Czasem można trafić na rodzynka, ale trzeba troche się rozejrzeć i czasem mieć szczęście
Ja mojego Adobe Photoshop CS 2.0 WIN PL BOX Kupiłam w Agito za 2447
Ale jak przypuszczam był to błąd w cenniku, ponieważ zaraz po sprzedaży zmieniono cene na 2868. Doplaty nie chcieli
Może by tak ich ubłagać na tańszy hurt? Dzwonili do mnie kilka dni temu w innej sprawie. Całkiem mili ludzie![]()
30D i SUPER sprzęt!
Tylko fotki jakieś takie...![]()
a jakiś czas temu na Allegro był CS2 za 1499...niby legalny z licencją, pewnie kupiony gdzieś w raju podatkowym![]()
Na stronach:
http://www.cherub.pl/index.php?optio...d=567&Itemid=2
i
http://photoshop.pl/forum/viewtopic.php?p=57153
jest trochę o tej i tego typu ofertach z wersjami bundle i upgrade'ami -
niestety wygląda to na coś w rodzaju "oszustwa" - więc cena 1499 nie gwarantuje legalnego użytkowania oprogramownia.
Dotyczy to również oferty podanej przez stdanielo.
Czyli wracamy spowrotem na poziom oficjalnych cen rzędu 2800 zł:sad:
I jeszcze coś z http://www.bsa.org/poland/upload/BSA...sing-Guide.pdf :
(może to się komuś przyda dla sprawdzenia legalności oprogramowania przy zakupie)
Aby wykazać legalne pochodzenie posiadanych zasobów informatycznych, należy prowadzić rejestr zakupionego oprogramowania i zadbać o przechowywanie w bezpiecznym miejscu następujących dowodów legalności :
- oryginalne nośniki (CD ROM lub dyskietki)
- dokument licencyjny, często zwany Umową Licencyjną Użytkownika Końcowego (EULA)
- certyfikat autentyczności
- podręczniki użytkownika
- wydrukowane kopie wszelkich umów licencyjnych zawartych przez Internet.
Należy także koniecznie przechowywać faktury i rachunki z datą zakupu, gdyż mogą okazać się potrzebne.
Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 14-11-2006 o 12:28
Podobno prawda, osobiscie nie sprawdzalem. Przy instalowaniu upgrade CS2 pyta sie o plyte poprzedniej wersji, lub o nic nie pyta jesli poprzednia wersja Photoshopa jest juz zainstalowana.
Podobno Adobe sprawdza, ma liste nr licencyjnych OEM a nie-OEM.
Dlatego ja, zanim zdecydowalem sie na takie wlasnie rozwiazanie, dokladnie szukalem i kupilem wersje na pewno pełną 6.0 a nie OEM, bez zadnych gratisow dorzucanych.
Pytałem o Photoshop Elements dołączony do aparatu Canona i takiej wersji nie można uaktualnić do wersji wyższej, podobnie z programami dołączanymi do skanerów.
Choć tego do końca nie jestem pewien (bo było to już kilkanaście m-cy temu) i też to muszę sprawdzić.
Sprawdziłem natomiast ofertę firmy:
http://navisystems.pl/sklep/product_...roducts_id=288
i takiej aktualnie w ofercie Adobe nie ma.....
Ostatnio edytowane przez strus_pedziwiatr ; 14-11-2006 o 12:31
Wysłałem mail do Wimal z pytaniami.
Czekam na odpowiedź.
Dam znać co mi napisali.
Z tego co wiem, to napewno wersja starsza musi być pełna, rejestrowalna w Adobe, bez literek (np.CE, SE i LE), które swiadczą o ograniczonej wersji programu.
Czy wersje dodawane do sprzętu są pełnymi wersjami?
Czy odróżniają OEM, Bundle itp?
Też nie wiem.
Za CS2 dałbym 1500 PLN, tyle mnie kosztował zakup 6.0 i upgrade do CS2, to rozsądna i legalna propozycja.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Nie wiem ,czy to dobra czy zła wiadomość.
Dostałem odpowiedź od Wimal.
Cytuję:
""
Witam
Upgrade jest legalny jeśli legalna jest podstawa do jego wykonania.
Jeśli to jest OEM to legalny jest tylko ze sprzętem, z którym został zakupiony (wersje OEM, Bundle) i nie może być rozdzielany.
Adobe Photoshop 6.0 OEM występował z drogimi skanerami poligraficznymi (cena zestawu przewyższała cenę samego programu) i tylko z takimi modelami na jakie była podpisana umowa między producentami jest legalny.
Jeśli nie posiada Pan takiego sprzętu nie ma podstawy legalnej do upgrade.
Bliższą interpretację prawną dostanie Pan od kancelarii prawnej SKS Legal przedstawiciela organizacji BSA reprezentującą Adobe w sporach prawnych.
Bartłomiej Witucki - rzecznik BSA
witucki@mecenart.pl
Mikołaj Sowiński - prawnik reprezentujący interesy firm BSA, czyli Adobe również Mikolaj.Sowinski@skslegal.pl
Pozdrawiam
Zbigniew Chełchowski
Adobe Support
ul. Zdrojowa 40
02-927 Warszawa
adobe.support@wimal.com.pl
""
Można sobie legalność wyjaśnić u w/w.