Strona 19 z 49 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagna841 Zobacz posta
    w domu mam jakiegoś zenita z heliosem 44-2 cos tam, coś tam... 2/56...
    Wydaje mi się, że masz wszystko, czego potrzeba, żeby robić zdjęcia. Nie musisz kupować żadnego obiektywu. Masz kita z AF do codziennego fotografowania i manualnego Heliosa. Helios jest fajny, bardzo go lubię. Dokup adapter M42 -> EOS z blokowaniem popychacza przysłony i potwierdzeniem ostrości (Dandelion). Bedzie kosztował coś około 100-120 PLN. Na ebay kupisz go za cca. 1/2 ceny z przesyłką do Polski
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Awatar jagna841
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Wydaje mi się, że masz wszystko, czego potrzeba, żeby robić zdjęcia. Nie musisz kupować żadnego obiektywu. Masz kita z AF do codziennego fotografowania i manualnego Heliosa. Helios jest fajny, bardzo go lubię. Dokup adapter M42 -> EOS z blokowaniem popychacza przysłony i potwierdzeniem ostrości (Dandelion). Bedzie kosztował coś około 100-120 PLN. Na ebay kupisz go za cca. 1/2 ceny z przesyłką do Polski
    takkk... tylko obiektyw z kitu nie jest tak jasny jaki bym chciała zeby byl ... a ten 50mm 1.8 bedzie jaśniejszy ???
    czy mozesz wrzucić linka z adapterem z ebaya ??? proszę

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

takkk... tylko obiektyw z kitu nie jest tak jasny jaki bym chciała zeby byl ... a ten 50mm 1.8 bedzie jaśniejszy ???
    czy mozesz wrzucić linka z adapterem z ebaya ??? proszę
    Albo jasny obiektyw, albo łatwe trafienia z ostrością

Kit ma najniższą przysłonę F/3,5, na krótszym końcu (najwiekszy otwór przysłony/jasność). 50mm 1.8 ma przysłonę f1.8. To znaczy, że jest o 2EV jaśniejszy od kita (ale tylko na krótkiej ogniskowej, bo potem robi się jeszcze ciemniej). A to znaczy, że wpuszcza do aparatu 4x więcej światła niz kit.
    Ale ...
    Kit na 50 mm ma f/5,6 czyli jest ciemniejszy od 50-ki o 4EV, czyli wpuszcza do aparatu 8x mniej światła.
    Ale...
    Ustawiając ostrość na obiekt oddalony o 3 m od aparatu z zapiętym 50 mm, z przysłoną otwartą na f/1,8, głębia ostrości zaczyna nam się cca. na 2,8 m, a kończy na 3,12 m. To jest cca. 22 cm obszaru, gdzie jest bardziej lub mniej ostro. Po domknięciu do F5,6, ostro zacznie się już 2,66 m od aparatu, a skończy cca. 3,44 m, czylina dystansie ok. 90 cm.
    Pamiętając, ze głebia ostrości, to obszar gdzie jest bardziej i mniej ostro, ale nie tak samo ostro, bo ostro jest mniej więcej na 3 m od aparatu, to przy GO (głębia ostrości) o dystansie 24 cm dużo trudniej trafić dokładnie w punkt ostrości, niż przy GO 90 cm.
    Dlatego ciemnym (przymkniętym) obiektywem duzo łatwiej trafić z ostroscia tam gdzie sie chce, niż z jasnym. Ma to swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.

A adapter można kupić tu http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...All-Categories
    Polecam te ze średniej półki cenowej. Te najtańsze nie zawsze sa dobrze wykonane, a proces reklamacji przy zakupie z Chin/HongKong bywa nieopłacalny.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 04-01-2012 o 14:49
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

w domu mam jakiegoś zenita z heliosem 44-2 cos tam, coś tam... 2/56... kupię przejściówkę i na tym bede soebie ćwiczyć ... a za 100 lat jak juz sie "naumie" kupie sobie porządny.. :-) gracias seniores
    Oj to skoro masz heliosa to koniecznie kup przejściówkę i sama ocenisz, co dalej. Z tym ze ja polecam wylącznie z dandelionem, niewyobrażam sobie pracy bez (LV to trochę upierdliwa metoda, IMO )

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja nie widzę sensu płacić na dandelion - używałam przejściówek z chipem i bez - różnicy nie ma, bo dandelion nie działa tak rewelacyjnie że zawsze potwierdzi ostrość

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    ja nie widzę sensu płacić na dandelion - używałam przejściówek z chipem i bez - różnicy nie ma, bo dandelion nie działa tak rewelacyjnie że zawsze potwierdzi ostrość
    Czasy na tyle się zmieniły, że powstał taki 'wynalazek' jak dandelion z programowalnym softem.

Jednak mając puchę z lv i ten "czas" to czemu by nie ostrzyć na LV? Przecież ten ficzer ma najlepsze zastosowanie. Sam korzystam ze szkiełek o jasności 1.4 - dzięki LV jestem w stanie trafić
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu

Domyślnie

jagna841, ja również NIE polecam dandelionów - znacznie korzystniej jeżeli chodzi o nabycie umiejętności manualnego ostrzenia jest ostrzyć bez zwracania uwagi na błyskające punkty układu AF. Kadrujesz i jednocześnie ustawiasz ostrość gdzie chcesz a nie odwrotnie sugerując się położeniem punktów - z czasem nauczysz się w którym momencie nacisnąć spust aby było ostro. Inną sprawą jest że matówka 500d i jego wizjer są słabiutkie szczególnie do jasnych szkieł. Jak będziesz próbowała z Heliosem to najpierw przymknij go sobie do f/2.8 i rób tylko na tej przysłonie (dobry kompromis między wymaganiami stawianymi przez aparat a początkowymi umiejętnościami), z czasem zejdź do f/2 jeżeli odczujesz taką potrzebę.

Przerobiłem trochę szkieł manualnych na Canonach 20D (i standardowej matówce) i 40D (matówka EF-S), głownie były to 50-tki, ale nie tylko:
    - S-M-C Takumar 3.5/28

- Tessar 50/2.8 Jena
    - Helios 44-2 2/58
    - Helios 77m-4 1.8/50
    - Yashinon Auto DX 1,7/50
    - Super oraz SMC Takumar 55/1.8, S-M-C Takumar 50/1.4
    - C/Y Planar 1,7/50 i 1,4/50 (co prawda nie m42, ale warto je wymienić)

- Super Takumar 3.5/135, wersja druga
    - MC Jupiter 37A 3.5/135

Nigdy nie brakowało mi potwierdzenia ostrości, ale na 20D zdecydowanie brakowało lepszej matówki, gdzie patrząc przez wizjer widziałbym obraz jaki faktycznie powstanie na przysłonie 2 czy 2.8 a nie taki jaki będzie dopiero po przymknięciu do f/4. Na matówce EF-S ostrzy się duzo przyjemniej w przedziale przysłon do f/4 ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma możliwość jej zainstalowania.

Trochę inna sprawa ma się z obiektywami 135mm i światłem 3,5 - tutaj nie odczuwa się w zasadzie "kiepskości" standardowych matówek Canona - ostrość łapie się znacznie wygodniej niż 50-tkami na f/2. Ale tylko dla tego faktu nie warto się na siłę pchać w 135mm bo na niepełnoklatkowej matrycy wymaga to naprawdę ciasnego kadrowania i dużo miejsca - chyba że tego się oczekuje.

Na portretówkę na początek do 500D dobrze jest wybrać jakąś 50-tkę - i Canon 50/1.8 jest tu zdecydowanie faworytem biorąc pod uwagę $. Manuale wymagają więcej, są tańsze ale wymagają więcej. Spośród używanych przeze mnie 50-tek, optycznie najwyżej stawiam oba Planary i Takumara 1.4 - i te trzy szkła są też moim zdaniem lepsze optycznie od Canona 50/1.8. Reszta jest albo słabsza albo na podobnym poziomie co Canon.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A ja mimo całej miłości do manuali radziłbym jednak jagnie na początek nabyć EF 50/1.8. Nie rozczaruje Jej, polubi stałki - to pomyśli wtedy o manualach. Przy małym wizjerze w puszce na początku byłoby Jej zniechęcająco trudno ręcznie ostrzyć.
    5DMKII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie małe pytanko w sprawie dandeliona.
    Czy on zawsze ma ustawione przysłonę 1,4 ? kręcę w aparacie i nic ciągle stoi na 1,4
    Programy Av , M

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Można kupić dandeliony programowalne, ale to jeszcze nowość. Starsze udają jakąś jedną przysłonę i ogniskową. Ja mam taki co udaje obiektyw 50mm/2,0.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 19 z 49 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów