Zobacz wyniki ankiety: Czy używasz gripa z 20 30 /d ?

Głosujących
115. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Czy używasz GRIPa z 20/30 d ??

kristoff8
    Guest

Domyślnie

ostatnio robilem impreze 30d bez gripa, latalem z aparatem prawie 10h i bardzo bardzo rzalowalem ze nie mam gripa, bylo duzo pionowych ujec + ciezkie szkielko + 550ex, łape mam dosyc sporą takze mysle ze kolejnym zakupem bedzie grip, raczej oryginalny

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    mialem 350 i E3 - bez gripa aparat byl po prostu za maly. teraz na 20 musze przyznac ze uciekaja mi dolne palce i mysle o zakupie E2 ( dlonie mam nie najwieksze) no i handstrap. w przyszlosci 5d z gripem rowniez bede chcial.

acha maly OT: poszedlem wczoraj do sklepu pobawic sie 5d i podczas robienia zdjec przyszedl do mnie ochroniarz i powiedzial mi ze w sklepie (fotograficznym) jest zakaz robienia zdjec...
    EDIT: kupilem E2- i polecam . ergonomia na duuzy plus
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Zablokowany

Domyślnie

Po 3 miesiącach użytkowania polecam zestaw z gripem. O ładowaniu praktycznie zapominam. Możecie nie wierzyć, ale od zakupu (ok 20 listopada) ładowałem swoje aku (2 sztuki: canon i hama) TRZY razy. Aparat pracuje codziennie, zdarzało się, że czasem dłuugo: koncerty itp.

Oczywiście nie używam lampy wbudowanej (może kilka razy), pracuję bez lub z zewnętrzną. I zaprogramowane mam wyłączanie po 3 minutach bez użytkowania.

To chyba wiarygodna odpowiedź na pytanie: czy warto?.

Uzależniony

Domyślnie

Oszzzzywiście!!:grin: Bez gripa sobie zwyrodnisz przegub, nie żartuję!

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

bez gripa ani rusz - robiłem jedno wesele na 30+24-70 + 580 bez bg - odciski(!) pomiędzy palcami i przesilony nadgarstek.. po 13 godzinach pracy.
    grip fantastycznie poprawia uchwyt ...zwłaszcza w poziomie - stanowiąc super podparcie dla dolnej części dłoni, do drugiego spustu i pokrętła trzeba się przyzwyczaić. osobną sprawą jest rezerwa prądu :-D duży zapas
    pzdr
    CANON...

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Co prawda mam dziesiątkę, ale czuję się w obowiązku wypowiedzieć w tym temacie. Nie wyobrażam sobie pracy bez gripa. Ma to szczególne znaczenie przy używaniu ciężkich obiektywów. Gdy używałem mojego aparatu w połączeniu z Tokiną 28-70 ATX bez gripa po kilku godzinach pracy strasznie bolał mnie nadgarstek. Po zamontowaniu gripa kompletnie zmieniło się wyważenie i trzymanie aparatu. Niby masa zestawu wzrosła, ale subiektywnie czuć dużo mniejsze obciążenie. Poza tym robie bardzo dużo zdjęć kadrowanych pionowo więc naprawdę posiadanie gripu jest sprawą kluczową.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

To może jeszcze ja wrzucę kamyczek do tego ogródka .
    Zwykle po kilku godzinach pracy 30-tką z gripem i L-ką to dopiero boli mnie nadgarstek. Jakoś nie specjalnie widzę różnicę z gripem czy bez - pod tym względem . Co do zdjeć robionych w pionie to się złapałem na tym, że przy szybkiej akcji więcej czasu zajmuje mi przełożenie ręki na grip niż obrócenie aparatu. Przez co mimo podpiętego gripa robię zdjęcia pionowe i tak z ręką na "normalnym" - aparatowym gripie. Po trzecie przy trzymaniu za ten grip BG ileś tam nie mam dostępu do jojsticka, a często z niego korzystam. Po czwarte wreszcie tęsknię za tym kiedy canon zrobi grip do dslr-a w stylu tego z EOS-a 50E.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Ja co prawda nie mam wielogodzinnych sesji weselowych,
    ale 3 godziny z zestawem 20D/5D i 300 f4L IS z ext - zdecydowanie
    wole bez gripa. To kwestia osobista, ale zestaw jest lzejszy
    a poza tym ja trzymam calosc "za obiektyw" a nie "za aparat"...
    Przy zdjeciach z reki ciezar sie liczy, nawet odpiecie pierscienia
    statywowego z 300-ki daje troche gramow mniej.

kristoff8
    Guest

Domyślnie

ale to tez wydaje mi sie ze zalezy od wielkości "łapy", żonie, moja 30 nawet dobrze lezy w rece gdyz ma drobne dlonie, ja reke mam znacznie wiekszą i jednak bez gripa brakowalo tego oparcia na maly palec, po ostatniej imprezie kupilem gripa i po tygodniu uzywania stwierdzam ze jest ok, aparat jest duzo lepiej wywazony nawet z wiekszym szkiełkiem

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów