapytać na m42 forum ale nie da się tam rejestrować ostatnio.
Dzięki za feedback.
Ale mnogosc obiektywow niczego nie zalatwia. Dajesz np zuiko, z ktorych kazdy obiektyw jest dobry lub bardzo dobry. W ten sposob sporzadzona lista o czym nie informuje poza iloscia obiektywow od danego producenta. Poza tym jakie kryteria oceny zostalyby wybrane do oceny obiektywow. Bo chyba nie testy. Ale jezeli dasz np do wyboru 50mm z mocowanie M42 to juz mozna sie zastanowic, ktore. Jezeli chodzi o M39 to chodzi Ci o L39 i M39, czy o same M39. I te juz sa wymienione przy okazji listy sowieckich obiektywow, wersji do Zenita z mocowaniem - gwintem 39mm
A ja po lekturze zapytam o propozycje pierścienia mocującego, goglowałem i znalazłem kilka propozycji od takich za 20 zł do takich za 100zł, mam eos'a 60D czytałem, że ważny jest wybór pierścienia żeby obiektyw nie był zbyt blisko lustra, bo w następnym etapie chciałbym nabyć jakąś 50tke i coś szerokiego ;-) proszę o jakąś konstruktywną podpowiedź na czym zbudować podstawowy zestaw z m42 ;-)
Odkopię trupa.
Oświećcie mnie:
Czy skok gwintu filtra heliosa np 44m w oznaczeniu 52x0,75 to standard - czy bez problemu nakręcę współczesne redukcje i adaptery z gwintem 52mm?
Dzięki.
tak, bez problemu
Dzieki!
Mogę już ze spokojem ruszać w m42![]()
przy cropie ognoskowa też sie licz x1.6? :> dotyczy to obiektywów m42? :>
Crop jest związany jedynie z wielkością matrycy. Obiektyw nie ma znaczenia.