Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jedna lampa na stopce 2-ga z boku..

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Jedna lampa na stopce 2-ga z boku..

Jako że często pracuje w ciemnych małych kościołach i mam już 580-tke na stopce ..chce podpiąć z boku 2-gą lampe do odbijania tylko w sufit żeby tak żeby rozjaśnić całość . (mam tu na mysli np. jakiegoś starego Metza na szynie bocznej z seri 45 ).

Statywy odpadają musze być mobilny...no i księża nie za bardzo lubią jak im się coś rozstawia ..

I tu proźba o pomoc. Jaki model kupić żeby odpalał razem z 580-tką bez kabli ? jak to najprościej wyzwalać .

Czy np. taka lampa odapali czy musze dokupic fotocele..

http://www.allegro.pl/item141499110_..._4_zestaw.html

Dzieki za sugestie
    Ostatnio edytowane przez ddarc ; 13-11-2006 o 12:54
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

odpalic odpali, przez kabel czy fotocele ale jak ty bedziesz parametry ustawial??? moze lepiej nast canon i pobaw sie w slave/master
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Domyślnie

hmmm jak juz to tylko fotocela na 2gi blysk + korekta w glownej lampie
    ale nie wiem jak z wyzwalaniem fotoceli poprzez glowna lampe nie skierowna na nia ?? (moze stofen pomoze... a moze lapiej stofena kupic i nie bawic sie w 2 lampe)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    ... mam już 580-tke na stopce ..chce podpiąć z boku 2-gą lampe do odbijania tylko w sufit żeby tak żeby rozjaśnić całość...
    Jaki model kupić żeby odpalał razem z 580-tką bez kabli ?
    420EX, 430 EX, 550EX, druga 580EX lub Sigma EF-500 Super.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie Odp

Znam fotografa który miał taki zestaw w 20D ...pare słów z nim zamieniłem po ślubie...i bardzo chwalił to rozwiązanie. Niestety jest moją małą konkurecją...więc głupio mi jechać do niego i pytać co i jak ...

"młotek" ma za zadanie dopalić 2-gi plan za parą młodą ..więc może sobie pracować w manualu byle by można byłą regulować siłę błysku.

Staram się nie używać wiekszego ISO niż 640 a najczęściej działam na 500
    i dlatego mysle o dodatkowym dopaleniu "tyłów"

Kwestja tylko jaki ...? najlepiej jakiś z własną fotocelą i własnym zasilaniem

Na razie tylko widze 1-den minus...waga całego zestawu...no ale cos za coś
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mam jakies "deja vue" Nie pisales do mnie PW w tym temacie?

Wymien swojego ex'a 380 na 420 albo 430 i bedzie to najszybszy, najtanszy i najwygodniejszy sposob. Jak chcesz nieco mocniej to dobrym pomyslem moze byc tez sigma ef 500 dg super.

A potem jak juz kupisz i zaczniesz uzytkowac zademonstruj jakies foty z dodatkiem sufitowym i bez
    ...

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie odp.

To chyba nie ja.. KuchateK. Sigma 500 odpada za droga...Zależy mi na jakimś starym, tanim metzie ponieważ dobrze sie to trzyma w ręcei a lampy Canona trzeba by montować na jakąś szyne i chyba niezbyt bedzie to wygodne w użytkowaniu .

Jedyna lapa Canona z takim trzymakiem...
    http://www.pstryk.pl/opis.php/170

i na dodatek potrzebuje dodatkowego zasilania a metz ma lampy na 6 paluchów
    http://www.pstryk.pl/opis.php/3774

...pozostaje jeszcze problem szybkości ładowania dwuch lamp....chyba 580tka po błysku musiała by czekać na metza.....

Naprawde nikt nie działał na 2 lampy ?

Chyba podjade do tego fotografa popalić głupa i wypytać.....co za wstyd

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Bo prawda jest taka, ze 580'tka ma wystarczajaco duzo mocy na wiekszosc sytuacji fotograficznych, a doswietlanie drugiego planu i calego pomieszczenia zalatwia sie obecnie tanim stofenem. Efekt bedzie taki sam, a moze nawet lepszy jak kombinowanie z druga lampa. A ekonomicznie i ergonomicznie wychodzi znacznie lepiej.
    ...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Naprawde nikt nie działał na 2 lampy ?
    Działał, działał

Ale niezbyt ci pomoge bo były to 2 x 580 EX

I takie rozwiązanie wydaje mi się najsensowniejsze ( choc nie za tanie, no ale cóż. Mówi się trudno i .... płaci się rachunek )

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Działał, działał

Ale niezbyt ci pomoge bo były to 2 x 580 EX

I takie rozwiązanie wydaje mi się najsensowniejsze ( choc nie za tanie, no ale cóż. Mówi się trudno i .... płaci się rachunek )
    A może jakis przykład zdjęcia z takim rozwiazaniem ? I jak wygląda taki zestaw ? Korzystam z 20D + 580 na stopce i 550 np. na sali (na statywie, na kolumnie ...) , ale z takiego rozwiazania żeby dwie lamy były na aparacie nie korzystałem. Jaki jest tego efekt skoro obie lampy są właściwie w jednym miejscu ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów