Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Co wybrać? (do 3500zł)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Co wybrać? (do 3500zł)

Obecnie jestem posiadaczem Canona A95(dość stary, ale jestem zadowolony z ustawień manualnych) i chcę się przerzucić na jakąś lustrzankę. Zrobiłem już ~10 000 zdjęć, niektóre nawet ładne. Poradźcie mi co mam kupić, mogę dysponować kwotą do 3,5 tys.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

350D (~1800zł na allegro) + Tamron 17-50 (~1500zł u Cichego) + dozbierać i kupić lampę 430EX, lub sigmę 70-300 DG Macro (wg własnych oczekiwań / preferencji).

Tanio, dobrze, z możliwością rozwoju. Skok jakościowy - duży.

Oczywiście firm 'trzecich' nie wspominam oficjalnie ...
    ale jeśli by naprawdę się przyjrzeć, to możesz kupić:
    - Pentax'a K110D (o ile nie mylę modelu) + jakieś szkło
    - Nikona D50 + ww Tamron (z Nikosiem współpracuje lepiej niż z Canonem)
    - Sony A100 z kitowym obiektywem i jakieś kitowe tele do tego

Każdy również warto polecenia, ale wydaje mi się, że 350D to lepsze rozwiązanie (większa perspektywa rozbudowy, tańsze obiektywy na rynku wtórnym - no i przywiązanie do marki zobowiązuje :P )
    Ostatnio edytowane przez Calliactis ; 17-11-2006 o 10:57
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Albo dorzucić ciut i kupić EOS 400D + kit

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no właśnie myślałem nad 400D KIT. Z niemiec ( http://www.hificomponents.de/suche.aspx?suche=400d )starszy może mi przywieźć za 2400 body lub Kita za 2700 (tyle właśnie mam uzbierane na razie, ale zbliża się gwiazdka). No i z tym kitem już mogę zacząć zdjęcia. No a na resztę bym sobie zbierał po kolei. No i właśnie ten plus, że to canon - obeznanie z menu, przyzwyczajenia do przycisków. Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?
    To nie wnioskuj po lekturze forum ale po własnoręcznym macaniu w sklepie. Wtedy będziesz mógł powiedzieć czy bez gripa ci leży w dłoniach.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Po dogłębnej lekturze wywnioskowałem, że jak 400D to tylko z gripem. Dlaczego?
    Jeżeli dotąd używałeś kompaktu i nie przeszkadzały ci jego małe wymiary to grip możesz sobie darować, szkoda pieniędzy. Drugą baterię można równie dobrze nosić w kieszeni.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no właśnie też mi się tak wydaje, bo macałem już 350D + 18-55 + EX 580 i pasowała dobrze, jedynie wydawała mi się ciężka, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, no i jeszcze pozostaje kwestia małego wizjera i ustawiania manualnego. Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym? Jakieś doświadczenia?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

no właśnie też mi się tak wydaje, bo macałem już 350D + 18-55 + EX 580 i pasowała dobrze, jedynie wydawała mi się ciężka, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia,
    Uwazałbym z tym przyzwyczajeniem. 350D +580EX to delikatnie mówiąc nie jest zbyt dobrze wyważony zestaw Dołóź do tego trochę solidniejszy obiektyw, a odechce Ci się korpusów o rozmiarach 350D/400D :rolleyes:
    Kompakt mały może być, bo się go w palcach trzyma a nie ręce ;-) ale powyższego zestawu już w palcach nie utrzymasz...

no i jeszcze pozostaje kwestia małego wizjera,,
    Tutaj byś musiał zobaczyć Nikona D80. Podobno ma duzo lepszy (większy) wizjer, jak lustrzankę z małą matrycą.
    Niestety to już trochę większy wydatek, 500zł byś musiał jeszcze uciułać, ale za to od razu masz wypasiony korpus z przyzwoitym szkłem 18-70/3,5-4,5 .
    Aukcja naszego forumowicza:
    http://www.allegro.pl/item142829836.html

U Canona zapomnij o czyś takim nie tylko za 4k, ale w ogóle, bo tak dobrego szkła w tej cenie nie ma, jak również nie ma korpusów sterujących bezprzewodowo lampami i posiadających konfigurowalne AutoISO. Najblizszy funkcjonalnie zestaw kosztuje u Canona 6k (30D + 17-85 IS) ale obiektyw dużo słabszy optycznie.

Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym? Jakieś doświadczenia?
    Masz następujące wyjścia:
    - przyzwyczaic do normalnego kadrowania,
    - kupić Olympusa E-330,
    - http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview.htm
    - kupić jako drugi zaawansowany kompakt z obracanym ekranem np. G3/G5/Pro1 lub z Nikona np. 8400/8800 czy wręcz jako jedyny aparat Sony R1
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 17-11-2006 o 12:55
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Nie jestem przyzwyczajony do wizjera, zawsze wszystko robiłem na LCDku i to do tego obracanym. Co myślicie o tym?
    Jak idziesz z postępem - to i przyzwyczajenia trzeba zmienić... 8)
    Co prawda są rozwiązania - prezentowane w wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=14492 ale czy się zdecyzujesz ...

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów