Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Domyślnie

Potwierdzam, industar do makro jest rewelacyjny ale przydałby się jeszcze jakiś pierścień bo on ma odwzorowanie 1:2. Dużym plusem jest to że pierścień przysłony jest na końcu obiektywy i chodzi bardzo lekko tak więc można ostrzyć na pełnej dziurze, a następnie jednym palcem nie odrywając oka od wizjera przymknąć przysłonę.
    Ostatnio edytowane przez AMB ; 25-06-2012 o 13:20

Awatar Lustrzana
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

Witam,

chciałabym kupić pierwsze szkło/szkła na M42, znalazłam kilka pozycji, które mnie zainteresowały. Opłaca się? W jakich maksymalnych cenach? (używam puszki 550D)
    1. Porst TELE MC 1:2,8 135mm
    2. Pentacon AUTO 29/2.8 MULTI COATING
    3. JUPITER -37A! 135/3.5
    4. Helios 44-2 2/58

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Zacznij od jakiejś 50ki, może być helios.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_M007 Zobacz posta
    M42 uzależnia.
    bo ja wiem... ze wzgledu na jedyna sluszna dostepnosc Zenitow i Praktik za czasow bylego ustroju bylo to i jest najpopularniejsze mocowanie obiektywow manualnych w PL. skad bardzo daleko jest do wniosku, ze to byly najlepsze manualne obiektywy. co wiecej, ich nieslabnaca popularnosc wywindowala tez niebotycznie ich ceny na Allegro. obiektyw, ktory w Holandii kosztuje raptem 20 EUR (Takumar 3,5/135 w stanie "mucha nie siada") w Polsce zaczyna sie na aukcjach od moze 250 PLN. absolutnie nie przystajac do jego realnej jakosci.

jesli juz musza byc obiektywy manualne, to proponuje przyjrzec sie kiedys Zuiko OM. ciut drozsza przejsciowka, ale jest wybor duzo ciekawszych obiektywow o zauwazalnie lepszej jakosci optyce. w szczegolnosci chocby takie zwykle Zuiko 50/1.8 (kosztujace w normalnym swiecie 20~25 EUR bez wiekszego szukania okazji) jest cudne optycznie i daje duzo ladniejszy obrazek niz ogromna wiekszosc znanych mi 50-tek do M42... rowniez tanio mozna sobie dokupic 3,5/135 i 28/2.8 i jest piekny zestaw optyki. ladnie rysujacy, o swietnym odzorowaniu kolorow, kontrascie i ostrosci...
    www albo tez flickr

Awatar Lustrzana
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Zacznij od jakiejś 50ki, może być helios.
    50-tkę już posiadam, tyle że Canona :-P

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z m42 używam wspomnianego wcześniej industara oraz Vivitara 200mm 3.5 Komine. Obydwa szkła kupiłem za grosze i polecam je z czystym sumieniem.
    celuloid warrior

Awatar Lustrzana
    Miasto
    Pomorskie

Domyślnie

Więc jednak dalej prosiłabym o pomoc
    1. Porst TELE MC 1:2,8 135mm
    2. Pentacon AUTO 29/2.8 MULTI COATING
    3. JUPITER -37A! 135/3.5
    4. Helios 44-2 2/58
    550D ✜ C EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS ✜ C EF 50mm f/1.8 II ✜

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to proponuje przyjrzec sie kiedys Zuiko OM. ciut drozsza przejsciowka, ale jest wybor duzo ciekawszych obiektywow o zauwazalnie lepszej jakosci optyce. w szczegolnosci chocby takie zwykle Zuiko 50/1.8 (kosztujace w normalnym swiecie 20~25 EUR bez wiekszego szukania okazji) jest cudne optycznie i daje duzo ladniejszy obrazek niz ogromna wiekszosc znanych mi 50-tek do M42...
    Mam 2 obiektywy M42 - jeden z nich to Zuiko 50/1.8 - warto pamietac, ze istnieje na rynku wlasnie taki Zuiko z mocowaniem M42 - trudno go dostac (trudniej niz OM) ale swojego kupilem za okolo 35 euro. Bez zbednych slow ponizej jeden sample zrobiony jeszcze 500D - jezeli sie komus spodoba to polecam ten obiektyw.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ich nieslabnaca popularnosc wywindowala tez niebotycznie ich ceny na Allegro. obiektyw, ktory w Holandii kosztuje raptem 20 EUR (Takumar 3,5/135 w stanie "mucha nie siada") w Polsce zaczyna sie na aukcjach od moze 250 PLN. absolutnie nie przystajac do jego realnej jakosci.
    [...]
    w szczegolnosci chocby takie zwykle Zuiko 50/1.8 (kosztujace w normalnym swiecie 20~25 EUR bez wiekszego szukania okazji)
    Z tezą, że ceny M42 są obecnie mocno przesadzone, to się zgodzę. Co do drugiej części... nie wiem czy Francję zaliczasz do "normalnego świata", ale na chwilę obecną na ebayu są dwa Zuiko 50/1.8 z Francji... cena 69EUR... "ciut" więcej niż 20~25.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, że manualnych szkieł można też z powodzeniem szukać z mocowaniem PK. Wiele wcześniejszych konstrukcji M42 (np. Takumary), przeewoluowało właśnie na PK. Żeby było zabawniej, te późniejsze wersje bywają tańsze niż ich starsi bracia z gwintem.
    Ostatnio edytowane przez pkoprowski ; 27-06-2012 o 20:23 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    Z tezą, że ceny M42 są obecnie mocno przesadzone, to się zgodzę. Co do drugiej części... nie wiem czy Francję zaliczasz do "normalnego świata", ale na chwilę obecną na ebayu są dwa Zuiko 50/1.8 z Francji... cena 69EUR... "ciut" więcej niż 20~25.
    polecam jeszcze po starych komisach sie przejsc, albo poczekac na inne oferty na ebayu. 70 EUR to zdecydowana przesada i watpie, zeby to byla normalna cena, chyba ze w jakis sposob tam jest odpal na punkcie OM-a.

w NL w 2 minuty znalazlem takie mozliwosci:
    http://1835900.mijnwinkel.nl/?Group=...%20OM&_lang=en
    http://audio-tv-foto.marktplaats.nl/...uiko-lens.html

a to generalnie tylko dlatego, ze jest jakas posucha na Marktplaatsu. normalnie mozna sobie z co najmniej 5 sztuk wybierac, bez wiekszych trudnosci w kwocie nieprzekraczajacej 25 EUR. realnie, bo za tyle schodza. ceny w ww. komisie z Schiedam tez sa mocno orientacyjne - na aukcjach trafiaja sie te same szkla zauwazalnie taniej.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 27-06-2012 o 20:47
    www albo tez flickr

Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów