Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon dla amatora

Damo
    Guest

Red face Canon dla amatora

Witam, pewnie juz nie raz bylo zadawane takie pytanie, ale czasy sie zmieniaja wchodza nowe modele a stare przestaja byc produkowane lub dostepne. Wiec pytam jaki aparat Canon polecacie dla amatora, ewentualnie srednio zaawansowanego amatora. Powiedzmy ze cena do 1000zl. Ewentualnie jakie obiektywy do tego. Aha co powiecie na eos-a 33

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja o nim mogę mówić same pozytywy. Ma wszystko to co potrzebowałem. Akurat mam na zbyciu lecz wymaga serwisowania, więc pewnie nie jesteś zainteresowany :-D

EDIT: No dobra... do pełni szczęścia brakuje mi w nim jedynie spot'a.

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Jesli chcesz samo body do 1000 to sprobuj znalezc eos 3, powinno sie spokojnie udac, jesli chcesz natomiast body i jakies szklo to eos 5 + szkielko. Na allegro znajdziesz kilka aukcji. Te dwa modele aparatow sa w sumei nie do zajechania. Mialem spore doswiadczenie swego czasu z eos 5 i jak dla mnie to sprzet niezawodny.

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damo Zobacz posta
    ...pytam jaki aparat Canon polecacie dla amatora, ewentualnie srednio zaawansowanego amatora. Powiedzmy ze cena do 1000zl. Aha co powiecie na eos-a 33
    IMHO EOS 30/33 będzie w sam raz dla amatora z zacięciem :-) Jakby trzeba coś przyoszczędzić, to warto jeszcze ewentualnie spojrzeć na 50/50E.

...Ewentualnie jakie obiektywy do tego.
    Z mocowaniem EF.
    I zwracać uwagę na oznaczenia, bo nie będą pasowały Canony EF-S, Sigmy DC, Tokiny DX oraz Tamrony Di II
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-11-2006 o 11:47
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak samo body, w cenie do 1 kzł to zdecydowanie eos 3.
    Jeśli ma być to cena z obiektywem to eos 5 lub 30/33. Zaryzykuje stwierdzenie że aparaty te są do siebie funkcjonalnie bardzo podobne. 33 posiadam, 5 mam okazję czasami używać i jakoś bardziej leżał mi 5 (jest większy i ma wygodniejszy, głębszy uchwyt) ale to już kwestia indywidualnych upodobań i determinacji do noszenia cięższego sprzętu. Na pewno wszystkie wymienione godne są polecenia.
    Co do obiektywów to ja polecałbym 24-85/3.5-4.5 USM lub 28-105/3.5-4.5 USM. Pierwszy wymieniony jest trochę lepszy optycznie i ok 100 zł droższy, ocena zakresu ogniskowych zależna jest już wyłącznie od planowanych zastosowań.
    Zestaw 33 + 28-105 powinien zamknąć się kwotą 1000 zł, 5 lub 30 + 24-85/3.5-4.5 może kosztować 100 - 150 zł więcej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Damo
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc. Juz sie zdecydowalem, bedzie to 33 a reszta funduszu pojdzie na szklo

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Akurat mam na zbyciu lecz wymaga serwisowania, więc pewnie nie jesteś zainteresowany :-D
    Przykro mi ale masz racje Ale dzieki za propozycje.

Coś już napisał Awatar CASE
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Głupotę robisz. Eos 33/30 różni się od 50/50E tylko i wyłącznie 7-mioma (a nie trzema) polami autofocusa (co nie ma najmniejszego znaczenia, w szczególnie w wersji bez Eye-Control), oraz liczbą klatek na sekundę- 4 zamiast 2,5, co jest równie nieprzydatne (chyba że jesteś reporterem). Za to 50 jest tańszy i posiada doskonałe wspomaganie AF podczerwienią, a nie badziewną lampką wbudowaną w korpus. I jakiś taki solidniejszy...no, chyba, że mowa o 33v. A szkiełko dla AMATORA to 28-80 USM (zoom spacerowy) albo cóś poważniejszego acz mniej uniwersalnego, czyli zwykłe 50 mm/f:1,4
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc. Juz sie zdecydowalem, bedzie to 33 a reszta funduszu pojdzie na szklo
    Zastanow sie jeszcze troche i wez eos'a 5... a za reszte wez jakies szklo...

pzdr,
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Coś już napisał Awatar CASE
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja polecam 50, choć 5 też niezła
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Uprawnienia umieszczania postów