"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dla mnie oprócz nieuzytecznego beep, kwadracika zielonego i programów tematycznych jest wyjście na TV. Zamiast niego wolałbym gniazdo do synchro z lampą
Malo pixeli, panie stanowczo za malo pixeliaaa i zoom w przyciskach bo mi sie krecic nie chce.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Z wiekszoscia o czym tu piszecie jest taki jeden problem, ze ktos jednak tego czasami uzywa. Mimo ze niektorym sie wydaje to zbedne trafi sie taki, ktory latwego zycia sobie bez tego nie wyobraza.
Jedyna rzecz, ktora tak naprawde jest zbedna (czego wyraznie dowiodl pentax ostatnio) to wszystkie tryby tematyczne ponizej zielonego. Jak zapytac, to wiekszosc posiadaczy kompaktow nie ma bladego pojecia ktory do czegoA lustrzankowcy predzej przejda na ktorys z "trybow kreatywnych".
Wszystko poza tym powinno zostac, a nawet wiecej takich pozornie zbednych rzeczy powinni dolozyc.
...
Jak to nie ma ;-), moja 350tka ma jak najbardziej..
Ja nie użyłem ani razu a-dep i programów tematycznych..
Direct print sprawdzałem kiedyś jak przyniosłem z roboty canon selphy 510..
Fajna drukareczka.. najpierw przez 10 minut próbowałem coś wydrukować i dziwiłem się że niby powinno być proste - naciskam guzik i działa a jednak nie - potem zajrzałem do pisma obrazkowego (znaczy instrukcji) i okazało się że do połaczenia aparatu jest inny kabelek niż ten do komputera.. no i fajnie.. podłączyłem, w instrukcji jest napisane że powinno coś tam swiecić czy coś takiego.. po kolejnych 15 minutach robienia zdjęć testowych i przyciskania tego cholernego przycisku znowu zajrzałem do instrukcji - i znowu zdziwienie - wydruk działa tylko dla zdjęć w jpg a ja robię w raw.. ale jakby działało w RAW to bym pewnie raz na jakiś czas coś tam wydrukował- wychodzi drogo ale w firmie mam spory przerób na tej drukarce (drukuję identyfikatory przylepiane potem na kartach zbliżeniowych) i trochę nadmiarowego papieru zawsze jest do wykorzystania.. ale ogólnie to porażka przynajmniej w tej formie jakiej jest teraz..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
najmniej przydatny jest samowyzwalacz-wole uzyc wstepego podniesienia lustra bo je przynajmniej da sie zmienic![]()
O przepraszam, raz użyłem trybu sportowego. Akurat miałem wyłączony aparat a obok działa się szybka akcja z potrzebnym servo i gdybym ręcznie próbował ustawić Tv/Servo/ISO to nie zdążyłbym zrobić żadnego zdjęcia.
Tryb A-Dep też wbrew pozorom nie jest taki bezsensowny ale brakuje jednej podstawowej rzeczy: wyboru punktów które mają być uwzględnione przy ustawianiu ostrości. Jeśli zawsze mają być aktywne wszystkie to faktycznie ciężko znaleźć jakieś zastosowanie.
Albo coś takiego: ustawiamy ostrość dowolnym punktem dwa razy: raz na obiekt najbliższy, dwa na obiekt najdalszy a aparat ustawia ostrość po środku i dobiera przysłonę.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 18-11-2006 o 20:59
NA trybach tematycznych uczyłem się robić zdjęcia lustrzanką. Potem był tryb P, teraz tylko Av lub Tv. A-Dep użyłem raz i skończyło się całkowicie nieostrym zdjęciem, więc teraz już nie używam. Przycisk DirectPrint jak najbardziej nieużyteczny;p
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link