Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 30D -RAW i ustawienia sharpnes-saturation itp.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie 30D -RAW i ustawienia sharpnes-saturation itp.

Witam, podobno format RAW to odczyt bezposrednio z matrycy , bezstratny, wiec dlaczego foto robione w RAW aparatem 30D bierze jednak pod uwage ustawienia z menu?
    Chodzi o te ustawienia Portrait, Standard itp.
    Zauwazylem to kiedy podkrecalem saturation sharpnes i kolory dla JPG, potem przelaczylem na RAW no i jednak wzial pod uwage.
    To jak to jest?
    Pozdro.

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

RAW jak sama nazwa wskazuje to format surowy. A to ze cwanon dodaje informacje o parametrach - otworz sobie tego rawa w innym miejscu niz aparat czy soft canona. Co program to ma inny pomysl na jego wywolanie.
    w pliku masz czyste dane jak przyszly z matrycy + pare informacji o tym co aparat mial na mysli robiac to zdjecie i co _MOZE_ byc potem wziete pod uwage przy wywolaniu.
    Reasumujac - jest to tylko przepis na upieczenie ciastka, co nie znaczy ze musisz brac tyle maki co Ci zapisalo...

pozdrawiam
    f.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Witam, podobno format RAW to odczyt bezposrednio z matrycy , bezstratny, wiec dlaczego foto robione w RAW aparatem 30D bierze jednak pod uwage ustawienia z menu?
    Chodzi o te ustawienia Portrait, Standard itp.
    Zauwazylem to kiedy podkrecalem saturation sharpnes i kolory dla JPG, potem przelaczylem na RAW no i jednak wzial pod uwage.
    To jak to jest?
    Pozdro.
    Tak tylko zauważ też że możesz bez problemu w kompie zmienić/cofnąć te ustawienia na co chcesz bez utraty jakości. Są zresztą programy do wywoływania RAW-ów, które ignorują te ustawienia jak np. ACR.
    Także to co ustawisz w body praktycznie nie ma większego znaczenia. Może sie przydać w sytuacji gdy chcesz na szybko wyprodukować jpg-i z ustawieniami z body. Tyle że ja na ogół robię wtedy jpg + raw żeby się nie bawić bezpotrzebnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

tylko DPP bierze ustawienia w aparacie pod uwagę, jeśli robisz w rawach to wszystko w aparacie mozesz "wyzerować" i kombinować potem w już programie.
    pzdr.
    Heniek

Coś już napisał Awatar bachoo

Domyślnie

Chyba niebardzo. jw. zostało napisane
    Czas temu sobie to sprawdziłem pod PSową wywoływarką i raw bez wzlęadu na ustawienia sharpnes-saturation czy tam na WB shift robił zdjątka tak samo. Jpgi sie rózniły, rawy były takie same. Badałem to po to żeby zobaczyć czy jest sens ustawiać zmiany kolorystyczne w aparacie jezeli sie robi na Raw i potem miesza w PS. I generalnie nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No ja kiedys zrobilem sobie taki dziwny Custom WB zeby mi zdjecia tekie czerwonawe wychodzily i jakos PS to ignorowal i wychodzily normalne Chociaz juz PSa nie uzywam do obrobki RAW.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony

Domyślnie

u mnie nie ignoruje, robisz niebieskie i masz w PS niebieskie
    Heniek

Dopiero zaczyna Awatar MCat

Domyślnie

do RAW używałem zawsze RAW Shootera i C1, od wczoraj używam Adobe Lightroom i muszę powiedzieć że nic go nie przebije, rewelacyjny program - prawdziwe laboratorium!
    400D, sigma 70-300 APO, sigma 10-20, canon 50/1,8, canon 18-55, 430 EX

Uprawnienia umieszczania postów