Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
Ja zużywam migawkę w tempie średnio 5 tyś klapnięć rocznie więc nie widzę potrzeby jej oszczędzania

A moje pytania o AV wzięły się stąd, że skoro tyle ludzi tego używa to musi coś w tym być i może ja po prostu za mało umiem.
I coś w tym jest. Wyobraź sobie: piękna niedziela się zapowiada, wstajesz nad ranem, idziesz w krzaki łapać pierwsze nieśmiałe światło. Rozstawiasz się ze statywem, mierzysz scenę, ustawiasz ekspozycję i jedziesz. Światła mało, f/16 iso 100 czasy na poziomie 30 sekund, sam miód.
Siedzisz po południu na ławce w parku, Twoje bawiące się w piaskownicy dziecko właśnie strzeliło zajeb...minę, łapiesz za puszkę f/16 iso 100 czasy na poziomie 30sec. Nim skończy wypalać pierwszą klatkę to dziecko minę zmieni, Ty zdążysz się wściec i nawet Ci przejdzie. Czadzik?
Av przydaje się wszędzie tam, gdzie liczy się ten właśnie moment. Nie ma czasu na przestawienie z 30 sekund na 1/250. Na Av masz szansę zdążyć, nawet jeśli ekspozycja nie będzie idealna (a jeśli sprawnie posługujesz się światłomierzem i blokowaniem ekspozycji to będzie dość bliska idealnej), zdjęcie zrobisz. Oczywiście nie każdego kręci latanie po krzakach nad ranem, nie każdy ma dziecko, nie każdy stara się złapać "ten moment", ale po to canon zrobił "kółko trybów" żeby każdy sobie wybrał co mu wygodne. A niektórzy to nawet tym kółkiem kręcą