Właśnie bawię się obydwoma, porównuję i zauważyłem przypadkowo ciekawą rzecz - mianowicie , że 24mm na 24-105 L wydaje się być szersze niż 24mm na 24-70 L. Pierwotnie robiłem fotki w pokoju, wiec różnice zwaliłem na odległości przedniej soczewki od obiektu (24mm w pierwszym obiektywie jest na max wysuniętym szkle, a w drugim lensie jest odwrotnie). Zrobiłem więc zdjęcia na dworze w większej odległości no i małe zdziwienie - 24mm w jednym szkiełku i drugim to nie jest to samo.
Ciekawe , prawda?
A druga sprawa - testowałem taką rzecz - czy w utrzymaniu ostrości w czasie rzędu 1/10 - 1/20 jest bardziej możliwa dysponując jaśniejszym szkłem (2.8 ) czy robiąc zdjęcia na f4 + IS. Korzystniej wypadło szkiełko z IS. Muszę się zatem poważnie zastanowić nad zamiana lensów.. Realnie zyskuje się 1-2 mm na szerokości (pi razy drzwi, trudno mi ocenić dokładnie o ile szerszy jest 24-105), zyskuje się na zakresie z przodu no i szkiełko jest lżejsze![]()
Na korzyść 24-70 przemawia jednak lepsze światełko i mniejsza winieta na f4 (można powiedzieć, że winieta na 2.8 jest porównywalna z winietą na f4 w szkiełku IS).
Załączam foty :
PS. w podpisie na obrazkach jest błąd nie 27 tylko 24
Co o tym sądzicie ?