Ja to licze tak.

Srednio zdjecie w galerii - 800px na dluzszym boku lub 650px na dluzszym boku - wieksze trzba przewijac. Wielkosc MAX 300kb wychodzi z czego 95% moich zdjec przy jakosci 8-9 - zajmuje pomiedzy 100 a 200kb. Czyli 3-10 zdjec na 1mb.

200mb = 600 - 2000 zdjec

A to juz caaaaalkiem spora galeria. Biorac pod uwage tylko wage zdjec. Wiadomo, dochodzi jakis skrypt, jakis viewer, jakis cms do tego.

Nikt za razem nie obejrzy ani 2000 zdjec, ani 600 Ludzie ogladaja max 10 zdjec w galerii jesli strona jest podzielona na rozne galerie. Z czego pierwsze 5 zdjec ogladaja swiadomie, a pozostale 5 na szybko zeby odwalic i miec swoj spokoj w stylu: sprawdzilem wszystko.

Jesli jest to tylko jedna galeria - taki mix zdjec - to max 30 zeby nie znudzic. Wszystko powyzej 30 to poprostu. Fajnie, nie, tak, fajnie, tak, tak, nie, nie, w tempie 60 zdjec na minute

Wiec liczac nawet po 20 zdjec na galerie to wychodzi 30-100 galerii.

Nikt nie obejrzy 30-100 galerii naraz, biorac pod uwage znudzenie, tlo strony, roznorodnosc a raczej czasami brak roznorodnosci zdjec Stawiam na max 10 galerii. Co daje transfer rzedu 10 galerii x 20 zdjec x srednio 200kb = 40mb na osobe - i to jest i tak moim zdaniem zawyzone.

Tak wiec - 180gb/40mb = 4500 wejsc z obejrzeniem 10 galerii po 20 zdjec w kazdej. Co daje ponad 12 odwiedzin dziennie przez calutki rok, dzien w dzien

Przynajmniej ja tak licze, inni moga inaczej. Ale to sa moje obserwacje osob ogladajacych galerie itp bo swego czasu robilem redukcje galerii u siebie i patrzylem na rekcja roznych osob u ktorych bylem i ogladaly