Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Osłony przeciwsłoneczne

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma
    przy zamiennikach-podróbkach mocowanych tak samo, jak oryginały, to IMHO taka gwarancja również jest.

natomiast przy osłonach wkręcanych w filtr to wiadomo, że to nie ma prawa dobrze działać przy szerokich szkłach.

natomiast zabawa w podmienianie osłon oryginalnych nie jest pozbawiona sensu. chodzi oczywiście o kwestię podpinania szkieł EF do aparatów z CROPem.

bo po podpięciu np. EF 28/1.8 do puszki z cropem otrzymuję dłuższą ogniskową (45mm) i dlatego powinienem tez zapiąć dłuższą osłonę.

gdzieś była taka fajna strona ze spisem kombinacji fabrycznych osłon canona właśnie pod FF i CROPa, tylko nie mogę jej znaleźć. ma to ktoś??

oczywiście szkła EF-S mają osłony od razu policzone do CROPa, więc o żadnych zamianach nie ma mowy.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma (ja osobiście naciąłem się kiedyś na składaną gumową osłonę która była nakręcana na gwint jak filtr - winietowała na krótszym końcu).
    ...używam osłon nieoryginalnych w większości i jakoś do tej pory nie miałem z tym problemów...według mnie szkoda pakować kasę w oryginalne o ile nie ma ich przy szkłach przy zakupie...a używam ich z moim c10-22 i jest ok....

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    gdzieś była taka fajna strona ze spisem kombinacji fabrycznych osłon canona właśnie pod FF i CROPa, tylko nie mogę jej znaleźć. ma to ktoś??
    Ja używam tej, ale gdzieś była jeszcze dłuższa lista:
    http://blog.davidburren.com/2006/11/...ens-hoods.html
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez berbec_188 Zobacz posta
    ew. zaopatrzyć się w uniwersalną osłonę, która pasuje do rożnych szkieł w danym rozmiarze lub osłonę nakręcana do wewn. gwint filtra UV czy CPL...
    Osłony nakręcane na wew. gwint kompletnie sie nie nadają, bo ostro winietują, szczególnie na krótkim końcu. Nabyłem kiedyś taką skladaną gumową i okazała się nieprzydatna
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Osłony nakręcane na wew. gwint kompletnie sie nie nadają, bo ostro winietują, szczególnie na krótkim końcu. Nabyłem kiedyś taką skladaną gumową i okazała się nieprzydatna
    ...gumowa uważam fakt, może winietować -nie wiem nie używałem, uzywam osłon uniwersalnych w tym nakręcanych i nie narzekam...co komu bardziej podchodzi..ile ludzi tyle opinii inie ma co robić sporu narodowego o to, którą osłonę wybrać.... oryginalną czy uniwersalną itp...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Problem tkwi w tym, że oryginalne są bez porównania lepsze bo lepiej wykonane, trwalsze itp... ale wielokrotnie droższe od zamienników. Myślę, że można zaryzykować kupno zamiennika jeśli jego konstrukcja jest zgodna z oryginałem.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Jedyna przewaga oryginalnych osłon canona to futerko wewnątrz, ale też ma wadę - łapie każdy pyłek, który tam wpadnie.
    Z tym "trwalsze" to bym nie przesadzał, bo nawet jak oryginalna jest 2 razy trwalsza, to 4 razy droższa, więc i tak jesteśmy do przodu.
    Używam nie firmowej osłony do 17-40 (bo mam cropa) i tyle razy spotkała się z murem, słupem i innymi przeszkodami, a ma zaledwie "drobne ryski".

Domyślnie

Zapytam jeszcze, czy osłona od kita jest skuteczna? Wydaje się dość płytka, dlatego chciałem pokombinować z osłoną tele pasującą na kitowy bagnet - ewentualnie trochę ją skrócić. Miałoby to sens wtedy, jeżeli osłona kitowa nie jest maksymalnie głęboka i jest jeszcze zapas aby użyć głębszej. Niestety nie mam dostępu do takiej osłony, żeby to w jakikolwiek sposób sprawdzić, nie znam też wymiarów tej osłony.
    Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Może mógłby ktoś zmierzyć osłonę EW-60C i ET-60 ? Zrobię sobie takie papierowe symulatory i zobaczę co da się wskórać.
    http://www.lenshoods.co.uk/

Jest tam do wydrukowania osłona do kita. Do 55-250 nie ma ale pogooglaj może znajdziesz.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirias Zobacz posta
    Miałoby to sens wtedy, jeżeli osłona kitowa nie jest maksymalnie głęboka i jest jeszcze zapas aby użyć głębszej.
    na pewno jest "maksymalnie głęboka"
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów