Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Obiektyw do Cnona 20D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obiektyw do Cnona 20D

No więc najprawdopodobniej niedlugo bede mial Canona 20D i powstaje pytanie jakie szklo do niego podpiac. Po wydatku na body nie bedzie mnie stac na cos megadobrego. Na poczatek interesuje mnie jakis zoom 28-200. Widzialem takowy canona z USM w okolicach 2000zl (nie pamietam modelu). Co Wy byscie zaproponowali do ceny 3500zl do tego cyfraka? Oczywiscie z czasem zamiezam zainwestowac w szeroki kat i kilka stalek... ale puki co musze zaspokoic sie czyms uniwersalnym. Wszelkie sugestje mile widziane. Czy lepiej kupic nowy czy uzywany?
    Pozdrawiam
    Jan Rybczyński

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

17-40L i 70-200 L f/4 w usa kosztują odpowiednio 2100zł i 1600zł. To około 3700zł. Akurat sie zmieścisz ale pewnie z usa nie chcesz

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zaraz ci się dostanie...
    a jakie zdjęcia, a w pomieszczeniach czy na zewnątrz, a czemu kupujesz 20D a nie 10D + dobre szkła :wink: oj dostanie ci się ...

zakładam, że oczekujesz autorytarnej opini bez wnikania w detale. Oto ona:
    Zestaw nr 1)
    "jasne, dobre tanie szkła:"
    Tamron 28-75 /2.8 (taki jak u mnie w stopce) sprawdzony czy nie ma problemów z AF - ok 1600PLN
    Tamron 17-35/2.8-4 około 2000 PLN

zestaw nr 2)
    "firmowo"
    Kit 18-55 EFS (300 PLN) + 70-200/4 USM (ca 2800PLN) + ewentualnie 50/1.8 Mk2 (około 400PLN)

zestaw nr 3)
    "jakość stałek"
    EF 28/2.8 (1200PLN -chyba) + 50/1.8 Mk2 (około 400PLN) + 100/2.8 Makro USM (chyba około 2200PLN)

ceny z Allegro
    generalnie temat rzeka :wink:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    zaraz ci się dostanie...
    a jakie zdjęcia, a w pomieszczeniach czy na zewnątrz, a czemu kupujesz 20D a nie 10D + dobre szkła :wink: oj dostanie ci się ...
    Zapomniales jeszcze "a poprzednie watki na ten temat przeczytales" "a wyszukiwarki uzyles" ?

Do twoich zestawow mozna jeszcze kilka dopisac np kombinacje z Sigmami 18-125 albo 18-50 2.8 EX.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na poczatek interesuje mnie jakis zoom 28-200.
    Zły pomysł - ciemno, wąsko i hooyowo. Jeśli już koniecznie chcesz wydać pieniądze na obiektyw "uniwersalny" to sprawdź Sigmę 18-125 - po cropie bedziesz miał właśnie 28-200. Kupisz za 1100-1200 PLN, tylko koniecznie sprawdź czy nie masz FF/BF z danym egzemplarzem. Jesli będziesz robił zdjecia we wnętrzach, w swietle zastanym, to od razu idź w stalki : Sigma 20/1.8, Canon 50/1.8 i Canon 85/1.8. Jeśli głównie outdoor/wnętrza z lampą, to zrób tak jak radzi Spontan, albo zestaw nr 2 u Kubaman'a.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zlezy mi, zeby obiektyw byl USM. Czy jest jakas sigma, Canon czy cokolwiek 18-25 o razsadnej jasnosci za rozsadna cene?

Pytanie drugie: czemu stalki w slabych warunkach oswietleniowych sa lepsze np. od zoomow ktore sa stalej jasnosci w calym zakrecie (np.2,8)?

Nie wiem co to FF/FB... mozna prosic lopatologicznie?

Lampe blyskowa do canona to ja mam i to nawet jedna z lepszych, wiec nie koniecznie w swietle zastanym musze robic zdjecia.

Ano i czy ktos moze mi szezej powiedziec o USM. Czy chodzi tylko o szybkosc dzialania fokusa?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Pytanie drugie: czemu stalki w slabych warunkach oswietleniowych sa lepsze np. od zoomow ktore sa stalej jasnosci w calym zakrecie (np.2,8)?
    Stałki są lepsze optycznie w każdych warunkach od zoomów zbliżonej klasy, gdyż są prostsze konstrukcyjnie więc łatwiejsze do precyzyjnego wykonania.

Nie wiem co to FF/FB... mozna prosic lopatologicznie?
    Front focus/back focus. niektore body zle ustawiaja ostrosc. szukaj watku na forum, bylo duzo.

Ano i czy ktos moze mi szezej powiedziec o USM. Czy chodzi tylko o szybkosc dzialania fokusa?
    cichość przede wszystkim.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

stałki sa prostsze w budowie, nie mają ruchomych soczewek i dzięki temu zazwyczaj mają lepszą jakość optyczną - ostrość, kontrast, oddanie kolorów. Rzuć okiem na ten ranking szkieł do Canona z Photozone i zobacz gdzie znajduje się pierwszy zoom (choć jak dla mnie to i tak super wysoko )
    po pierwsze dużo szybszy, po drugie bardzo cichy, a jeszcze jedni mówią, że precyzyjniejszy (obiektyw nie "poluje" na złapanie ostrości - jest to bardzo istotne zwłaszcza w długich teleobiektywach).

Musisz pamiętać, że są dwa typy USM - Micro i Ring. Micro to wersja dla ubogich :wink: i jest czymś pośrednim między świetnym Ring USM a zwykłym napędem.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna Awatar Lolomil
    Miasto
    Jastrzębie-Zdrój

Domyślnie

A co powiecie na to EFS 17-85 IS USM + EF 75-300 IS USM.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mocno sredni zestaw za mocno duze pieniazki .
    Za ok 500zl wiecej (biore pod uwage rowniez ceny sprzetu uzywanego i/lub z USA) masz zestaw 17-40 4L i 70-200 4L - jakosciowo o niebo lepszy, tylko IS brak (ale za to bez obaw mozesz max przyslony 4 uzywac).

Uprawnienia umieszczania postów