Ja tam nie mam problemów z oceną warunków ale od tego dali histogram z ostrzeganiem o prześwietleniach żeby z niego korzystać. W ten sposób zawsze staram się docisnąć histogram do prawej strony bez przepałów lub z miejscowymi przepałami kontrolowanymi, w miejscach, które mi nie popsują zdjęcia lub zamierzonego efektu. Kiedyś tez robiłem głównie na AV ale zauważyłem, że więcej z tym roboty niż z M. Np UWA i widoczki kończyły się różną ekspozycją zdjęcia przy niewiele zmienionych kadrach. I weź za każdym razem patrz co ten aparat tam pomierzył i wprowadzaj korekcje, a później jeszcze pamiętaj, żeby ta korekcję wyzerować albo zmienić do następnych zdjęć. Robienie na M to też jest pewna korekcja tylko nie korygujesz automatu a ustawienia własne. W oby wypadkach trzeba coś korygować - jedni zmienią EV na drabince drudzy zmienią czas naświetlania. Tak czy siak aparat nigdy za nas idealnie nic nie ustawi a sugerowanie mocnego zużycia sprzętu bo posiadasz robił dużo na M jest conajmniej dziwne i nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
Co do Twojej konfiguracji w N. Jak chcesz zrobić portret małą głębią ostrości w jasnym słońcu to, które z tych 4 ustawień stosujesz? W ogóle nie rozumiem sensu tych Twoich ustawień... nie dość, że trzeba je najpierw skonfigurować to jeszcze pamiętać zamiast koncentrować się na zdjęciach.