Tak się zastanawiem jak to zrobić by mieć zwrot vat.. może poszukam kogoś kto by chciał kupić i odliczenie VATu fifty fifty![]()
Tak się zastanawiem jak to zrobić by mieć zwrot vat.. może poszukam kogoś kto by chciał kupić i odliczenie VATu fifty fifty![]()
poważnie? powiedział co wiedział lub przeczytał wyżej
chyba nie w tym rzecz prawda? ktoś ma jakiś konstruktywny pomysł lub rozwiązanie dla tych co mają rachunek z niemiec?
wydaje mi się, że mam prawo jako obywatel EU (np. rodowity niemiec) kupić u helmutów, mieszkać w polsce i posiadać tu konto. canon mi obywatelstwa sprawdzać nie ma prawa. dlatego nie rozumiem kwestii "country of purchase" bo jak oni to sprawdzą? punkt 4 regulaminu też jest dla mnie niezrozumiały :/ może ktoś mi to rozświetlić? dla mnie to jakoś takoś nie po polskiemu jest napisane :P
aa i co z tymi dzwoniącymi do irlandii? bo ja nie szprecham za dobrze po łangielsku![]()
Ostatnio edytowane przez Pawełek ; 21-11-2006 o 12:32
Pawełek masz rację. W Canon Polska zapewnili mnie, że z niemieckim rachunkiem promocja w d..... To właściwie wewnętrzne ustalenia organizatora promocji więc nie ma co na UE narzekać. Masz kogoś w Deutschland, kto tam mieszka? Niech wysyła na swój rechnung i już. Zwróci ci kasę. To jedyne rozwiązanie. Mój tip wystawa polską FV na firmę dla której pracuję. Robię kopię FV i kod i wysyłam.
@Routlaw - możesz poszukać, ale pamiętaj, że body musi zmieścić się w kwocie 3500 pln. Powyżej zakup wchodzi w środku trwałe i nie można odliczyć VAt - zdaje się, albo jest jakaś trudność poważna (księgowa wie najlepiej). Musisz znaleźć kogoś kto ci sprzeda za 4270 lub taniej na rachunek. Inaczej nikt ci na firmę nie weźmie raczej.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości
Nie chodzi o VAT a o sposób ewidencjonowania, powyżej 3500 netto jest to już środek trwały który podlega amortyzacji, Vat odlicza się standardowo![]()
Jak nie urok to sraczka. Od dzisiaj jestem radosnym posiadaczem 30-tki, i padłem na formularzu zwrotu kasy. Skrypt odpowiedzialny za wybór kraju i języka ma działać dopiero od przyszłego tygodnia - informuje pan z canona polska. Wolę nie ryzykować z czeską wersją wszak paragon z Polski, a promocja obowiązuje w kraju zakupu...
No to czekam...
Wam też radzę![]()
dzieki himi ze opisujesz sytuację,stoje przed takim wyborem i twoje info jest bardzo przydatne :-)
I jeszcze powiedz ile dałeś za 30-tke bo na kartoniku jest +kit ?
pzdr
Dublin Office : Canon (Irl) Business Equipment Ltd
Arena Road
Sandyford Industrial Estate
Dublin 18
Tel: 01 2052400
Fax: 01 2958141
Cork Office : Canon (Irl) Business Equipment Ltd
N.S.C. Campus
Mahon
Cork
Tel: 021 4962188