Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 9 z 25 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

"M" od zawsze . Stary jestem , więc to przyzwyczajenie z czasów analoga , a poza tym co tu dużo mówić - najbardziej kreatywny .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam trochę inne pytanie, do wszystkich używających trybu M bez lampy, w standardowych warunkach zmiennego oświetlenia.

Korzystacie przy tym z "równania do drabinki"?

Jeżeli tak, nie czujecie lekkiego bezsensu tego, co robicie?
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a ja też stary jestem, a też kiedyś wszystko na M bo nie było inaczej, a teraz tam gdzie się da korzystam z automatyki. To tak jakbym powiedział że nie korzystam z AF-a, bo przyzwyczajenia... choć mam kolegę który repo ślubne właśnie na MF wykonuje - ja ze względu na wzrok miałbym ponad połowę nietrafionych, choć próbowałem z szerokimi kątami nie jest aż tak źle. Wziąłem Zeissa 85mm i portret z kilku metrów na 1.4.. 8-10 nietrafione
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ja mam trochę inne pytanie, do wszystkich używających trybu M bez lampy, w standardowych warunkach zmiennego oświetlenia.

Korzystacie przy tym z "równania do drabinki"?

Jeżeli tak, nie czujecie lekkiego bezsensu tego, co robicie?
    trochę taki lans, tak mi się wydaje. Są jednak sytuacje w zmiennym świetle gdzie właśnie używam M. Przy szarówce wyobraź sobie np. lub gdy muszę przymknąć obiektyw np w tele, a czas może "nie dać rady", lub pochumro, w trudniejszych warunkach oświetleniowych -zawsze M.
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 22-11-2010 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

ja zawsze na M i nie potrafie się jakoś do innych ustawień przyzwyczaić

Bywalec

Domyślnie

Brakuje opcji w ankiecie "prawie zawsze używam trybu M"

Ja od dawna używam w 99% przypadków trybu M Pierwsze ustawienie parametrów "na oko" i późniejsze korekcje na podstawie uzyskanego zdjęcia/histogramu.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    trochę taki lans, tak mi się wydaje. Są jednak sytuacje w zmiennym świetle gdzie właśnie używam M. Przy szarówce wyobraź sobie np. lub gdy muszę przymknąć obiektyw np w tele, a czas może "nie dać rady", lub pochumro, w trudniejszych warunkach oświetleniowych -zawsze M.
    No mi się też tak wydaje W tych samych warunkach przy zmiennym świetle możesz jeździć korektą ekspozycji w półautomacie. Problem raczej jest w wykastrowaniu auto-iso i ustawienia maksymalnego czasu migawki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    Brakuje opcji w ankiecie "prawie zawsze używam trybu M"

Ja od dawna używam w 99% przypadków trybu M Pierwsze ustawienie parametrów "na oko" i późniejsze korekcje na podstawie uzyskanego zdjęcia/histogramu.
    Już wiem - od Ciebie aparatu nie kupię :P
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 22-11-2010 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec

Domyślnie

Jak nie kupujesz używek w świetnym stanie z małymi przebiegami to Twoja strata :P

Nie wiem jak Tobie ale mi ustawienie odpowiedniej ekspozycji nie zajmuje więcej niż 1-3 zdjęcia a później mogę sobie dowolnie dobierać kadr lub moment bez kombinacji. Ale jak Ty wolisz co chwila pilnować pomiaru światła i bawić się korekcjami to już Twoja strata czasu - nie moja. Poza tym Ty używasz więcej przycisków i pokręteł na body niż ja więc nie wiem kto ma bardziej zużyty sprzęt...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak nie kupujesz używek w świetnym stanie z małymi przebiegami to Twoja strata :P
    Dla mnie taki opis jest zawsze podejrzany!

Nie wiem jak Tobie ale mi ustawienie odpowiedniej ekspozycji nie zajmuje więcej niż 1-3 zdjęcia a później mogę sobie dowolnie dobierać kadr lub moment bez kombinacji. Ale jak Ty wolisz co chwila pilnować pomiaru światła i bawić się korekcjami to już Twoja strata czasu - nie moja. Poza tym Ty używasz więcej przycisków i pokręteł na body niż ja więc nie wiem kto ma bardziej zużyty sprzęt...
    Rzadko robię pod rząd kilka ujęć w tej samych warunkach świetlnych - ja amator Ja nie pilnuję w ogóle pomiaru światła - właśnie dlatego używam półautomatu. Ja Ci więcej powiem - ja teraz nawet ISO nie zmieniam. A korektę ekspozycji robię tylko jak mi się przypomni - niestety, w moim wieku nierzadko następuje to o tydzień za późno.

Teraz to chyba bardziej kręcę w kompakcie, żeby wycisnąć z niego ostatnie poty
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Zaczęłam używać M przy wyjazdach w warunki trudne oświetleniowo (duże kontrasty, światło non stop jak u nas w południe). Ekspozycja wzięta z nieba i spokój na pół dnia. Automatyczna ekspozycja nie dawała rady najczęściej a kompensowanie non stop nie jest jakieś przyjemne specjalnie....

Ale tak normalnie to jestem leniem i robię na P
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec

Domyślnie

Nie wiem gdzie Ty robisz zdjęcia ale ja nie pamiętam sytuacji żeby mi warunki świetlne się zmieniały tak szybko, żeby trzeba używać co chwila innej ekspozycji... Przykładowo:
    1. górska wycieczka w słońcu - M i koncentruje się tylko na kadrach
    2. pochmurny dzień, groźne burzowe chmury, skalne wybrzeże - M i koncentruje się tylko na kadrach
    3. Portret podczas spaceru po lesie - M i koncentruje się tylko na kadrach
    4. Kot sąsiada przed domem - M i koncentruje się tylko na kadrach
    5. Syn znajomych w ciemnym pokoju z doświetlaniem lampą odbitą od sufitu - M i koncentruje się tylko na kadrach

Jeśli zdjęcie wyjdzie za ciemne lub za jasne to wystarczy w 99% jedna zmiana czasu albo przysłony żeby było ok.

To takich kilka przykładów na szybko, typowych dla AMATORA. Gdzie tu widzisz zajeżdżanie aparatu ?

Strona 9 z 25 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów