Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jaki soft do katalogowania zdjęć ?

Domyślnie Jaki soft do katalogowania zdjęć ?

Witam wszystkich.
    Poszukuję softu (najlepiej na licencji freeware, bo shareware po ustalonym czasie staje się nielegalny), który pozwoliłby mi na skatalogowanie zdjęć w sposób, który opisze poniżej.
    Zdjęcia w formacie zarówno JPEG jak i RAW mam posegregowane w katalogi i nagrane na płytki DVD. Program powinien umożliwić wygenerowanie albumów zawierających same miniatury zdjęć (thumnaile) z informacjami o nazwie pliku ze zdjęciem oraz ścieżką dostępu do niego. Exif nie jest wymagany.
    Po prostu chciałbym włożyć płytę DVD ze zdjęciami do napędu, ustawić odpowiednie opcje w programie i uruchomić tworzenie albumu , w którym mógłbym później (bez obecności płytki z oryginałami) przeglądać miniatury.

Czy istnieje takie cudo ? Zainstalowałem kilka programów na licencji freeware ale oprócz utworzenia miniatur nie oferują zczytywania ścieżki dostępu do plików.

Z góry dziękuję za pomoc.

PS: ręczne katalogowanie kilkudziesięciu płyt DVD 4,7GB ze zdjęciami mnie nie urządza.

krzysp

Bywalec

Domyślnie

Też bym coś takiego chciał. Fajnie by było gdyby jeszcze z exifa opis zdjęcia wyciągał.

Uzależniony

Domyślnie

Takie rzeczy to tylko w FotoWare.....

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wyciągnę wątek z mroków zapomnienia ;-)

Dokładnie takie funkcje o jakie pytał autor tematu posiada "Where Is It"
    http://www.whereisit-soft.com/
    Świetne oprogramowanie do katalogowania danych, wszystkich nie tylko zdjęć, potrafi generować miniaturki z większości plików graficznych.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moze dziwnie robie - ale od katalogowania u mnie sluzy Lightroom. Nie tylko do obrobki rawow sie nadaje - rowniez zarzadzanie plikami jakos swietnie idzie

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

FotoWare używałem, ale zmieniłem na LR - dużo bardziej praktyczny.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uprawnienia umieszczania postów