Powiedzcie mi drodzy Koledzy jak to jest z tą ofertą "cash back" w europie? Czy to dotyczy tylko USA a w Europie promocją jest tylko objęty model 30D? Pytam bo trza mi szkła, które jest objęte promocją w USA a w Europie/Polsce?
Pozdrawiam
Powiedzcie mi drodzy Koledzy jak to jest z tą ofertą "cash back" w europie? Czy to dotyczy tylko USA a w Europie promocją jest tylko objęty model 30D? Pytam bo trza mi szkła, które jest objęte promocją w USA a w Europie/Polsce?
Pozdrawiam
Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
Mam problem. Noszę się z zamiarem zakupu na firmę body 30D za ok 4k. Po odliczeniu vat i cach back, cena jest bardzo atrakcyjna. Jednak wszystko co bardzo atrakcyjne jest podejrzane. Dowiedziałem się czegoś od znajomego a'propos polityki firm sprzedających aparaty - oto wiadomość:
Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć takiemu stanowi rzeczy ?Hej, zapytałem się swojego kumpla za ile on sprzedałby nam 30D. I kurde odradza zdecydowanie zakup od niemieckiego dystrybutora, przeczytaj co mi napisał:
"Mozna bo bez VAT.
Ja kupuje za 3800 netto ale VAT musze odprowadzic w polsce a niektorzy tego
nie robia, wydaja lewe papiery i maja taniej. Bo na tym polega bajer, ze
kupujac z krajow UE NIE PLACISZ VATU, tylko musisz go odprowadzic jak
sprzedajesz towar w polsce. Lub nie
I tu dochodzimy do sedna - po to Canon robi ta akcje aby miedzy innymi
takich wylapac. W formularzu musisz podac dane personalne, dane aparatu i
inne takie, dolaczyc dowod zakupu. I tutaj w bardzo prosty sposob dojda
gdzie od kogo i za ile kupiles sprzet - czyz to nie genialne? Klient sam sie
podklada. No bo po co Canon mial by oddawac 600 zl za darmo? Teraz sobie
policz - srednio w niemczech cena zakupu 3800 brutto + marza jakies 150 zl,
mnozymy to razy podatek i otrzymujemy "zupelnie przypadkiem" te ~ 600 zl,
podlozone jako roznica na VATcie.
A za pol roku lub pozniej zglosi sie do Ciebie skarbowka, policja i jeszcze
taka instytucja ktorej nazwy nie pamietam. Jak ktos chce ryzykowac dla 600
zl to zycze powodzenia. Radze uwazac na takie kombinacje bo znam juz 3 firmy
ktore poplynely na takiej sprzedazy, razem z klientami.
Zdecydowanie odradzam Ci zakup w ten sposob, albo bierz bez faktury za ile
daja albo pisz o zwrot tych 600 zl i bierz legalnie na fakture."
Ostatnio edytowane przez Flanel ; 02-01-2007 o 22:32
No jeśli dostaniesz lewą fakturę to nie ma się co dziwić, ale prędzej wyszłoby to w krzyżowej kontroli faktur naszego US niż Canon miałby bawić się w sprawdzanie kto, gdzie i za ile kupił.
Nie istnieje również coś takiego, jak zakup w Niemczech netto i konieczność opłacenia Vatu w Polsce. To by była sielanka, ludzie by masowo kupowali sprzęt na zachodzie i wypinali się z podatkiem na fiskus. Kupując w Niemczech płacisz tam ichniejszy Vat, czyli 19 % bodaj.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-01-2007 o 15:10
O obiektywach wiem prawie wszystko
A tak przy okazji - thx Cichy - za udane zakupy u Ciebie (2 szkiełka) :-)
Jak mam się upewnić że wszystko jest legal ?
Chodzi mi o firmę
http://www.bluesklep-komputer.com/in...com_virtuemart
Czy cena 4000 za body to podejżana cena ?
Ostatnio edytowane przez Flanel ; 02-01-2007 o 15:16
trudno mi powiedzieć. 4000 brutto - takiej ceny z polskiej dystrybucji to ja nawet w hurcie nie mam...
30D + 300 + słoiki
www.tereba.net
do mnie doszedł zwrotdzisiaj. martwiłem się, bo jak sprawdzałem na tej stronie co podali to nie mieli mojego zgłoszenia
ale jest ok. 20 PLN zakosił bank. ujdzie![]()
I am FX
Panowie - proszę mnie oświecić - bo wynika że jest ryzyko biorąc FV na firmę... Czy na prawdę jest się czego obawiać ?!
No jak się kupuje w podejrzanie niskiej cenie brutto, to warto mieć oczy otwarte![]()
jestem z 3miasta i radze uwarzac na ten sklep bo robia tam kombinacje...
aparaty z niemiec chyba bez polskiej gwarancji (a wogóle to zle mówia o tym sklepie), lepiej kupic w fotot3miasto.pl(znam włascieciela sprawdza kazdy sprzet przed oddaniem go klientowi)
lub foto-net.pl - ja tam kupiłem i własnie dzis dostałem zwrot 570 zł!!!
i bardzo sie ciesze))
EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L,Canon 70-200 f/4 L ,
speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/