Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Sigma 17-70f/2.8 vs. canon 17-40L f/4

Domyślnie Sigma 17-70f/2.8 vs. canon 17-40L f/4

Witam .
    wiem że nie można porównać tych dwóch obiektywów bo to inna pólka ale jednak dla mnie jest tak;
    chciałem kupic 17-40L canona bo to bardzo podobno dobre szkło ale jednak teraz się okazuje coraz bardziej że potrzebne mi światło 2,8 no i ta ogniskowa do 70 też by się przydała.
    nie chodzi tu głównie o cene chociaż nie powiem że jest ważna.
    Zacząłem się zastanawiać nad tą sigmą 17-7- f/2.8 macro bo i swiatło i ogniskowe dla mnie na 100% odpowiednie w testach też nie wychodzi najgożej
    Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej), zależy mi też na ostrości i trafiającym AF
    Mam w perspektywie roku wymiane na 5D ta sigma nie pasuje do tej puszki ale znowu nie jest az taka droga i można ja później sprzedać nawet ze strata.

Co wy na to ?? Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shark-uk Zobacz posta
    Witam .
    wiem że nie można porównać tych dwóch obiektywów bo to inna pólka ale jednak dla mnie jest tak;
    chciałem kupic 17-40L canona bo to bardzo podobno dobre szkło ale jednak teraz się okazuje coraz bardziej że potrzebne mi światło 2,8 no i ta ogniskowa do 70 też by się przydała.
    nie chodzi tu głównie o cene chociaż nie powiem że jest ważna.
    Zacząłem się zastanawiać nad tą sigmą 17-7- f/2.8 macro bo i swiatło i ogniskowe dla mnie na 100% odpowiednie w testach też nie wychodzi najgożej
    Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej), zależy mi też na ostrości i trafiającym AF
    Mam w perspektywie roku wymiane na 5D ta sigma nie pasuje do tej puszki ale znowu nie jest az taka droga i można ja później sprzedać nawet ze strata.

Co wy na to ?? Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??

Tylko Sigma jest ze światłem 2,8-4,5
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

jeślio chodzi o Sigmę 17-70 - to ona ma f2.8 na początku @ 17 mm - dalej nie wiem dokładnie, ale na pewno jest ciemniejsza. (edit: Richie mnie już uprzedził )Canon jest bardzo dobrej jakości w zależności od trafionego egzemplarza - ja mam serię UU (2006) i jest ostra. Inne typy na obiektyw to: Tamron 17-50 f2.8 / Canon EF-S 17-85 f4.5-5.6 IS. Jeśli Ci zależy na ostrości to ten pierwszy, jeśli na trafiającym AF to ten drugi
    Jeśli planujesz 5D to tylko 17-40L... (inne nie działają z FF)
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Obiektyw będzie głównie zamiast kita do krajobrazów ale i trochę zdjęc wewnątrz (dlatego światło 2.8 lepiej),
    Mylisz dwie Sigmy. Jest tak:
    17-70mm ma światło f/2,8-4,5 czyli tylko przy 17mm ma f/2,8 i ciemnieje wraz ze wzrostem ogniskowej osiągając f/4,5 przy 70mm
    18-50 EX jest ze stałym f/2,8
    Obie nadają sie zamiast KITa, optycznie są od niego wyraźnie lepsze, ale AF jest do bani. I żadna z nich nie nadaje sie do pełnej klatki.

zależy mi też na ... trafiającym AF
    to zapomnij o Sigmach.

Może macie jakies inne typy w cenie Max podobnej do 17-40L canona??
    Za 2,5KPLN nie ma nic lepszego niż 17-40/4L.
    Sigmy 17-70mm / 18-50mm kosztują około połowy tego, ale też jakąś połowę są warte.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapomnij o tej Sigmie. Ona nawet nie jest EX. Lepsza jest wersja 18-50. A jeszcze lepszy Tamron 17-50. Najpewniejszy AF będzie miała Lka, będzie też mniej aberrować, no ale mniejsze światło i cena wyższa.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miałem w tym zakresie KITa, Sigme 18-50 EX i mam teraz 17-40. Z 17-40 jestem zdecydwoanie najbardziej zadowolony pomimo że ciemniejszy od Sigmy. Jest najostrzejszy z tych wszystkich 3, praktycznie brak abberacji AF trafia w punkt (z 350d). ma Do tego ma ładny bokeh na 40mm i f4. O jakości wykonania i bzgłośności pracy AF nie wspomnę. Co do dużego zakresu to zawsze się to odbywa kosztem jakości nie ma cudów. Powyżej 40mm używam stałek.

Domyślnie

Kurcze juz myslałem że coś mądrego wymysliłem z tą sigmą ale jak zwykle sprowadziliście mnie na ziemie że jednak 17-40 L nieunikne
    Dzięki wielkie za szybką reakcje.
    Aha a ma ktoś rady jaki najlepiej filtr UV i polar do tego szkła (mowa o 17-40 L f/4)
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

UV - Hoya HMC Super / Pro 1 Digital lub Marumi WPC są w rozsądnej cenie - względnie jesli masz większe fundusze B+W
    Polar - jak wyżej, ale zdaje się, że możesz mieć problem polegający na kryciu tylko czesci kadru - po prostu bedziesz miał obraz spolaryzowany tylko w kółku na środku (dlaczego? może słaba jakość powłok i filtra? może zbyt duże odchylenie od jednego kierunku padania promieni do spolaryzowania, może telecentryczność?) - testowałem nafiltrze Hoya (już nie pamietam dokładnie modelu, ale coś w stylu HMC). Jak polar, to najpierw przetestuj, potem kupuj Polecam też osłonkę przeciwsłoneczną zmienić na taką od 17-55 f2.8 IS - albo zamiennik - oryginalna jest zbyt szeroka nie zabezpiecza dobrze.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do sigmy przylgnela etykietka sprzetu 'sredniego', wiadomo, ze L-ka to nie jest. A 17-70 to tak naprawde malo kto mial w rekach (Cichy co innego - wiadomo, z branzy sloikowej ).

Kupilem ten obiektyw ponad pol roku temu - przejsciowo - i dalej na nim jade, cienkie szkla canona poszly do ludzi, a ten jest. I nie narzekam - jest tak jak w tescie Arka na optycznych, z tym ze nie mam klopotow z AF (poza bzyczeniem), a winieta mi nie przeszkadza. (Mialem kiedys z analogiem tamrona 28-80 - no, to byla winieta :-) ) Niezla plastyka, kontrast, fajny zakres. (Powyzsze uwagi w polaczeniu z 350D)

Nienajgorsze szklo - jakby mialo stale 2.8 to by bylo naprawde niezle.

Z powodu 17-40L to pare nocek nie przespalem w marcu. Bylem napalony, nie powiem - ale jednak f4 to dla mnie za ciemno. Z 2.8 bym bral bez wahania.

Generalnie dylematy takie same jak Shark-uk - tez kiedys wskocze w FF i do tego to juz upatrzylem 24-70 2.8L. Teraz 24 to za wasko dla mnie, a w drogiego EF-S-a typu 17-55 to sie nie zamierzam pakowac. Nastepna bedzie zreszta eLka - przebiduje, moze na wiosne canon czyms zaskoczy.

Jest jeszcze 16-35L - ale cena troche poraza...

Shark-uk - powodzenia. Znam ten bol :-)
    5D

Domyślnie

Trudno już zdecydowałem że jednak ten 17-40 niech bedzie może dam rade z tym śwaiatłem ale wole być z ostrości zadowolony niż narzekać że moge zrobić fotke z ręki i jest ładna a mogłem mieć ze statywu ale by była super.

A wiec że biore z ebuy-a powiedzcie mi jak to jest z tym hong kong czy szkło z tamtąd można brać ??
    Bo chyba podróbek przecież nie ma a z ebuya i tak wezme bo ze sklepu mnie nie stac więc czy jest różnica skąd??

Aha no i dzięki za pomoc z filtrami z UV napewno skozystam odrazu ze względu na zalecenia co do tego szkła a z polarem pójde za rada i wpierw przetestuje
    Ostatnio edytowane przez Shark-uk ; 17-11-2006 o 09:25

martinbartnicki.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów