Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Osłony przeciwsłoneczne

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ba... kurz... miales ty kiedys kota półdługowłosego w domu?
    Zeby sprobowac doczyscic to z pol dnia musialbym spedzic a za kilka minut tyle samo wloskow by sie od nowa zebralo z powietrza.
    Nie wiem co ten aksamit wlasciwie daje (gdzies mi sie o oczy obilo ze likwiduje odblaski od wewnetrznej strony oslony...) poza frustracja ze owlosiony.
    Aksamit z wnętrza osłony dosyć łatwo wyczyścić tym czym np. czarny płaszcz - rolką z taśmą klejącą do ściągania paprochów z ubrań (np. tą za kilka złotych z Ikei)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy komuś sie udało dopasować jakąś dłuższą niż standardowa osłonę do obiektywu 70-200/4 (dla APS-C wolałbym nieco dłuższą niż oryginalna)?
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 11-11-2009 o 18:12 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Z JJC mam Lens Hood for 71 II bardzo porządne wykonanie i pasowanie jak oryginał, ja jestem zadowolony.
    Z canonowskich mam tylko EW-83H i taką bardzo starą metalową frezowaną, nakręcaną fi/58, reszta to kundle ale też dobrze pilnują szkieł.

Domyślnie

Mam takie pytanie, czy bagnet w osłonie dedykowanej EW-60C do kita jest taki sam jak w innych osłonach canonowskich/zamiennikach o tej samej średnicy mocowania?
    Chodzi mi dokładnie o głębszą osłonę od jakiegoś innego obiektywu, ale nie wkręcaną, którą można by założyć na bagnet w kicie. Pomijam tu kwestię winietowania.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

rozszyfrujmy nazwę osłonki EW-60C
    E = osłona przeciwsłoneczna
    W = szeroki kąt
    60 - średnica mocowania
    C - sposób wyprofilowania, głębokość itd. jednym słowem do którego obiektywu pasuje

więc inne EW-60 powinny dać się zamontować
    ale jeśli Canon wymyślił, że to do kita pasuje taka osłona, to msz nie ma co kombinować - widać nie dało się lepiej zrobić
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Czyli teoretycznie powinna też dać się założyć osłona ET-60 (tele)? Bagnet do mocowania rozumiem jest taki sam we wszystkich osłonach E...-60... ?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirias Zobacz posta
    Bagnet do mocowania rozumiem jest taki sam we wszystkich osłonach E...-60... ?
    oj, może być z tym różnie. :-|

tzn. jeżeli w nazwie osłony masz "60" to już jest dobrze, ale to jeszcze nie wszystko.

a poza tym jakie obiektywy mają średnicę 60 mm?
    takie, które mają średnicę filtra 58mm?

no właśnie niekoniecznie.
    przykładowy zestaw szkieł z średnicą filtra 58mm:
    - EF-S 18-55 (kit)
    - EF 28-105
    - EF 28
    - EF 50
    - EF 85
    - EF 75-300
    wszystkie ww. mają tę samą średnicę filtra, ale tylko osłony EF 28-105 i EF 28 pasują do siebie wzajemnie (są takie same). wszystkie pozostałe są całkowicie różne i OIDP w żaden sposób nie da się ich zamiennie podpiąć.
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

osłonę ET-60 (55-250) da się założyć na kita (18-55) lecz mija się to z celem gdyż sporo winietuje

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi. Byłem ciekawy, czy jest jakaś alternatywa dla osłony dedykowanej pasującej na bagnet w kicie.

Coś już napisał

Domyślnie

ew. zaopatrzyć się w uniwersalną osłonę, która pasuje do rożnych szkieł w danym rozmiarze lub osłonę nakręcana do wewn. gwint filtra UV czy CPL...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ew. zaopatrzyć się w uniwersalną osłonę, która pasuje do rożnych szkieł w danym rozmiarze lub osłonę nakręcana do wewn. gwint filtra UV czy CPL...
    Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma (ja osobiście naciąłem się kiedyś na składaną gumową osłonę która była nakręcana na gwint jak filtr - winietowała na krótszym końcu).
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów