Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Carl Zeiss SONNAR 3.5/135mm

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polaro Zobacz posta
    Witam,
    Chciałem zadać pewne techniczne pytanie odnośnie mechaniki w obiektywie Sonnar. Otóż... Nabyłem S 135/3.5 (zebra) i właśnie zauważyłem pewna przypadłość. Kiedy ustawię f/3.5 i wykonam pełny cykl zmiany ostrości (przekręcę pierścieniem od punktu ostrzenia 1m do nieskończoności), to przysłona sama przestawia się do ~f/5,6. Przy kręceniu na jakichkolwiek innych przesłonach taki problem nie występuje. Dodam, że przy ustawieniu ostrości na minimalną odległość ostrzenia (1m) nie jestem w stanie uzyskać pełnej dziury. Jak myślicie, czym to może być spowodowane?
    Nie ukrywam, że liczę na pomoc...
    Pozdrawiam!

P.S Powinienem to zrobić na początku, ale lepiej późno niż wcale... To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie!
    Mam, tak samo w takim samym sonarze, tez myslalem ze cos jest nie tak, ale pamietam ze kiedys pytalem innego uzytkownika takiego obiektywu i jego sonnar identycznie sie zachowywal

EDIT!!

chociaz nie, wlasnie sprawdzilem i przyslona przestawia sie ale nie az do 5,6 - przy min odleglosci ostrzenia pierscien przekreca sie w ten sposob ze wskaznik na tubusie celuje w koncowke "napisu" 3,5.

A swoja droga, to nie znam sie ale tak chyba jest np w nikkorach macro, ze gdy odleglosc ostrzenia maleje, tubus obiektywu wysuwa sie i wartosci przyslony rowniez sie zmniejszaja?
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 27-03-2009 o 11:58

Uprawnienia umieszczania postów