Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: Przesiadka się z 30D na 5D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oddech Zobacz posta

Jeśli moja wypowiedź nie miała sensu, to poproszę o usunięcie
    nie ma tak dobrze, bedzie sie za toba teraz wlec w papierach ;-)

pewnie ze konkurencja ma znaczenia - dlatego ja bym chcial zeby nikon byl zawsze tanszy! wtedy canon tez bedzie tanszy ;-) a ci co juz maja szkla w danym systemie i znaja mozliwosci cmos'ow raczje sie nie przesiada na Nikona ;-) a entry level zawsze sie bedzie ze soba zcieral CENOWO a nie mozliwosciami ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Do zdjęć przyrody to ja bym pomyślał nad 1 DmkII
    Zdecydowanie 1D. Przede wszystkim ze względu na AF który po prostu przykleja się do obiektu. Co do wyboru 30D - 5D brałbym jednak 30D. Po pierwsze tańszy (teraz chyba przez pół) - kupujesz praktycznie za różnicę dobre szkło. Druga rzecz to wspominane tu 5 kl/s - w przyrodzie się może przydać. I dla mnie zaletą tego body są stosunkowo małe RAW-y w porównaniu z tymi jakie produkuje 5D.

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    (...)a nie jakies cropy, cropa nie bedzie i sami to napisali, (...).
    A możesz podać jakieś namiary gdzie. Bo szukałem trochę i jedyne co znalazłem to mgliste zapowiedzi likwidacji cropa 1.3 (1.25) i to też bez jakichś stricte jednoznacznych deklaracji.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A możesz podać jakieś namiary gdzie. Bo szukałem trochę i jedyne co znalazłem to mgliste zapowiedzi likwidacji cropa 1.3 (1.25) i to też bez jakichś stricte jednoznacznych deklaracji.
    Ja bym wywiadow z oficjelami Canona nie traktowal jako "mglistych zapowiedzi". To nie Nikon

Wystarczy, ze powiedzieli iz byli zmuszeni poziomem techniki do cropa 1.3x. Obecnie technika poszla na tyle do przodu, ze takiego przymusu z pewnoscia juz nie ma, wiec po co to kontynuowac?
    ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Ja bym wywiadow z oficjelami Canona nie traktowal jako "mglistych zapowiedzi". To nie Nikon

Wystarczy, ze powiedzieli iz byli zmuszeni poziomem techniki do cropa 1.3x. Obecnie technika poszla na tyle do przodu, ze takiego przymusu z pewnoscia juz nie ma, wiec po co to kontynuowac?
    Wiesz powodów ciągle jest sporo ale jeden główny to koszty. Jeśli APS-C=1 to APS-H =3, a FF=10. Przynajmniej tak wynika z FF - White Paper.
    Myślałem po prostu, że gdzieś powiedzieli oficjalnie, że z cropem koniec i kropka . Dlatego pytam o źródło. To by była niezmiernie ważna deklaracja.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

hehe nie wiem dlaczego Slavko schodzisz na osobiste wycieczki?
    Kuchatek pokazuje poprostu czysto ekonmiczne podejscie co wcale nie oznacza ze nie jest milosnikiem fotografi!, ale kontynuujac twoj tok myslenia to mozna by przyjac ze ludzie kupujacy sprzet w przededniu wprowadzenia nastepcy lub tez duzej obnizki sa frajerami ;-) a ci co wytrzymaja jeszcze ten miesiac wlasnie sa milosnikami fotografii, bo nic nie traca (maja czym robic teraz zdjecia) a moga sporo zyskac !

viperjn
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Miałem takie same dylematy foce głownie ptaki tylko że nikt defakto nie powiedział opisujac plusy i minisy 5D o szkłach i o tym że pełna klatka wymaga wiecej światła ( nie pisze tego nigdzie sprawdzałem) no i stało się kupiłem 5D .Rewelacja do pierwszego wyjścia w teren ( szkło 300/f4 LIS + 1.4 konwenter ) światło w miare ISO 400 żadnego udanego zdjecia. Dobra jestem do bani i tak co kolejny raz to gorzej. Niestety rozstałem się z nim bez żalu.
    Mam 1D MKII i w przypadku zdjęć ptaków i ich jakości to technologicznie pomiedzy nim a 5D jest przepaść!!! .
    Jeżeli stać cię na 5D to za 12000 kupisz 1DMK II i zapomnisz o innych body ...
    Nie obrażam nikogo jest to moje prywatne odczucie i co najważniejsze nie zmieniłem optyki i wtym samym terenie zdjęcia się udają.!!!

CANONIARZ
    Guest

Domyślnie

Na coś takiego warto czekać

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CANONIARZ Zobacz posta
    Na coś takiego warto czekać
    Tak czy inaczej całkowitą rację ma tutaj KuchateK. Warto poczekać. Choćby po to żeby 5D kupić sporo taniej. Przecież nie przestanie być tak dobry jak jest tylko przez to że pojawi się nowe body.

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No ja na przykład nie chcę aparatu z gripem w bonusie... A ta kukułka u góry to co niby robi ?
    Ja też nie. Cichy.... sie mi zdaje że to fake jakiś .
    Kapitan Wagner

CANONIARZ
    Guest

Domyślnie

Z tego co znajomy mówił to testują coś takiego ma 16 MP odkurzacz i nieszczęsną kukułkę jest jeszcze prototyp z 26 MP matrycą

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CANONIARZ Zobacz posta
    Na coś takiego warto czekać :
    Pierwsze na co spojrzałem to czy napis na obiektywie przypadkiem nie jest "EF 40mm" hehe

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów