Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Domyślnie

Usjwo, dokładnie to był argument za trybem auto.

Nie wiem o jaką drabinkę chodzi.
    W momencie, gdy jednak robisz serię zdjęć, które muszą mieć taką samą ekspozycję to przy automatyce nie masz gwarancji, że faktycznie tak będzie. Wystarczy, że w kadrze będzie więcej światła, więcej bieli i już się wszystko kaszani.
    canon, olympus

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Nie wiem o jaką drabinkę chodzi.
    Drabinka swiatlomierza u dolu wizjera (-2..-1..0..1..2) :-D

Domyślnie

Lol, pierwszy raz słyszę/widzę to określenie
    Nie można było prościej o korekcie ekspozycji napisać? He, he

Tak w ogóle to jakiś miejscowy slang, czy używane jest, bo nigdy się nie spotkałem.
    canon, olympus

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    Lol, pierwszy raz słyszę/widzę to określenie
    Nie można było prościej o korekcie ekspozycji napisać? He, he

Tak w ogóle to jakiś miejscowy slang, czy używane jest, bo nigdy się nie spotkałem.
    Rozumiem, że śmiejesz się z własnej niewiedzy bo określenie "drabinka" jest akurat dość popularne. tym bardziej, że w niektórych Canonach jest w pionie po prawej stronie wizjera.

Nie można pisać o "korekcie ekspozycji" jeśli w trybie M światło "mierzymy" wykorzystując tą drabinkę.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-09-2011 o 10:49

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Bardzo rzadko korzystam z M... np. używając Pelenga.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Czasami przekadrowanie zmienia ilosc swiatla.
    Można sobie ustawić Blokadę Ekspozycji+Blokadę Pomiaru Światła...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-09-2011 o 11:35
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Janusz, nie traktuję w kategoriach niewiedzy fakt, że nie znam określenia, bo samo funkcjonowanie owej "drabinki" znam. Rozbawiło mnie samo określenie "drabinka". Poza tym najzwyczajniej w świecie zadałem pytanie, czy jest gdzieś używane, czy to tylko tutejszy forumowy slang.
    Rozumiem, że jest zaczerpnięte z jakiejś literatury? Ja się nigdy z nim nie spotkałem.

Nie pisałem o korekcie ekspozycji w odniesieniu do trybu "M", tylko w odniesieniu do preselekcji.

dziobolek, to jest jakieś rozwiązanie, tylko w takim układzie w zasadzie dla mnie nie ma różnicy, czy to preselekcja, czy "M", bo i tak kontroluje się wszystko ręcznie; ja wiem, że można na ten temat długo dyskutować o czasie, o dokładności o wartościach pośrednich, które ustawia automatyka i tak dalej. Mi nie chodzi o to, żeby przekonywać kogoś do jednego, czy drugiego; ja po prostu dokonałem swojego wyboru
    canon, olympus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Rozumiem, że jest zaczerpnięte z jakiejś literatury? Ja się nigdy z nim nie spotkałem.
    Tak na szybko to najlepiej w google wpisać jak się czegoś nie wie.Jest akurat ileś odpowiedzi z róznych forum fotograficznych
    jak np Nikoniarze itp........

Domyślnie

janmar, jasne, to jest oczywiste
    gdy zakładam nowy wątek to zawsze najpierw szukam informacji w google, ale skoro już toczy się dyskusja to przy okazji nie zaszkodziło zapytać
    każde pytanie i każdy wątek można skwitować googlami, w ten sposób po co w ogóle forum?

Na marginesie google pokazuje tylko 146 wyników. Lecę szukać w innych językach, ciekawy jestem kiedy to określenie się pojawiło.

...

po angielsku nic nawet zbliżonego się nie wyświetla

Odpowiadając jeszcze na pytanie odnośnie poszukiwań w google, to w pierwszym wspomnianym poście napisane było tylko drabinka - nawet nie wiedziałem do czego to przykleić, więc i wyszukiwanie nie bardzo by było skuteczne. "drabinka + fotorgafia"? Raczej nie

Później pytałem o etymologię, której po prostu jestem ciekawy. Z forum nikona ona nie wynika
    Ostatnio edytowane przez lMl ; 05-09-2011 o 16:12
    canon, olympus

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ja [osobiście]po raz pierwszy w aparacie zetknąłem się w Practica PLC.
    Natomiast w fotografii to od dzieciaka.To był wtedy świat zapamiętywania wszystkiego.Zależności ,terminów,tabelek,drabinek skal, no i zeszycików z notatkami.
    Ksiązki były dośc drogie jak dla mnie,a za flash jeszcze robiła magnezja w proszku.Rózne obrazowe określenia ułatwiały magazynowanie wartości w jedynym istniejącym dysku twardym,mózgu.
    IMHO możesz tego nie pamiętać :-D.
    Naprawdę czasem trudno odpowiedzieć na tak głęboko sięgajace pytania w poście na forum.

Jak z ciekawosci wpisałem w google"drabinka ekspozycji": to właśnie z tego forum[Nikoniarze] pojawiły sie wątki na temat drabinki ekspozycji.
    Stąd moje przekierowanie.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 05-09-2011 o 16:37

Domyślnie

janmar, o, widzisz, dokładnie o to mi chodziło
    jak już wspomniałem, nie zetknąłem się z określeniem i idę o zakład, że trudno będzie mi znaleźć wśród znajomych kogoś, kto się z nim zetknął, nie wiem, czy to wynika z tego, że dzisiaj mniej się go używa, czy po prostu nie występuje aż tak często

Z drugiej strony jedyna osoba, która miała jakikolwiek wpływ na moją edukację fotograficzną również nigdy nie użyła tego określenia, chociaż mój pierwszy Olympus pokazywał tylko + i -
    canon, olympus

Strona 23 z 25 PierwszyPierwszy ... 132122232425 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów