Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 19 z 25 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale co to ma do balansu bieli czyli wag do demozaikowania...?
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale co to ma do balansu bieli czyli wag do demozaikowania...?
    Nie mam pojecia o co pytasz, ale moze ja nie mialem pojecia o czym pisze?

W kazdym razie skoro wg Ciebie nie ma to nic do balansu bieli - to ma to duzo do poprawnego naswietlenia zdjecia/wlasciwego pomiaru swiatla/powtarzalnosci naswietlenia - wybacz, nie jestem techniczny. Nie wyjasnie tego dla Ciebie prosciej. Znaczy sie - technicznymi haslami.

Ale wiesz o co mi chodzi?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Nie mam pojecia o co pytasz, ale moze ja nie mialem pojecia o czym pisze?

W kazdym razie skoro wg Ciebie nie ma to nic do balansu bieli - to ma to duzo do poprawnego naswietlenia zdjecia/wlasciwego pomiaru swiatla/powtarzalnosci naswietlenia - wybacz, nie jestem techniczny. Nie wyjasnie tego dla Ciebie prosciej. Znaczy sie - technicznymi haslami.

Ale wiesz o co mi chodzi?
    Do poprawnego (tzn. odwzorowującego to co jest, a nie co się światłomierzowi wydaje) naświetlenia - ok. Ale oskarżanie trybów półautomatycznych o psucie automatycznego balansu bieli jest już tylko o krok o twierdzenia, że po nich z ust jedzie...
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Do poprawnego (tzn. odwzorowującego to co jest, a nie co się światłomierzowi wydaje) naświetlenia - ok. Ale oskarżanie trybów półautomatycznych o psucie automatycznego balansu bieli jest już tylko o krok o twierdzenia, że po nich z ust jedzie...
    Ok, kiedys poczytam o tym jak jak naprawde dziala awb - obiecuje, teraz robie jak opisalem wyzej i najmocniej przepraszam tryby polautomatyczne jezeli je urazilem tym podlym oskarzeniem

Ale dalej im nie ufam

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Ale dalej im nie ufam
    W dziedzinie ekspozycji - masz pełne prawa

Chociaż, warto żeby np. ci, którzy robią "na histogram" też czasem przemyśleli czy stosowanie na pałę metody "do prawej" nie jest aplikowaniem równie beznadziejnego (wg nich, ja tam wszystkie automaty niezmiernie sobie chwalę i stosuję) - jak puszkowy algorytmu.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W dziedzinie ekspozycji - masz pełne prawa

Chociaż, warto żeby np. ci, którzy robią "na histogram" też czasem przemyśleli czy stosowanie na pałę metody "do prawej" nie jest aplikowaniem równie beznadziejnego (wg nich, ja tam wszystkie automaty niezmiernie sobie chwalę i stosuję) - jak puszkowy algorytmu.
    Slyszalem o tej metodzie, nie uzywam, zagladam podczas obrobki - a wlasciwie sprawdzam przepalenia/niedoswietlenia.

Tylko nie wyciagaj teraz krzywych, bo o tych to wiem tylko tyle ze istnieja

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem dlaczego by miało tak być.
    AWB w nie 1-nkach obliczany jest po naświetleniu (oczywiście przed konwersją do jpega, jeżeli jest).
    Jak jest w 1-nkach, nie wiem - ale chyba nikt nie wie.
    Z tego co się orientuję w 1-nkach jest sensor balansu bieli. Tak jak w olympusie E-1. Czyli mała matryca i mlecznobiały plastik. Szkoda, że canon żałuje tego rozwiązania w tańszych puszkach.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tym, którzy wpisują "M z lampą" używając jednocześnie eTTL-a (o czym już nie piszą ), samopoczucie powinno psuć trochę to, że w istocie rzeczy robią w trybie automatycznym. Różnica, czy optymalną ekspozycję dobiera aparat przez przysłonę czy aparat przez moc błysku jest właściwie żadna... :P

Pytanie, które zostało zadane w temacie wątku ma wartość jedynie statystyczno-numerologiczną. Dużo ciekawsze i twórcze było by inne pytanie, niestety trudniejsze, przez co odpowiedzi na nie były by często zwykłymi wykrętami.

Kto ustala ekspozycję wykorzystując obiektywną wiedzę o jasności obiektów w kadrze?

I tu była by, jak się spodziewam, prawdziwa masakra, bo zostaliby tylko Ci, co robią na tzw. oko oraz "strefowcy". Resztę stłoczylibyśmy w corralu do napiętnowania zielonymi kwadratami...
    Entuzjastyczny Neofita

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Z tego co się orientuję w 1-nkach jest sensor balansu bieli. Tak jak w olympusie E-1. Czyli mała matryca i mlecznobiały plastik. Szkoda, że canon żałuje tego rozwiązania w tańszych puszkach.
    Tylko w 1D mkI. W nowych jedynkach też żałuje ;-).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar vinietu
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

M...tryb jak kazdy inny, w zależości od sytuacji i preferencji operatora.
    Ciekawym i praktycznym patentem jest hyper manual w Pentaksie, obok spustu niewielki przycisk pozwalający wyzerować drabinkę, szybka pozycja "startowa" -sprawdza się to doskonale, wręcz komfortowo.
    Pewnie zastrzeżone i opatentowane na mozliwe sposoby u nich.
    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Strona 19 z 25 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów