Zobacz wyniki ankiety: Jak czesto uzywasz trybu M?

Głosujących
971. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 244

Wątek: Kto robi w trybie "M"?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zgadzam się z MariuszemJ co do analogii eTTL i automatyki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ
    Kto ustala ekspozycję wykorzystując obiektywną wiedzę o jasności obiektów w kadrze?
    Bardziej ogólnie jak ustalają ekspozycję w trybie M / korektę w innych trybach.
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ
    I tu była by, jak się spodziewam, prawdziwa masakra, bo zostaliby tylko Ci, co robią na tzw. oko oraz "strefowcy". Resztę stłoczylibyśmy w corralu do napiętnowania zielonymi kwadratami...
    Ja ustalam wykorzystując spota do pomiaru, na czymś co ma znaną mi jasność/chcę aby miało jakąś określoną jasność - np. dłoń, zieleń, coś białego plus zwracając uwagę czy nie ma przepaleń (czasem od razu widać, że nie będzie jak scena ma mały kontrast, przy dużym sprawdzam zrobione zdjęcie).

System strefowy został wymyślony nie do samego ustalenia ekspozycji, ale docelowego kontrastu odbitki, w fotografii analogowej na kontrast odbitki wpływa kontrast negatywu, którym można manipulować poprzez sposób wywołania negatywu, a aby móc to zaplanować w czasie robienia zdjęcia wymyślono system strefowy. W fotografii cyfrowej forsowanie wywołania (korekta ekspozycji przy wywołaniu), tylko po to aby sterować kontrastem chyba nie ma sensu, więc system strefowy nie daje nic ponad pojedynczego spota.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 10-02-2011 o 06:38 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów