Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Gwarancja 12 czy 24 miesiące ?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

wygodniej reklamować towar u SPRZEDAWCY z tytułu niezgodności z umową (ustawowo gwarantowane 24 m-ce) Niech sklep się martwi..
    Jeśli kupuje się u "stabilnego" sprzedawcy, który nie zamknie interesu kilka dni po zakupie to problemu nie ma, gorzej w przypadku jednoosobowych firm-krzaków

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    wygodniej reklamować towar u SPRZEDAWCY z tytułu niezgodności z umową (ustawowo gwarantowane 24 m-ce) Niech sklep się martwi..
    Wygodniej? Też trzeba w Polsce udowodnić że towar posiadał wadę w momencie zakupu. Poza tym, dużo osób kupuje sprzęt na firmę i wtedy już nie mamy niezgodności towaru z umową tylko rękojmię, która trwa rok.
    5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

To zależy. Jeśli problem wystąpił przed upływem 6 miesięcy, to obowiązek udowadniania należy do sprzedawcy.

Domyślnie

Wiec tak, obecnie czekam sobie ok 3-4 tyg na to co podejmie serwis. Bo Pan w sklepie przyjął mi obiektyw dał druczek potwierdzajacy przyjęcie reklamacji i tyle:] Obiektyw leci do canona i do ok 3 tyg mam dostać informacje co oni tam podejmą czy coś w tym stylu.

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem obiektyw. Wszystko ładnie gra i buczy. Obiektyw został naprawiony za free w ramach tego drugiego roku gwarancyjnego!!! Nie wiem jak w innych sklepach ale w takim wypadku polecam sklep Sigmy w Chorzowie, bo wszystko zostało załatwione bez najmniejszych problemów w miłej atmosferze!

Coś już napisał

Domyślnie

Reasumując temat:

-Sprzęt Canon zakupiony z Polskiej dystrybucji posiada 1 rok gwarancji
    -Jeżeli kupiłeś sprzęt jako osoba prywatna, to Z MOCY PRAWA (!!!) przysługuje Ci drugi rok zgodnosci towaru z umową (mówiąc potocznie: rękojmia). W przypadku powoływania się na ten przepis, od 7 mieciąca od daty zakupu - musisz udowodnić wadę wabryczną, do 6 misiaca idzie to z automatu.
    - Jeżeli kupujesz na działanośc gospodarczą, powyższy punkt Cię nie obejmuje i masz tylko 1 rok gwarnacji
    - Canon na sprzęt z dystrybucji Europejskiej udziela 2 letniej gwarancji z czego pierwszy rok można realizować w Polsce, drugi w kraju pochodzenia.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Równie dobrze można napisać: krowa (mówiąc potocznie: zebra). Taki sam sens.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Równie dobrze można napisać: krowa (mówiąc potocznie: zebra). Taki sam sens.
    żeby nabrało dla Ciebie senu - definicja "Zebry" za Wiki:

Rękojmia – odpowiedzialność sprzedającego względem kupującego za wady fizyczne oraz prawne sprzedawanej rzeczy. W polskim prawie cywilnym jest uregulowana w art. 556-576 Kodeksu cywilnego) przy umowie sprzedaży, ma również odpowiednie zastosowanie do innych stosunków prawnych. W przypadku sprzedaży rzeczy ruchomej z udziałem konsumentów nie stosuje się rękojmi, lecz niezgodność towaru z umową (Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176)).

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Czyli do sprzedaży konsumenckiej przepisów o rękojmi nie stosuje się.
    Potocznie to można sporo mówić i nazywać. A prawo wyraźnie różnicuje rękojmię i niezgodność z umową przy sprzedaży konsumenckiej.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Czyli do sprzedaży konsumenckiej przepisów o rękojmi nie stosuje się.
    Potocznie to można sporo mówić i nazywać. A prawo wyraźnie różnicuje rękojmię i niezgodność z umową przy sprzedaży konsumenckiej.
    dokładnie - dlatego napisałem co ludzie nazywają potocznie, a jak się rzeczywiscie nazywa.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów