I am FX
Moja znajoma ma 173cm i waży 58kg. Nie ma anoreksji. Nie znam drugiej tak energicznej osoby. Niestety współczesny kult chudości przyczynił się do rozpowszechnienia tej okropnej choroby..![]()
Mam koleżankę, która ma 178 i waży 47kg (tzn. ważyła bo teraz jest w 7 miesiącu ciąży) i też anorektyczką nie jest. Energiczna i wesoła. Ale miałem parę razy styczność z anorektyczkami, niektóre nawet otwarcie mówiły o swojej chorobie, i były w trakcie leczenia, a to może trwać nawet lata, bo psychiczna blokada przed jedzeniem jest potwornie silna.
Jak chca wygladac jak wieszaki, to niech glodza. Jak ktos jest p.....ty, to juz nic sie na to nie poradzi. To w koncu ma byc kobieta a nie szczapa.
Anoreksja to choroba psychiczna a w artykule ktorego dotyczy watek wlasnie o te chorobe chodzi. Mowienie o osobie chorej "p.....ty" zakrawa na poglady zblizone do faszystowskich.
Ludzie nie zapadaja na takie schorzenia z wlasnej winy. Choruja na nia nawet kilkunastoletnie dzieci i nie jest to ich wina. Bierze sie to czesto z bledow wychowawczych, np. gdy rodzice graza dziecku "nie jedz juz bo bedziesz gruba", "nie wolno jesc po 20", "grubi sa brzydcy". Na dzieci takie grozby moga straszliwie podzialac i prowadzi to do tragedii. W spoleczenstwie niestety brak jest wiedzy na temat tych przypadkow. Panuja falszywe stereotypowe opinie. W szpitalach dopiero od kilkunastu lat (w Polsce) leczy sie przypadki anoreksji na oddzialach psychiatrii.
"Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"
W koncu ktos pomyslal, ze mozna ustalic wage minimalna
Nie mam bladego pojecia kto wymyslil, zeby na pokazach zatrudniac te wieszaki typu deska z zebrami na wierzchu. Aaaa... Zapomnialem... Maja byc brzydkie aby na ubrania patrzyli![]()
...
śmichy chichy ale problem jest bardzo poważny.. Niektóre małolaty nierozumieją tego że to jest niedobre i wpadają w Anoreksje a z tego bardzo cięzko wyjść..
Routlaw i stdanielo
pokarzcie te kolezanki bo jakos wiezyc mi sie nie chce
Routlaw nie musisz te 10 kg robi roznice
ale te 178 cm i 47 kg chcial bym zobaczyc
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
W szkole podstawowej, a było to ponad 30 lat temu. :rolleyes:
Miałem kolegę który był grubasem i zachorował na stawy.
W szpitalu odchudzili go tak , że z 90 spadł do niecałych 45 KG przy 170cm wzrostu.
Okazało się że ma anoreksję, na badania kontrolne chodził z łańcuchami w kieszeniach.
I zapewne nie był to pierwszy przypadek.
U modelek to zaczyna być choroba zawodowa wymuszona chorym rynkiem.
I to właśnie media i projektanci powinni z tym walczyć.
Większość modelek to jeszcze dzieci bardzo podatne na wpływy z zewnątrz.
hyhyhy najbardziej mnie smieszy jak słysze tyeksty typu "jestem na diecie" a po chwili dowiaduje sie ze ta osoba zjada moze z jedną sałatke na dziendzizas... pojecia nie maja o diecie i tak to potem wygląda