Ładnie odkopane![]()
Noo prawie 4 lata![]()
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery
Hmmm...
Wypowiem się. Jako sprawca odkopania.
Szukałem czegoś przy pomocy Kolajowej szukajki, wypluło mi między innymi ten wątek/ankietę. Wiedząc, że to wątek-dinozaur zagłosowałem i napisałem posta. Zupełnie świadomie, bo wątek i ankieta ciekawe.
Ale to chyba nic złego, co? Wątki chyba się nie starzeją jak piwo niepasteryzowane, nie?
Niektóre wątki się starzeją.
Ten akurat nie.
A w temacie - M tylko z lampą. Poza tym - Av.
M -stosuję gdy ciacham panoramę-łatwo się skleja.
50D+350D+szklarnia.
No ladnie odkopales moj watek
Kurcze - jak go zakladalem, to faktycznie bawilem sie trybami - teraz, tylko M i nie wyobrazam sobie innego 8)
W ankiecie brakuje opcji 'Często używam trybu M'
- dla zdjęć z lampą
- dla wszystkich innych gdy jest mało światła (reguluję iso, którego jak wiadomo automatycznego w canonach nie-jedynkach nie ma)
- do specyficznych ujęć gdy jest dużo światła (pod światło, ogromne kontrasty, długie naświetlania - np. strumienie, etc.)
- dla pozostałych zdjęć na zew. gdy jest dużo światła - AV - dobieram żądaną przysłonę, iso100, czas niech aparat ustawia (czy to będzie 1/400 czy 1/4000s jest mi obojętne) - do tego tylko korekta do wskazań światłomierza
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
90% M. Tak się przyzwyczaiłem :-)
Gdyby nie auto ISO, które czasem się przydaje, w trybach TV i AV, to pewnie byłoby 100% M
Pozostałe 10% TV i AV
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
podejzewam ze kolka trybow juz sie u mnie nawet nie kreca... a na powaznie to nie mam pojecia kiedy na czyms innym niz ' M ' pracowalem
5d, 5dmkII 580EXII S12-24 f4.5-5.6, C17-40 f4 L, C50 f1.4, C70-200 f4is, C100 f2.0 C300 f4is, C400 f4is DO,
C28-135is f3.5-5.6, tamrac expredition7, manfrotto 055x proB + 488RC2