Pokaż wyniki od 1 do 10 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

może mógłby któryś z kolegów polecić jakąś 50 do 5d mkII
    chodzi mianowicie o obiektyw pokroju takumara 1.4 50mm, który niestety zawadza o lustereczko przy nieskończoności, trochę nim pocykałem ale ze względu na ww fakt poszedł do dobrych ludzi, teraz szukam innych ciekawych manuali, oczywiście sam mogę sprawdzić na liście które haczą, które nie itd. ale warto też zapytać o opinię na forum jeśli ktoś oczywiście miałby jakieś godne polecenia stare szkiełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulldog Zobacz posta
    może mógłby któryś z kolegów polecić jakąś 50 do 5d mkII
    chodzi mianowicie o obiektyw pokroju takumara 1.4 50mm, który niestety zawadza o lustereczko przy nieskończoności, trochę nim pocykałem ale ze względu na ww fakt poszedł do dobrych ludzi, teraz szukam innych ciekawych manuali, oczywiście sam mogę sprawdzić na liście które haczą, które nie itd. ale warto też zapytać o opinię na forum jeśli ktoś oczywiście miałby jakieś godne polecenia stare szkiełko

ja mam takumar 55/1,8 moj egzemplarz na prawde ostry i nie spotyka sie z lustrem aparatu.ma delikatnie ciepły zafarb ze wzgledu na zastosowane dosc nietypowe powloki.jak na zastosowanie w cyfrze jestem niezwykle zdziwiony ostroscia na brzegach kadru.
    Jestem zainteresowany zakupem takumara 28 nie pomne jakie ma swiatlo ale kiedys mialem go na kilka chwil podpietego do aparatu i tez robil znakomite wrazenie.
    nie sa to nowoczesne szkla , moze maja wiele wad ale dla mnie dosc poczatkujacego w technice cyfrowej samodzielne ostrzenie i mozliwosc ustawienia przeslony pierscieniem jest bardzo naturalne.

Początki nałogu

Domyślnie

Alternatywy dla takumara 1.4/50:

Takumar 2/58mm - ładniej rysuje niż takumary 55mm, ale jest trudniej dostępny bo to starsza konstrukcja

Zeiss Planar 1,4/50 i 1,7/50 pod mocowanie contax/yashica - dość drogie i specyficzne szkła głównie ze względu na bokeh ale o bardzo dobrej reprodukcji kolorów, kontrastów i jedne z najrówniejszych w kadrze pod względem rozdzielczości. Doskonałe od f/2.8. Bardzo dobre od f/2.

Yashica ML 1,7/50 i 1,4/50 również pod mocowanie contax/yashica - sporo tańsze "odpowiedniki" wymienionych zeissów, ale również warte uwagi.

Planar 1,4/50 od Rollei - z mocowaniem rollei, tańszy od contaxa a podobno równie dobry.

Fujinon EBC 1,4/50 pod m42 - dobre szkło, powinno być najtańsze z wymienionych ze światłem 1,4 (nie więcej jak 300zł) - taki sobie kontrast na 1,4.
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 19-01-2012 o 12:11
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Uprawnienia umieszczania postów