Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm

Domyślnie

no na nieskonczonosci jest najkrotszy, a u mnie dzieje sie to przy ostrzeniu na blizsze rzeczy.

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    no na nieskonczonosci jest najkrotszy, a u mnie dzieje sie to przy ostrzeniu na blizsze rzeczy.
    dokładnie tak. jeśli kręcę z nieskończoności do 1m to przesłona się przestawia.

pytałem o to także na innym forum. tutaj podaję link do wątku, w którym otrzymałem rozwiązanie problemu: http://forum.olympusclub.pl/showthre...t=17522&page=3

Coś już napisał Awatar polaro
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Abstrahując od problemów technicznych... Miałem dzisiaj chwilę czasu i piękną pogodę, więc wybrałem się na mały spacer żeby przetestować nowe (dla mnie oczywiście ) szkło. Wiem, że nikogo tutaj nie zaskoczę, ale jestem pod tak wielkim wrażeniem tej konstrukcji, że musiałem napisać chwalebnego posta :P Ostrość wyśmienita, bokeh przyjemny! Poza tym nie zgodzę się z obiegową opinią, że wyświetlacz 350d uniemożliwia ręczne ostrzenie bez potwierdzenia przez body. Kilka pierwszych ujęć faktycznie spaprałem, ale można powiedzieć, że każde kolejne zdjęcie było już lepsze. Pod koniec spaceru prawie każde zdjęcie trafione... Może szczęście? Nie wiem, nie wnikam.

Przez te wszystkie uh-ah w mojej głowie na temat Sonnar'a mam dylemat... Z uwagi na problemy z pierścieniami dograłem sprawę zwrotu obiektywu ze sprzedawcą. Jednak po dzisiejszym dniu zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej zostać przy tym co mam i cieszyć się z pięknych zdjęć. W końcu z tą wadą da się żyć, wystarczy pamiętać o jednej rzeczy więcej podczas fotografowania. Jak myślicie, warto zwrócić i polować na coś bez usterek?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Chciałbym się pobawić manualnym 135mm na 5D. Do wyboru mam sonnara 135/3.5 lub takumara 135/3.5. Co warto kupić? Czy ktoś podpinał te szkła do 5D?

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Chciałbym się pobawić manualnym 135mm na 5D. Do wyboru mam sonnara 135/3.5 lub takumara 135/3.5. Co warto kupić? Czy ktoś podpinał te szkła do 5D?
    Sam jestem ciekaw jakie efekty można osiągnąć tymi szkiełkami z 5D.
    Jak ktoś ma to niech się podzieli uwagami...
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    Sam jestem ciekaw jakie efekty można osiągnąć tymi szkiełkami z 5D.
    Jak ktoś ma to niech się podzieli uwagami...
    Ja podpinałem sonara 135 do 5d i nie jest on wcale lepszy od mojego 70-200/4, mimo że ten jest zoomem. Elka jest ostrzejsza i ma lepsze kolory. Sonar ładniejszy bokeh. Sonary i takumary to świetne szkiełka i można się nimi pobawić. Do pracy na pewno wygodniejsze są szkła AF.

Ja miałem sonara to mogę polecić sonara, ale podobno takumary sonarom nie ustępują jeśli chodzi o jakość. Z takumarów miałem za to supertakumara 50/1,4 i tego też mogę polecić, bo nie ustępował jakością obrazu mojemu canonowi 50/1,4, a jeśli chodzi o wykonanie to canon nie ma porównania. Warto się pobawić starszą optyką bo to co teraz jest robione nie zawsze zachwyca jakością.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 19-05-2009 o 22:45
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Ja podpinałem sonara 135 do 5d i nie jest on wcale lepszy od mojego 70-200/4, mimo że ten jest zoomem. Elka jest ostrzejsza i ma lepsze kolory. Sonar ładniejszy bokeh. S

.
    Masz może jakieś sample z tego sonnara i 5D?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Masz może jakieś sample z tego sonnara i 5D?
    Chyba jeszcze mam. Jak wrócę do domu wieczorem to poszukam i wrzucę.
    A jak nie to pożyczę szkiełko od kumpla i coś zrobię.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

1.

2.

Obie na f/3,5, jpg prosto z puchy 5d, zmniejszone tylko. Mogę strzelić coś jeszcze i wysłać na PW w pełniej rozdzielczości rawa.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 20-05-2009 o 21:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    1.

Obie na f/3,5, jpg prosto z puchy 5d, zmniejszone tylko. Mogę strzelić coś jeszcze i wysłać na PW w pełniej rozdzielczości rawa.
    Wystarczą jotpegi. Jakbyś miał jeszcze jakieś sample to podeślij na PW lub wrzuć na forum.
    Z góry dzięki.
    Nawet fajny bokeh ma to szkło. Z tego co widzę to jest też ostre od pełnej dziury. Chyba sobie je kupię.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów