Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Exif w Opera 9.02

Widok wątkowy

Domyślnie

Panowie, dobrze, nazwy może kulawe. Ale nie chodzi mi o estetykę, a o znaczenie.
    I o to, że poruszamy się w specyficznych konwencjach jednostek. Np. zgadzam się, że zwyczajowo przetłumaczenie maximum aperture value na jasność obiektywu pozornie by sie zgadzało. Ale jest to wartość systemu jednostek APEX. A to już chyba coś innego.
    Podobnie mamy w polskiej Operze dwa parametry -
    *wartość przysłony (f number) i
    *przysłona (aperture value).
    I znowu, można się zastanawiać, czy zwyczajowe "wartość przysłony" oddaje charakter tej liczby (f number to focal number, bo ogniskowa gra tu równie istotną rolę). Ale OK, zostawmy tutaj zwyczajową przysłonę. Niemcy też mówią Blendenzahl, choć czasami zmieniać można jej wartość nie ruszając przysłony, a manipulując ogniskową (zoomy). Parametr "przysłona" jednak to już Aperture Value w systemie jednostek APEX, no i tu IMO nie można upraszczać. To samo dotyczy innych nazw.
    Nie oczekuję wprowadzenia proponowanych przeze mnie nazw. Mam świadomość, że nie jestem optykiem . Ale jest na pewno na tym forum paru fizyków, którzy znajdą rozwiązania profesjonalne i polepszą kształt alternatywnej przeglądarki.

EDIT: liczbę f, czy liczbę przysłonową Optyczne.pl konsekwentnie określają jako "światło". Może to jest dobre polskie określenie?
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 10-11-2006 o 07:18

Uprawnienia umieszczania postów