Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 21 z 25 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Sam piszesz o ustawianiu "na dłoń" czy "na trawę" a to przecież czysty system strefowy.
    To tylko kawałek systemu strefowego, ten który jest przydatny w fotografii cyfrowej - system strefowy to znacznie więcej ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konstantynów

Domyślnie

ja M-ki używam już jakiś czas, i praktycznie tylko M-ki, no chyba że nie ma czasu na zabawę z przysłon i czasem to wtedy przełączam się na P, ale przeważnie M-ka cały czas jest włączona, na początku trudno było skumać o co w tym wszystkim kaman ale już po jakimś czasie zacząłem to wszystko ogarniać, cały czas dalej staram się wyciągać wnioski z błędów
    C 450D + BG-E5 + C18-55 + S28-300

Domyślnie

Ja robię 99% zdjęć z M A ten 1% to jak mi się przełączy :P
    Canon 40d, 50mm f/1.8 www.zakjakub.com

Dopiero zaczyna Awatar notic

Domyślnie

Przy reporterce tryb A mode on. Foto ludzisk - M

Domyślnie

ja 100% zdjęć na M. inaczej się niczego nie nauczę.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnio w sumie coraz częściej focę w M. Shiftem inaczej się nie da, z lampą Canon przykazał, z M42 inaczej średnio się da

Jedyne, co mi czasem przeszkadza, to brak Auto ISO w trybie M. Przydatne jak robimy w ciemnościach, a chcemy wymusić w miarę szybkie czasy migawki (np. ISO 3200, f/1,2, t 1=80), żeby nie dało się łatwo poruszyć. Na AV aparat wymusza czs 1/40, na Tv wyższe, niż potrzebuję ISO.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Na ciasnych i ciemnych imprezach tańczonych w zasadzie korzystam jedynie z trybu manualnego. Z jedną lampą na sankach i jedną z doskoku na statywie.

Jednak gdy pracuję w warunkach dobrego oświetlenia, posiłkuję się trybami Tv i Av. Gdy jest naprawdę mało czasu na myślenie, wchodzę w jeden z ustawionych wcześniej trybów C (Np. Jeden z wysokim ISO i krótkim czasem a drugi z Kontrolą czasu otwarcia migawki w połączeniu z AutoISO)

Jednak, prawda jest taka, że wszystkie tryby aparatu są do używania, jak jest potrzeba to używa się wszystkiego co się ma ;-) Byle przy tym korzystać jeszcze z głowy... :-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Dopiero zaczyna Awatar Rrrr

Domyślnie

W zależności od sytuacji pewnie większość z nas używa M czy innego .
    Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
    Tanie strony www na zamówienie.
    Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.

Domyślnie

Manual jest upierdliwy, ale dzieki niemu sie wiele mozna nauczyc manipulowac swiatlem

Domyślnie

W Olympusie E-1, którego do niedawna używałem, aby przestawić pokrętło trybu pracy trzeba było wcisnąć przycisk na jego wierzchu. Używałem go tak rzadko w innym trybie niż "M", że jak szybko musiałem przestawić tryb, bo ktoś brał aparat w ręce to zawsze miałem wrażenie, że się zaciął.
    Inna sprawa, że E-1 ma tylko cztery tryby - M, A, S, P, więc wzięcie do ręki aparatu z innymi trybami zawsze było jakieś "dziwne", tyle na tych pokrętłach mają rysuneczków i niezrozumiałych hieroglifów.

Pisząc to, cały czas próbuję sobie przypomnieć pokrętło od 20d, którego mam od czerwca i ... nie mogę... idę zerknąć na aparat.
    canon, olympus

Strona 21 z 25 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów