Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Blokujące się lustro w nowym eos300 - pomocy!!

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Blokujące się lustro w nowym eos300 - pomocy!!

Witajcie,
    dzis w nocy lecę do Indii - i w moim zapasowym body - eos100 padła migawka, więc kupiłem szybko w Fotojokerze nowego eosa 300. Chcialem go przetestowac - zrobiłem jakies 6 zdjęc - i nagle zaczęło się blokować lustro. Po wcisnieciu spustu ciemnieje obraz w wizjerze, na wyświetlaczu pojawia sięsybmol migającej baterii (2 nowe sieżo wsadzone), po wciśnięciu ponownym spustu - wraca do normy - i już na wyświetlaczu są normalnie wszystkie informacjie - razem z Tą, ze baterie są pełne.
    ]Czy to może byćsprawa baterii - czy coś z elektroniką?? bardoz prosze o wasze sugestie - bo musze cośz tym dzis zrobic!!
    Pozdrawiam

Maciej
    gg:4519764

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może nie do końca w temacie ale miałem podobnie w kilkuletnim Pentaxie MZ50. Przyczyną była mechaniczna awaria napędu migawki i lustra, a więc grubsza sprawa, wykluczająca sens naprawy. Najlepiej podjedź z nim do tego "fotopajaca" gdzie go kupiłeś i spróbuj wymienić na inny egzemplarz ewentualnie przetestuj na innym komplecie baterii. Jeżeli aparat stał u nich na półce przez kilka lat (co jest możliwe, zwłaszcza że eosa 300 bez x lub v nie robią już od dawna) to rzeczywiście elektrolit w bateriach mógł trochę "sparszywieć" i przy gwałtownym zwiększonym poborze mocy (pobór przez wyświetlacz jest ułamkiem tego co potrzebuje lustro i migawka) elektrony "wędrują" zbyt wolno i lustro się zawiesza. Ponowne naciśnienięcie przycisku migawki powoduje wzbudzenie ogniwa i odwieszenie się lustra jest całkiem logiczne.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Elektrony nie są aż tak zmęczone, żeby wędrować zbyt wolno. Takiej teorii jeszcze nie słyszałem... Wyużyte ogniwo daje po prostu za mały prąd ( jednostka prądu = Amper ), a nie, że prąd wolniej płynie.
    Ludzie, mamy 21-szy wiek!

Co do migającego symbolu baterii na wyświetlaczu - jest to nie tylko oznaka słabej baterii, jest to także komunikat o błędzie, który wystąpił.

Kiedyś na tym forum był przyklejony dokument o znaczeniach tego błędu, teraz już go tu nie ma.

Na eosdoc.com jest to od lat, wystarczy sobie kliknąć.
    Można także kliknąć tu. ( wersja Vitez Compatible :wink: )
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta
    Elektrony nie są aż tak zmęczone, żeby wędrować zbyt wolno. Takiej teorii jeszcze nie słyszałem... Wyużyte ogniwo daje po prostu za mały prąd ( jednostka prądu = Amper ), a nie, że prąd wolniej płynie.
    Ok, przesadziłem troche z tym opisem. Niemniej zjawisko nierównomiernego zasilania przez podstarzałe / przemrożone baterie jest niezaprzeczalne.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To samo mam z moją 33. Mogę zgadywać: to się dzieje zawsze gdy czas migawki jest dłuższy od czasu X ? Już gdzieś o tym pisałem. W serwisie mi powiedzieli że to coś z synchronizacją lustra (czy jakoś tak). Nie rozbierali korpusu, ocenili to na oko. Że ponoć takie coś się zdarza. Ale teraz mówicie o starych bateriach. Może jednak spróbuję z nowymi, bo te co mam mają już z pół roku. Jeszcze ich nie wyczerpałem
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2006 o 22:59

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet Zobacz posta
    Elektrony nie są aż tak zmęczone, żeby wędrować zbyt wolno.
    Co nie zmienia faktu, że nawet wypoczęty elektron w przewodniku porusza sie wolno... baaaardzo wolno.

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    To samo mam z moją 33. Mogę zgadywać: to się dzieje zawsze gdy czas migawki jest dłuższy od czasu X ? Już gdzieś o tym pisałem. W serwisie mi powiedzieli że to coś z synchronizacją lustra (czy jakoś tak). Nie rozbierali korpusu, ocenili to na oko. Że ponoć takie coś się zdarza.
    To "standardowa" wada 30/33.
    Nieodzowna wizyta w serwisie.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uprawnienia umieszczania postów