Osłony przeciwsłoneczne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tezmarek
    Uzależniony
    • 2009
    • 840

Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpis
    Ba... kurz... miales ty kiedys kota półdługowłosego w domu?
    Zeby sprobowac doczyscic to z pol dnia musialbym spedzic a za kilka minut tyle samo wloskow by sie od nowa zebralo z powietrza.
    Nie wiem co ten aksamit wlasciwie daje (gdzies mi sie o oczy obilo ze likwiduje odblaski od wewnetrznej strony oslony...) poza frustracja ze owlosiony.
    Aksamit z wnętrza osłony dosyć łatwo wyczyścić tym czym np. czarny płaszcz - rolką z taśmą klejącą do ściągania paprochów z ubrań (np. tą za kilka złotych z Ikei)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy komuś sie udało dopasować jakąś dłuższą niż standardowa osłonę do obiektywu 70-200/4 (dla APS-C wolałbym nieco dłuższą niż oryginalna)?
    Ostatnio edytowany przez tezmarek; 23856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• galekeg
      Bywalec
      • 2008
      • 167

Z JJC mam Lens Hood for 71 II bardzo porządne wykonanie i pasowanie jak oryginał, ja jestem zadowolony.
      Z canonowskich mam tylko EW-83H i taką bardzo starą metalową frezowaną, nakręcaną fi/58, reszta to kundle ale też dobrze pilnują szkieł.
      SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• mirias
        • 2010
        • 11

Mam takie pytanie, czy bagnet w osłonie dedykowanej EW-60C do kita jest taki sam jak w innych osłonach canonowskich/zamiennikach o tej samej średnicy mocowania?
        Chodzi mi dokładnie o głębszą osłonę od jakiegoś innego obiektywu, ale nie wkręcaną, którą można by założyć na bagnet w kicie. Pomijam tu kwestię winietowania.

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

rozszyfrujmy nazwę osłonki EW-60C
          E = osłona przeciwsłoneczna
          W = szeroki kąt
          60 - średnica mocowania
          C - sposób wyprofilowania, głębokość itd. jednym słowem do którego obiektywu pasuje

więc inne EW-60 powinny dać się zamontować
          ale jeśli Canon wymyślił, że to do kita pasuje taka osłona, to msz nie ma co kombinować - widać nie dało się lepiej zrobić
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• mirias
            • 2010
            • 11

Czyli teoretycznie powinna też dać się założyć osłona ET-60 (tele)? Bagnet do mocowania rozumiem jest taki sam we wszystkich osłonach E...-60... ?

Komentarz

• mxw
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2315

Zamieszczone przez mirias Zobacz wpis
              Bagnet do mocowania rozumiem jest taki sam we wszystkich osłonach E...-60... ?
              oj, może być z tym różnie. :-|

tzn. jeżeli w nazwie osłony masz "60" to już jest dobrze, ale to jeszcze nie wszystko.

a poza tym jakie obiektywy mają średnicę 60 mm?
              takie, które mają średnicę filtra 58mm?

no właśnie niekoniecznie.
              przykładowy zestaw szkieł z średnicą filtra 58mm:
              - EF-S 18-55 (kit)
              - EF 28-105
              - EF 28
              - EF 50
              - EF 85
              - EF 75-300
              wszystkie ww. mają tę samą średnicę filtra, ale tylko osłony EF 28-105 i EF 28 pasują do siebie wzajemnie (są takie same). wszystkie pozostałe są całkowicie różne i OIDP w żaden sposób nie da się ich zamiennie podpiąć.
              pozdro.,
              m.

Komentarz

• Grzesiek_PL
                Uzależniony
                • 2008
                • 834

osłonę ET-60 (55-250) da się założyć na kita (18-55) lecz mija się to z celem gdyż sporo winietuje

Komentarz

• mirias
                  • 2010
                  • 11

Dziękuję za podpowiedzi. Byłem ciekawy, czy jest jakaś alternatywa dla osłony dedykowanej pasującej na bagnet w kicie.

Komentarz

• berbec_188
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 78

ew. zaopatrzyć się w uniwersalną osłonę, która pasuje do rożnych szkieł w danym rozmiarze lub osłonę nakręcana do wewn. gwint filtra UV czy CPL...

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1505

ew. zaopatrzyć się w uniwersalną osłonę, która pasuje do rożnych szkieł w danym rozmiarze lub osłonę nakręcana do wewn. gwint filtra UV czy CPL...
                      Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma (ja osobiście naciąłem się kiedyś na składaną gumową osłonę która była nakręcana na gwint jak filtr - winietowała na krótszym końcu).
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez Jago Zobacz wpis
                        Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma
                        przy zamiennikach-podróbkach mocowanych tak samo, jak oryginały, to IMHO taka gwarancja również jest.

natomiast przy osłonach wkręcanych w filtr to wiadomo, że to nie ma prawa dobrze działać przy szerokich szkłach.

natomiast zabawa w podmienianie osłon oryginalnych nie jest pozbawiona sensu. chodzi oczywiście o kwestię podpinania szkieł EF do aparatów z CROPem.

bo po podpięciu np. EF 28/1.8 do puszki z cropem otrzymuję dłuższą ogniskową (45mm) i dlatego powinienem tez zapiąć dłuższą osłonę.

gdzieś była taka fajna strona ze spisem kombinacji fabrycznych osłon canona właśnie pod FF i CROPa, tylko nie mogę jej znaleźć. ma to ktoś??

oczywiście szkła EF-S mają osłony od razu policzone do CROPa, więc o żadnych zamianach nie ma mowy.
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• berbec_188
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 78

Zamieszczone przez Jago Zobacz wpis
                          Przy dedykowanej przez producenta masz gwarancję braku winietowania. Przy zamiennikach takiej gwarancji już nie ma (ja osobiście naciąłem się kiedyś na składaną gumową osłonę która była nakręcana na gwint jak filtr - winietowała na krótszym końcu).
                          ...używam osłon nieoryginalnych w większości i jakoś do tej pory nie miałem z tym problemów...według mnie szkoda pakować kasę w oryginalne o ile nie ma ich przy szkłach przy zakupie...a używam ich z moim c10-22 i jest ok....

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Zamieszczone przez mxw Zobacz wpis
                            gdzieś była taka fajna strona ze spisem kombinacji fabrycznych osłon canona właśnie pod FF i CROPa, tylko nie mogę jej znaleźć. ma to ktoś??
                            Ja używam tej, ale gdzieś była jeszcze dłuższa lista:
                            ...

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Zamieszczone przez berbec_188 Zobacz wpis
                              Osłony nakręcane na wew. gwint kompletnie sie nie nadają, bo ostro winietują, szczególnie na krótkim końcu. Nabyłem kiedyś taką skladaną gumową i okazała się nieprzydatna
                              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• berbec_188
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 78

Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz wpis
                                Osłony nakręcane na wew. gwint kompletnie sie nie nadają, bo ostro winietują, szczególnie na krótkim końcu. Nabyłem kiedyś taką skladaną gumową i okazała się nieprzydatna
                                ...gumowa uważam fakt, może winietować -nie wiem nie używałem, uzywam osłon uniwersalnych w tym nakręcanych i nie narzekam...co komu bardziej podchodzi..ile ludzi tyle opinii inie ma co robić sporu narodowego o to, którą osłonę wybrać.... oryginalną czy uniwersalną itp...

Komentarz

Pracuję...
                                X