"M" od zawsze . Stary jestem , więc to przyzwyczajenie z czasów analoga , a poza tym co tu dużo mówić - najbardziej kreatywny .
"M" od zawsze . Stary jestem , więc to przyzwyczajenie z czasów analoga , a poza tym co tu dużo mówić - najbardziej kreatywny .
Ja mam trochę inne pytanie, do wszystkich używających trybu M bez lampy, w standardowych warunkach zmiennego oświetlenia.
Korzystacie przy tym z "równania do drabinki"?
Jeżeli tak, nie czujecie lekkiego bezsensu tego, co robicie?
Entuzjastyczny Neofita
a ja też stary jestem, a też kiedyś wszystko na M bo nie było inaczej, a teraz tam gdzie się da korzystam z automatyki. To tak jakbym powiedział że nie korzystam z AF-a, bo przyzwyczajenia... choć mam kolegę który repo ślubne właśnie na MF wykonuje - ja ze względu na wzrok miałbym ponad połowę nietrafionych, choć próbowałem z szerokimi kątami nie jest aż tak źle. Wziąłem Zeissa 85mm i portret z kilku metrów na 1.4.. 8-10 nietrafione
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
trochę taki lans, tak mi się wydaje. Są jednak sytuacje w zmiennym świetle gdzie właśnie używam M. Przy szarówce wyobraź sobie np. lub gdy muszę przymknąć obiektyw np w tele, a czas może "nie dać rady", lub pochumro, w trudniejszych warunkach oświetleniowych -zawsze M.
Ostatnio edytowane przez marekb ; 22-11-2010 o 21:50 Powód: Automerged Doublepost
ja zawsze na M i nie potrafie się jakoś do innych ustawień przyzwyczaić![]()
Brakuje opcji w ankiecie "prawie zawsze używam trybu M"
Ja od dawna używam w 99% przypadków trybu MPierwsze ustawienie parametrów "na oko" i późniejsze korekcje na podstawie uzyskanego zdjęcia/histogramu.
No mi się też tak wydajeW tych samych warunkach przy zmiennym świetle możesz jeździć korektą ekspozycji w półautomacie. Problem raczej jest w wykastrowaniu auto-iso i ustawienia maksymalnego czasu migawki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już wiem - od Ciebie aparatu nie kupię :P
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 22-11-2010 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost
Entuzjastyczny Neofita
Jak nie kupujesz używek w świetnym stanie z małymi przebiegami to Twoja strata :P
Nie wiem jak Tobie ale mi ustawienie odpowiedniej ekspozycji nie zajmuje więcej niż 1-3 zdjęcia a później mogę sobie dowolnie dobierać kadr lub moment bez kombinacji. Ale jak Ty wolisz co chwila pilnować pomiaru światła i bawić się korekcjami to już Twoja strata czasu - nie moja. Poza tym Ty używasz więcej przycisków i pokręteł na body niż ja więc nie wiem kto ma bardziej zużyty sprzęt...
Dla mnie taki opis jest zawsze podejrzany!
Rzadko robię pod rząd kilka ujęć w tej samych warunkach świetlnych - ja amatorJa nie pilnuję w ogóle pomiaru światła - właśnie dlatego używam półautomatu. Ja Ci więcej powiem - ja teraz nawet ISO nie zmieniam. A korektę ekspozycji robię tylko jak mi się przypomni - niestety, w moim wieku nierzadko następuje to o tydzień za późno.
Teraz to chyba bardziej kręcę w kompakcie, żeby wycisnąć z niego ostatnie poty![]()
Entuzjastyczny Neofita
Zaczęłam używać M przy wyjazdach w warunki trudne oświetleniowo (duże kontrasty, światło non stop jak u nas w południe). Ekspozycja wzięta z nieba i spokój na pół dnia. Automatyczna ekspozycja nie dawała rady najczęściej a kompensowanie non stop nie jest jakieś przyjemne specjalnie....
Ale tak normalnie to jestem leniem i robię na P![]()
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Nie wiem gdzie Ty robisz zdjęcia ale ja nie pamiętam sytuacji żeby mi warunki świetlne się zmieniały tak szybko, żeby trzeba używać co chwila innej ekspozycji... Przykładowo:
1. górska wycieczka w słońcu - M i koncentruje się tylko na kadrach
2. pochmurny dzień, groźne burzowe chmury, skalne wybrzeże - M i koncentruje się tylko na kadrach
3. Portret podczas spaceru po lesie - M i koncentruje się tylko na kadrach
4. Kot sąsiada przed domem - M i koncentruje się tylko na kadrach
5. Syn znajomych w ciemnym pokoju z doświetlaniem lampą odbitą od sufitu - M i koncentruje się tylko na kadrach
Jeśli zdjęcie wyjdzie za ciemne lub za jasne to wystarczy w 99% jedna zmiana czasu albo przysłony żeby było ok.
To takich kilka przykładów na szybko, typowych dla AMATORA. Gdzie tu widzisz zajeżdżanie aparatu ?